Národná diaľničná spoločnosť má do konca júla vyhodnotiť splnenie podmienok na dostavbu diaľnice D1 s tunelom Višňové

Národná diaľničná spoločnosť má do konca júla vyhodnotiť splnenie podmienok na dostavbu diaľnice D1 s tunelom Višňové

Bratislava 30. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) by mala do konca júla vyhodnotiť splnenie podmienok účasti štyroch prihlásených záujemcov v súťažnom dialógu na dostavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové. Súťažný dialóg s uchádzačmi, ktorí splnili podmienky, by sa mal podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslava Kmeťa následne začať v auguste. Zhotoviteľ dokončenia diaľničného úseku v dĺžke 13,5 kilometra (z toho tunel Višňové takmer 7,5 kilometra) by mal byť známy do konca tohto roka

Na snímke výstavba tunela Višňové

“NDS vyhodnocuje predložené žiadosti o účasť. Vyhodnocovanie sa nachádza v záverečnej fáze. Do konca bude urobené vyhodnotenie kritérií, alebo ako uchádzači splnili podmienky,” povedal pre agentúru SITA Kmeť. “A potom môže od augusta začať súťažný dialóg prezentáciou technických riešení. Do konca tohto roka chceme vybrať zhotoviteľa a podpísať s ním zmluvu,” uviedol štátny tajomník.

Reklama

NDS podľa Kmeťa aktívne pristupuje k zabezpečeniu celej súťaže tak, aby zhotoviteľ mohol byť vybraný do konca roka 2020. Zároveň však nevie ovplyvniť prípadné námietky a odvolanie, nakoľko ide o právo uchádzača. “Záujmom NDS je minimalizovať počet revíznych postupov a tak skrátiť čas trvania súťaže. Máme pripravenú aj alternatívu fázovania financovania projektu v tomto a budúcom programovom období,” povedal Kmeť. “Nové vedenie riadiaceho orgánu Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na ministerstve dopravy komunikovalo tento variant aj s Európskou komisiou,” podotkol. Rozdelenie financovania projektu zo zdrojov Európskej únie na časti v súčasnom a budúcom programovom období by pripadalo do úvahy, ak by zhotoviteľ nebol vybraný do konca aktuálneho roka a diaľnica s tunelom Višňové by nebola dokončená v plánovanej lehote do konca roku 2023. Dovtedy je možné dočerpať európske peniaze v terajšom programovom období 2014 až 2020.

Záujem o dostavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové prejavili štyri stavebné združenia. Žiadosť o účasť predložili 11. mája združenia Metrostav DS, a. s., (Slovensko) a Metrostav, a. s. (Česko), Strabag, s. r. o., Doprastav, a. s.,, Váhostav – SK, a. s. a TuCon, a. s., ako aj Skanska SK, a. s.,, Skanska, a. s., (Česko) a Skanska S. A. (Poľsko) a tiež Ferrovial Agromán Slovakia, s. r. o., a Budimex S. A. (Poľsko). Národná diaľničná spoločnosť následne po predložení žiadostí o účasť v tendri začala hodnotiť splnenie podmienok účasti. Posudzuje predložené referencie či ekonomickú kondíciu spoločností. Podľa NDS ide o prvý dôležitý míľnik v súťažnom dialógu vyhlásenom koncom januára. Proces hodnotenia splnenia podmienok účasti mal byť pôvodne ukončený do dvoch mesiacov. NDS plánuje vybraných uchádzačov vyzvať na súťažný dialóg do 31. júla.

Reklama

Predpokladaná hodnota zákazky na dokončenie úseku D1 s tunelom Višňové je 260,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a lehota výstavby by nemala trvať dlhšie ako 36 mesiacov. “Plánom je ukončiť súťaž a podpísať zmluvu o dielo do konca roka 2020 a motoristom odovzdať dielo do užívania najneskôr do konca roka 2023,” informovala ešte v máji vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie NDS Eva Žgravčáková. “Tí uchádzači, ktorí splnia podmienky účasti, postúpia do ďalšej fázy súťaže. Tou je samotný súťažný dialóg. Zo všetkých prihlásených do súťaže budú do samotného súťažného dialógu vybraní len tí najlepší,” priblížila Žgravčáková. Vybrané stavebné spoločnosti podľa nej predstavia v súťažnom dialógu konkrétne technické riešenia a až po ukončení dialógu budú vyzvaní na predloženie konečných ponúk, zahŕňajúcich aj cenu.

NDS pred vyhlásením súťaže opakovane konzultovala návrh súťažných podkladov s odbornou verejnosťou v rámci prípravných trhových konzultácií, následne všetky relevantné návrhy zapracovala do súťažných podkladov. “Projekt posúdil Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, inštitút INEKO, súťažné podklady boli taktiež predmetom ex ante kontroly zo strany Úradu pre verejné obstarávanie ÚVO),” dodala Žgravčáková. NDS zapracovala do súťažných podkladov všetky návrhy a pripomienky ÚVO, tendrovú dokumentáciu odsúhlasilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali