Názor: Vystri sa!

Názor: Vystri sa!

Košice 29. septembra (HSP/Foto:HSP)

 

Tak dlho som odkladala písanie článku o tom, aký bol podľa mňa pochod za život, až som dnes nadobudla pocit, že nie je potrebné dávať vám všetkým vedieť, ako som sa tam mala a cítila.

Čelo sprievodu Národného pochodu za život

Kto tam bol, zažil veľkú vec. Pozitívnu, negatívnu, … To je osobná záležitosť každého z nás. Vidieť znova pokope 80 000 ľudí však určite tak skoro nebudeme, hlavne nie tu u nás, na Slovensku, kde sa manifestácie či štrajky vidia ako niečo zlé. Je predsa neprirodzené dávať verejne najavo svoj názor!  Lekári by mali štrajkovať menej, mali by viac pracovať. Učitelia už vôbec neučia, lebo musia žobrať o vyššie platy pred úradom vlády. Zdravotné sestry by mali byť rady, že majú v tomto nesprávnym smerom pohnutom štáte vôbec prácu. Veď väčšina z nich je aj tak v Rakúsku!

Reklama

Všeobecný názor byť ticho a zohnúť chrbát je taký slovenský. Keď sa treba vzpriamene postaviť na stranu jedných, alebo druhých v podstatnej otázke, hanbíme sa, alebo je nám to jedno. Podelili sme sa na tieto dve skupiny a v závislosti od témy preskakujeme z jednej do druhej ako pri vybíjanej. Len aby sme nemuseli niekde v časopise vidieť svoju fotku na verejnom zhromaždení. A ešte by sme na nej nedajbože vyzerali zle!

Pohľad na pochodujúcich ľudí

Pred týždňom som dobrovoľníčila na Pochode za život. V sobotu prišlo vlakom z Bratislavy do Košíc 700 ľudí na Pochod, vyjadriť svoj názor. Podotýkam, že nikto neprišiel pomaľovaný na nepoznanie, ani s vrecom na hlave. Médiá o tom síce neinformovali, ale to je len preto, že v niektorých redakciách je príliš nízky strop. Žurnalisti sa jednoducho nemôžu vystrieť!

Reklama

 Večer som  išla do Infinity arény na omšu. Veď tam isto nebudú všetci, niektorí možno prišli len zo zvedavosti, nie z presvedčenia a tak omša nebude ich prioritou…

Vnútri, vpravo, vľavo, všade. Všade, kam som sa pozrela boli ľudia. Dokopy nás bolo 4 -5000 a všetci sme stáli, poniektorí tiež sedeli, úplne rovno.  Deti, starci, krásne slovenské ženy,  ktoré by som skôr stretla v luxusnej kaviarni ako v natlačenej športovej hale spievať „otrepané pesničky zo starých JéKáeSjek“ (JKS-jednotný katolícky spevník).

Po tomto zážitku som už vedela, vlastne my všetci sme vedeli, že to nebude len tak. Každý, kto tam bol, musel cítiť výnimočnosť tejto chvíle. Napísala som frajerovi, ktorý mal prísť v nedeľu: „Škoda, že tu nie si, toto je historická chvíľa“. Bola.

Všetci viete, čo sa stalo v nedeľu. Do Košíc prišlo 80 alebo 90 (alebo 100) tisíc ľudí. Pri takom počte je tisícka hore dole. Na Luxe sa vzpriamili a dávali priamy prenos. Ja v Košiciach pochodujem, mama doma pozerá  telku, celá zarosená od dojatia. Vraj keď som mala dva roky, manifestovala na tom istom mieste ona. Bola kosa ako v novembri a tiež, bolo tam o dosť menej ľudí. Inak sa to podobá.

Košická hlavná s bočnými uličkami je prikrátka. Ľudia sú všade. Pochodujú, stoja, debatujú, vítajú sa a lúčia. Nikto nie je naštvaný. Nikto nikoho do ničoho nenúti. Vieme, prečo a s akým cieľom tu sme. A nikoho z nás nebolí chrbát, lebo máme dosť priestoru vystrieť sa. Stúpam si na schodík, aby som to videla trochu z lepšej perspektívy. Všade hlavy, hlavy a hlavy. Nad tým všetkým transparenty a pomedzi to deti, sediace na pleciach rodičov. Vozia sa a sledujú situáciu. Sú tu a tak si to môžu dovoliť. Nie všetky deti majú možnosť a už vôbec nie právo tu byť. Právo žiť.

Reklama

Pred Pochodom som sa pýtala známeho, či sa tam chystá a či by prišiel niečo natočiť. Nie však na úkor toho, že si to tam nebude môcť vôbec užiť. Napísal mi: „Natočím, veď si tam nejdeme užívať, ideme tam predsa bojovať!“

Presne jeho slová mi napadli na tých schodíkoch, keď som sledovala pokojný dav, ktorí sa nemal kam pohnúť a tak stál. Stál, ale zato vzpriamene. Aj keď som v tej chvíli tiež len stála, vedela som, že teraz už bojujem. Toto je na Slovensku nové. Postaviť sa na jednu zo strán a nie len na chvíľu. Vyjadriť svoj názor a bojovať zaň. Má to cenu a má to zmysel. Aj keby som mala niekoľko hodín „len stáť“.

Mnoho ľudí v našej krajine ešte stále má problém sa vystrieť na vybranej strane ihriska. Niektorí sú zohnutí dokonca tak nízko, že už ani nevedia, ako vyzerá ich vlastná tvár v zrkadle. K typicky slovenskému: nechcem, neviem, netreba a nedá sa, pridávam jedno bez záporu – bojím sa.  

Možno to neviete, ale je úžasný pocit narovnať sa po takom dlhom čase. A tiež povedať si svoje, zastať sa niečoho, alebo si len zastať do davu ľudí, ktorí zdieľajú ten istý názor.

Prepáčte mi ďalší článok o tom, aký bol pochod za život. Vlastne som vám len chcela odporučiť, aby ste sa nebáli a vystreli, nech už ste na ktorejkoľvek strane ihriska. Je to zdravé!

Reklama

Mária Ružbarská

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali