Nemecko zaplať za okupáciu. Dočká sa ČR svojich vojnových reparácií?

Nemecko zaplať za okupáciu. Dočká sa ČR svojich vojnových reparácií?

Praha 23. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Blíži sa 75. výročie konca 2. svetovej vojny. Je čas spomínať na hrdinov a na obete. Je čas vyjadriť svoju neskutočnú vďaku našim osloboditeľom. Nie je súbežne aj na čase hovoriť o náhrade škody za utrpenie, ktorým si český národ prešiel? Píše v úvode svojho komentára Alena Novotná

Na snímke Adolf Hitler

Nemecká okupácia a nacistické zverstvá boli pre Česko neuveriteľnou ranou. Jazvu po nej je stále vidieť a pre niektorých Čechov je dodnes citlivá. Plyšákoví politici to urobili tak, že Nemecko je dnes naším blízkym politickým priateľom a najdôležitejším ekonomickým odbytiskom. A priateľovi môžeme mnohé odpustiť?

Reklama

Človek blízky predsedovi strany SPD Tomiovi Okamurovi Jaroslav Novák Večerníček má iný pohľad na vec. V rozhovore pre médiá navrhol, aby Berlín konečne splatil svoj morálny dlh Čechom.

Nemci nikdy nespochybnili reparácie voči Československu a v roku 2010 bez problémov zaplatili reparácie za 1. svetovú vojnu. Zaplatili to nejakej finančnej skupine, ktorá pohľadávku odkúpila od štátov, ktorým to Nemecko dlhovalo. Bolo to sedemdesiat miliónov eur, asi 1,7 miliardy korún,” hovorí oficiálny poradca Okamuru.

Reklama

A ako na to? Podľa zákona o hospodárení s majetkom štátu vláda nemá právo ani právomoc tieto reparačné nároky odpustiť. Interpelovali sme premiéra Babiša aj ministra zahraničia Petříčka, ktorí naše nároky nerozporovali, ale obávajú sa poškodenia našich vzťahov v Európskej únii. To je nezmysel. Nevymáhať reparácie je naopak trestné, takže by teraz už mali byť zodpovední úradníci braní prokurátormi k zodpovednosti. Ponúka sa niekoľko modelov. Niektoré vlády svoje pohľadávky predali súkromným finančným skupinám, ktoré ich vymohli. To by, ale bola veľká škoda, pretože by na tom Česko strácalo,myslí si Jaroslav Novák Večerníček.

 

Koľko dlhuje Nemecko?

Na celú situáciu s nemeckými vojnovými reparáciami sa Sputnik spýtal známeho politológa Tomáša Doležala.

Je to plne legitímna požiadavka. Ako z pohľadu právneho či historického, ako aj z hľadiska, vyššieho princípu ‘mravného,” hovorí renomovaný expert.

Reklama

Je možné si dnes po 75 rokoch vymôcť od Nemecka kompenzáciu? Má na to ČR vôbec právo? Podľa pána Doležala to sú dva odlišné problémy: “Právo na to Česká republika jednoznačne má. Nemecko doteraz nezaplatilo reparácie za škody, ktoré spôsobilo Československu v 2. svetovej vojne. České Ministerstvo zahraničia (MZV – rok 2019) uvádza, že celkové nároky na reparácie existujú vo výške 306 mld. Kčs (korún československých), vyjadrené v dobovej mene, pričom Československu zo strany Nemecka vyplatili len 230,1 milióna Kčs.

Nemecku podľa vyjadrenia MZV na konferencii v Paríži v decembri 1945 uložili vyplatiť ČSR, ako signatárskemu štátu parížskej dohody o reparáciách od Nemecka, reparácie. Dohoda počítala s tým, že, každá signatárna vláda zadrží spôsobom podľa svojej voľby nemecké nepriateľské majetky nachádzajúce sa na území podrobenom jej právomoci alebo nimi bude disponovať tak, aby sa nemohli znovu stať nemeckým majetkom, alebo nemohli upadnúť znova pod nemeckú kontrolu a odpočíta tieto majetky od svojho podielu na reparáciach’.”

Ako uvádza Doležal, ministerstvo vo svojom oficiálnom vyhlásení ďalej píše, že, objektívne medzinárodnopolitické skutočnosti po 2. svetovej vojne zabránili realizácii ďalších platieb, oi. preto, že ČSR a SRN spolu do r. 1973 neudržovali diplomatické styky. V priebehu 90. rokov sa potom ČR a SRN dohodli, že krivdy spáchané v minulosti na oboch stranách patria minulosti a že nebudú zaťažovať svoje do budúcnosti orientované vzťahy politickými ani právnymi otázkami spoločnej minulosti. Záväzky obsiahnuté v Českonemeckej deklarácii pritom obe strany odvtedy dôsledne dodržujú.

Politológ dodáva, že Českonemecká deklarácia je primárne politickým, nie právnym aktom, na rozdiel od parížskej dohody o reparáciách.

“A tiež to, že keď sa o tejto deklarácii v 90. rokoch minulého storočia jednalo, žiadny z vtedajších českých politikov jej text neinterpretoval verejnosti tak, že sa Česká republika vzdáva vojnových reparácií napríklad za to, že ani Nemecko nebude vznášať voči ČR majetkové požiadavky. Bolo by to absolútne nehorázne postavenie vinníka (páchateľa) a obete na rovnakú úroveň a každého, kto by tak vtedy urobil, by voliči hnali ‘svinským krokom’. Dnes po 20 rokoch to aj s ohľadom na ďalšie posuny spoločenského vedomia, vnímania a pokusy o, tzv. prepisovanie moderných dejín, bohužiaľ, možné je… Rovnako tak, ako sa vo verejnom diskurze udomácňuje téza, že nezaplatené nemecké reparácie vykompenzovali povojnovým odsunom Nemcov – čo bol však tiež celkom legitímny akt vychádzajúci z rozhodnutí víťazných mocností na povojnových konferenciách, tzn. z právneho hľadiska akt podobného charakteru ako rozhodnutie o reparáciách,” vysvetľuje expert.

Reklama

 

Čaká Čechov medzinárodný súd?

O zaplatenie (doplatení) vojnových reparácií zo strany Nemecka sa dnes hlási aj Poľsko a Grécko.

Inou otázkou je faktická šanca na vymoženie nemeckých reparácií. To je jednak otázka domácej politickej vôle, ktorá dnes na úrovni vládnej väčšiny neexistuje (ČSSD, resp. MZV je proti, Andrej Babiš tiež nepovažuje otvorenie otázky za vhodné s ohľadom na možné zhoršenie českonemeckých vzťahov), a tiež, ak by táto vôľa existovala, rokovacích schopností v bilaterálnych vzťahoch, teda otázka za čo prípadne vymoženie reparácií (alebo aspoň ich časti) vymeniť, aby k tomu druhá strana povolila. A to by nič moc pre ČR výhodné, napríklad v rámci ‘pálčivýchproblematík na úrovni , nebolo Navyše táto vec nie je tým, s čím by sme mali oprávnenie ‘handlovať. Potom by teda zostávalo vymáhanie reparácií na medzinárodných súdoch, čo by bol zrejme určite dlhodobý, ale nie úplne beznádejný proces,myslí si politológ.

A ako by to pomohlo Nemecku? Nepomohlo by to Berlínu definitívne sa vyrovnať s minulosťou? Expert si myslí, že by predovšetkým išlo o naplnenie práva zo strany štátu, ktorý o nutnosti dodržiavať právo a zmluvy sám na medzinárodných fórach rád hovorí, ale najmä vo vzťahu k iným štátom. Išlo by o, hoci dodatočné a čiastočné, naplnenie spravodlivosti a vyjadrenie úcty státisícom obetí nemeckej okupácie českých krajín, hovorí.

 

A nakoniec rýdzo praktická otázka. Našla by sa na českej politickej scéne podpora pre reparácie?

“Ak je tým myslená iba straníckopolitická scéna, tak z relevantných subjektov vyjadrili podporu otvorenia otázky nemeckých reparácií iba SPD a KSČM. Vo verejnosti by podpora tohto kroku bola celkom iste širšia,” uvádza politológ Tomáš Doležal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali