Nemci senzačne do finále, aus den Birken: “Splnený sen”

Nemci senzačne do finále, aus den Birken: “Splnený sen”

Pjongčang 24. februára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Julio Cortez)

 

Nemeckí hokejoví reprezentanti zvíťazili v semifinále olympijského turnaja v Pjongčangu nad obhajcami zlata Kanadou 4:3 a senzačne postúpili do finále. V ňom sa v nedeľu o 5.10 SEČ stretnú s Olympijskými športovcami z Ruska, ktorí v prvom piatkovom semifinálovom dueli zdolali Česko 3:0.

Nemeckí hokejisti sa tešia po víťazstve 4:3 v semifinálovom zápase Kanada – Nemecko hokejového turnaja mužov v Kangnungu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu

Nemci sa prebojovali do finále ZOH prvýkrát v histórii, dosiaľ boli ich olympijským maximom tretie miesta v Lake Placid 1932 a Innsbrucku 1976. Kanaďania, ktorí triumfovali na predošlých dvoch olympijských turnajoch za účasti hviezd z NHL, sa musia uspokojiť s bojom o bronz, duel s ČR je na programe v sobotu o 13.10.

Reklama

Zverenci trénera Marca Sturma sa po senzačnom vyradení Švédov vo štvrťfinále (4:3 pp) postarali o ďalšie veľké prekvapenie. V semifinálovom súboji v Hokejovom centre v Kangnungu úspešne prežili úvodný kanadský nápor a potom zasadili súperovi tri gólové údery. Súpera šokovali výstavne prevedenými brejkami, dvakrát využili presilovku. Po dvoch tretinách viedli 4:1 a hoci favorit dokázal ešte dvoma gólmi zdramatizovať duel, víťazstvo si už udržali. Kanaďanom sa tak rozplynul sen o zlatom hetriku, naopak Nemci prienikom do finále dosiahli svoj historicky najlepší výsledok na ZOH. Jedným z hlavných rozhodcov v zápase bol Slovák Jozef Kubuš.

 

Reklama

Semifinále:

Kanada – Nemecko 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)

Góly: 29. Brule (Lee, Noreau), 43. Robinson (Thomas, Lee), 50. Roy (Lee, Noreau) – 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz). Rozhodovali: KUBUŠ (SR), Mayer – McIntyre (obaja USA), Otmachov (Rus.), vylúčení: 5:8 na 2 min., navyše Brule (Kan.) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 4057 divákov.

Kanada: Poulin – Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery – Brule, Roy, Bourque – Thomas, Kelly, Raymond –Vey, Ebbett, Wolski – Lapierre, O’Dell, Klinkhammer – Kozun

Nemecko: Aus den Birken – Boyle, Ehrhoff, M. Müller, Seidenberg, Hördler, J. Müller, Krupp – Reimer, Hager, Ehliz – Plachta, Goc, Kink – Macek, Kahun, Wolf – Mauer, Fauser, Schütz – Noebels

Reklama

 

Kanaďania od úvodu vyleteli na svojho súpera, fyzickou, rýchlou hrou a vysokým napádaním ho nútili k chybým. Po zaváhaní Seidenberga sa ocitol v tutovke Roy, aus den Birken ale vynikajúci zasiahol. Nemecký brankár následne skrotil aj delovku Wolského. Nemci postupne našli pôdu pod nohami, začali sa držať svojho herného systému a vyrovnali hru. V 11. minúte Poulin iba s námahou vykryl pokus Hördlera. Nemci vytrvalo čakali na svoju príležitosť, ktorá prišla v 15. minúte v presilovke 5 na 3. Wolf pomohol zacloniť výhľad brankárovi a Macek spoza obrancu prekonal Poulina strelou k bližšej žrdi. Poulin, ktorý už vo štvrťfinálovom súboji s Fínskom nahradil zraneného Scrivensa, inkasoval prvý gól na turnaji, to však ešte netušil, čo ho čaká v ďalšom priebehu.

Nemcom dodal gól sebavedomie a v druhej časti na ľade dominovali. V 24. minúte predviedli rýchly výpad, Hager od mantinelu načasoval prihrávku na nepokrytého Plachtu, ktorý zblízka zavesil pod hornú žŕdku – 0:2. Kanaďania sa nestačili čudovať, o dve minúty neskôr inkasovali tretí gól. Po chybnej rozohrávke v strednom pásme Wolf našiel Goca, ktorý poslal puk pred bránku na Mauera a ten efektne hokejkou medzi nohami prekonal neistého Poulina. Zámorský tím sa snažil o okamžitú odpoveď, aus den Birken ale skvele zasiahol pri zakončení Roya. V 29. minúte to už Kanaďanom vyšlo, keď Brule v presilovke prepálil súperovho brankára. Hra sa totálne otvorila a diváci boli v ďalších momentoch svedkami brejkových situácií na oboch stranách. Náskok mohol zvýšiť Wolf, podarilo sa to až Schützovi, ktorý tečoval strelu Plachtu a upravil na 4:1 pre Nemcov. Kanaďania frustrovaní z priebehu hry nezvládali svoje emócie. Brule v strede klziska likvidačným zákrokom na hlavu poslal k ľadu Wolfa a putoval predčasne pod sprchy. Nemci mali počas následnej päťminútovej presilovky niekoľko možností na zveľadenie náskoku, Reimera obral o gól reflexívnym zákrokom Poulin. Kanadskému brankárovi v závere tretiny pomohla žŕdka po strele Seidenberga.

Zámorský tím začal tretiu tretinu s obrovskou vervou, od prvých sekúnd s jasnou snahou urobiť niečo s výsledkom. V 43. minúte vykresal iskierku nádeje Robinson, ktorý rutinérsky zakončil protiútok a znížil na 2:4. Na opačnej strane mohol vrátiť Nemcom trojgólový náskok Kahuna, ale nariadené trestné strieľanie nepremenil. Kanaďania stupňovali svoj tlak a dlhé chvíle točili puk v súperovom obrannom pásme. Nemecká defenzíva nedokázala odolávať a v 50. minúte sa po prihrávke Roya odrazil puk od korčule Kahuna do siete. Kanada prehrávala už len o gól a črtal sa napínavý záver. Aus den Birken bol v ohni striel, dokázal však všetky pokryť. Favorit v závere odvolal brankára, ale vyrovnať sa mu už nepodarilo, po konečnej siréne tak vypukol na ľade gejzír nemeckej radosti.

 

Reklama

Reakcie po zápase /zdroj: RTVS, DPA/:

Christian Thomas, útočník Kanady (v zápase 0+1): “Kľúčový bol gól Nemcov v presilovke o dvoch hráčov, ktorým sa dostali do tempa. Tretiu tretinu sme odohrali veľmi dobre, na súperovu bránku šiel oheň, ale nedokázali sme už trojgólové manko zmazať. Budeme sa snažiť dobre pripraviť na zápas s Českom a pokúsiť sa vybojovať aspoň bronz.”

Patrick Reimer, útočník Nemecka: “Neuveriteľné! Prežívame niečo veľmi emocionálne, nedokážeme vyjadriť, čo cítime. Vždy sme mali sen hrať o medaily, ten sa teraz naplnil. Nedokážem opísať slovami, čo tento postup znamená pre nemecký hokej. Vo finále s Rusmi to bude náročný duel, nemáme ale čo stratiť.”

Danny aus den Birken, brankár Nemecka (28 úspešných zákrokov): “Máme medailu. Minimálne striebro máme isté. Vďaka neskutočnému tímovému výkonu sa náš sen splnil. Niečo neuveriteľné, ešte si to naplno ani neuvedomujeme.”

Frank Maurer, autor tretieho gólu Nemecka: “S týmto sme veru nepočítali. Zdá sa nám to byť nereálne. Od zápasu k zápasu naše výkony na turnaji gradovali a verili sme si. Sme na seba neuveriteľne hrdí. Zajtra ráno sa zobudíme a budeme sa pýtať, čo sa to vlastne včera stalo.”

 

Ďalší program /časy v SEČ/:

sobota 24. februára

o bronz: ČR – Kanada (13.10)

nedeľa 25. februára

Reklama

finále: OŠR – Nemecko (5.10)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali