Moskva 25. novembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Olej je produkt, bez ktorého sa vo svojej kuchyni nezaobíde žiadna gazdinka. Ale usmažiť jedlo, a pritom nezničiť všetky jeho prednosti, to nie je ľahká úloha. Preto musí každý vedieť, ktorý olej je najlepší na vyprážanie a ktorý len do šalátov
Vyznať sa v tom nám pomôže nutričná špecialistka Bohdana Tarasjuková. Vo svojom príspevku na Instagrame vysvetlila, aké sú druhy olejov a ktoré sú dobré na vyprážanie.
Kokosový olej
Podľa odborníčky je kokosový olej z 90 % nasýtený tuk, vďaka čomu je odolný voči teplu. Na takom oleji preto môžete bezpečne vyprážať pokrmy.
Kokosový olej je pri izbovej teplote polotuhý a je možné ho skladovať dlhú dobu. Pri výbere je však dôležité vyhnúť sa plastovým nádobám a taktiež ho nepoužívať príliš často, pretože môže zvýšiť hladinu cholesterolu.
Kakaové maslo
Vyrába sa z kakaových bôbov. Horká čokoláda a mliečna čokoláda obsahujú rovnaké množstvo tuku, ale horká čokoláda obsahuje viac antioxidantov a menej cukru. Všeobecne je možné na tomto masle aj smažiť.
Avokádový olej
Obsahuje veľké množstvo mononenasýtených mastných kyselín. Vďaka tomu je vhodný na vyprážanie.
Oleje, na ktorých je zakázané vyprážať:
Olivový olej
Je dosť zdravý, pretože dokáže zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu a znížiť hladinu „zlého“. Bolo dokázané, že pri pravidelnej konzumácii tohto oleja sa predlžuje dĺžka života. Odporúča sa však používať iba surový. Vyprážať na ňom je prísne zakázané.
Ľanový olej
Nehľadiac na to, že tento olej obsahuje veľké množstvo rastlinnej formy Omega-3 a ďalších prospešných kyselín, nie je vhodný na prípravu teplých jedál. Treba tiež pripomenúť, že ľanový olej má po otvorení trvanlivosť iba 30 dní. A musíte ho skladovať iba na tmavom mieste.