Nešťastná náhoda, či zinscenovaná vražda? Stále sa tu vynára otázka nad tragickou nehodou Alexandra Dubčeka

Nešťastná náhoda, či zinscenovaná vražda? Stále sa tu vynára otázka nad tragickou nehodou Alexandra Dubčeka

Bratislava 27. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)

 

Deväťdesiatpäť rokov od narodenia jedného z najznámejších Slovákov vo svete – Alexandra Dubčeka. Narodil sa 27. novembra 1921, zomrel 7. novembra 1992 na následky podozrivej autonehody

Na archívnej snímke Alexander Dubček
Na archívnej snímke Alexander Dubček

Mnohé otázky okolo smrti legendárneho predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou neboli dodnes zodpovedané. Podľa rozsudku Vyššieho vojenského súdu v Tábore práporčík polície Ján Rezník a vodič osobného automobilu BMW na 88. kilometri diaľnice D1 z Bratislavy do Prahy 1. septembra 1992 neprispôsobil rýchlosť jazdy podmienkam na mokrej vozovke, vozidlo dostalo šmyk, narazilo do zvodidiel a vyšlo z diaľnice, kde sa prevrátilo. Spolujazdec Alexander Dubček utrpel ťažké zranenia, na následky ktorých 7. no­vembra 1992 v pražskej nemocnici Na Ho­molke zomrel.

Reklama

Máme veriť tomu, že významné osobnosti moderných slovenských dejín zomierajú iba nešťastnou náhodou? Iba náhodou vystrelila puška a smrteľne zranila Ľudovíta Štúra, náhodou spadlo lietadlo s Milanom Ras­tislavom Štefánikom a po náhodnej autonehode zomrel aj Alexander Dubček?

Ak necháme všetky dohady bokom, jedno majú tieto tragické udalosti spoločné: povrchnú prácu a pochybné úkony vyšetrovacích orgánov a rýchlu likvidáciu vrakov dopravných pros­triedkov, kde zacítili dych smrti Štefánik a Dubček.

Reklama

Príčiny smrti Alexandra Dubčeka mali a majú aj po mnohých rokoch rôznu interpretáciu. V novembri 2006 urobil Ústav politických vied SAV v spolupráci s inštitútom ASA prieskum, z ktorého podľa sociologičky Ľudmily Benkovičovej vyplynulo, že viac ako polovica ľudí bola presvedčená, že to nebola iba obyčajná automobilová nehoda.

Dubčekov syn Pavol, povolaním lekár, v jednej z internetových online diskusií tiež vyjadril pochybnosti, že tragická autonehoda jeho otca bola len nešťastná náhoda. „Mám pochybnosti.

Nebol som spokojný ani s vyšetrovaním, ani s jeho liečbou. Autonehoda bola údajne súdne objasnená, ale s objemom a spôsobom vyšetrovania som nikdy nesúhlasil,” napísal.

 

V domácom vyhnanstve

Reklama

Protagonista Pražskej jari nevyhovoval niektorým mocenským silám ani po tzv. nežnej revolúcii. Volanie Slovákov aj Čechov „Dubček na Hrad!” nebolo príjemné práve vyliahnutým politikom z Občianskeho fóra, Verejnosti proti násiliu ani samotnému Václavovi Havlovi, za ktorým podľa niektorých prameňov stálo KGB, aj väčšinové federálne komunistické krídlo vedené Mariánom Čalfom.

Mnohí fundamentálni komunisti Dubčekovi zazlievali jeho „mäkký socializmus s ľudskou tvárou“ a nekomunistickí hrdinovia novej doby ho z princípu neznášali práve pre jeho komunistickú minulosť a víziu demokratického socializmu.

Pavol Dubček si spomína, ako otcovi veľmi prekážalo porevolučné rozkrádanie štátneho majetku: „On by nedopustil takéto tunelovanie zdrojov v Česku a na Slovensku, ku ktorému prišlo.

Práve preto naňho ako na komunistu útočili, a skutoční boľševici Adamec a Čalfa získali rozhodujúce štátne funkcie.”

Dvadsať rokov Dubčekovho domáceho vyhnanstva a nepretržitého sledovania agentmi ŠtB neznamenalo pre novú mocen­skú elitu nič – vyhadzovali mu na oči podpis pod normalizačné podmienky, ktoré nadiktoval československému straníckemu vedeniu šéf Kremľa Brežnev po okupácii republiky armádami Varšavskej zmluvy a internácii vedenia ÚV KSČ v Moskve.

Reklama

Pravdou, na ktorú sa zabúda, je, že protokol podpísali pod nátlakom všetci vtedajší lídri Pražskej jari okrem Kriegla a pravdou je aj to, že Dubček to ťažko niesol a dlho sa nevedel vyrovnať s touto ponižujúcou udalosťou.

 

Tragická postava

Aký bol vlastne Dubček politik? Málo razantný a ústupčivý vizionár, ktorý sa vedel ostro postaviť proti Novotnému, ale nevedel sa postaviť proti Brežnevovi? Mal sa obetovať a napríklad prežiť zvyšok života v sibírskom gulagu?

Rozlúštenie tejto dilemy nájdeme v jednoduchej odpovedi, či by tým pomohol svojej krajine. Dubček a jeho ľudia zostali osamotení – verbálne odsúdenie vpádu do Československa zo strany Západu bolo iba výkrikom do tmy.

Prezident USA sa demonštratívne odobral dovolenkovať na svoj ranč, čo bolo pre sovietske vedenie signálom, že sa Amerika nehodlá miešať do vnútorných záležitostí socialistického bloku.

Náš veľký muž bol vlastne tragickou postavou. Najlepšie roky svojho života prežil v politickej i ľudskej izolácii a po nežnom prevrate, keď by bol mohol realizovať svoje ľavicové predstavy na čele sociálnej demokracie, jeho plány skrížila tragická smrť.

Pre objektivitu však treba pripomenúť, že v čase tzv. pomlčkovej vojny aj neskôr bol Alexander Dubček presvedčeným federalistom a zdalo sa, akoby celkom ne­chápal emancipačné snahy vlastného národa.

Ako predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR obhajoval spoločný štát a veľmi nepripúšťal vznik samostatnej SR. Napriek tomu v období tesne pred nešťastnou nehodou, keď sa schyľovalo k rozdeleniu federácie, sa v médiách jeho meno často skloňovalo v sú­vislosti s možnými kandidátmi na budúceho slovenského prezidenta.

Ťažko povedať, či by nepriatelia slovenskej štátnosti zašli až tak ďaleko, že by zosnovali autohaváriu Západom uznávanej osobnosti, aby nemohla stáť na čele nechceného štátu.

Reklama

Právnik Liboslav Leksa v publikácii Tragédia na 88. kilometri upozorňuje na iné súvislosti – uvádza, že najznámejší muž Pražskej jari prekážal niektorým zložkám českej tajnej polície a KGB.

Dubček mal štyri dni po nehode v Moskve svedčiť v pripravovanom procese o kriminálnej činnosti KGB spolu s Piotrom Jaroszewiczom, bývalým poľským premiérom, ktorý bol zavraždený aj s manželkou vo Varšave v ten istý deň.

Dubčekovo auto po havárii rýchlo zošrotovali, keď predtým české úrady nevyhoveli žiadosti o jeho expertízu odbornému tímu továrne BMW.

Zmizol tiež kufrík s dokumentmi, ktoré sa týkali svedeckej výpovede v Moskve. Pre advokáta Leksu bolo nepochopiteľné, že telo ťažko zraneného Dubčeka sa po havárii ocitlo pätnásť metrov od vozidla, na ktorom boli pevne zatvorené všetky dvere a rozbité bolo iba zadné sklo.

Aj ľahko zranený vodič, bývalý kaskadér, bol po havárii mimo vozidla a pred vyšetrovateľom využil svoje právo nevypo­vedať.

Reklama

Otvorí sa ešte niekedy trezor skrývajúci kostlivcov tejto tragédie? Sotva. V New Yorku ani po mesiacoch vyšetrovania nevydala Warrenova komisia presvedčivé svedectvo o vražde amerického prezidenta Kennedyho.

Dubčekov tragický skon sa v Československu vyšetril rýchlo a prípad bol uzavretý. Konečný verdikt padol tak ako kameň na dno rieky zabudnutia – čerenie na hladine však zostalo.

Ľudovít Števko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali