Narodil sa pred 2120 rokmi: Gaius Iulius Caesar, najgeniálnejší vojvodca Ríma

Narodil sa pred 2120 rokmi: Gaius Iulius Caesar, najgeniálnejší vojvodca Ríma

Bratislava 25. mája 2020 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Gaius Iulius Caesar (100 – 44 p.n.l.) bol nielen najlegendárnejším vojvodcom Ríma, ale  aj mimoriadne skvelým politikom. Narodil sa práve v takej dobe, ktorá mu optimálne poskytla veľkú príležitosť, aby mohol svoje skvelé schopnosti naplno rozvinúť a uplatniť

Gaius Iulius Caesar

Pochádzal zo starej rímskej patricijskej, veľmi bohatej rodiny, ktorá mala svoj palác na pahorku Aventin, kde bývali najvýznamnejšie rodiny Ríma. Dostalo sa mu skvelého vzdelania a už veľmi skoro, ako mladík bol aktívny v rímskej politike.

Reklama

Dá sa povedať, že už bol mužom veľmi moderného razenia, ktorý bol vnímaním sveta ďaleko pred svojou dobou. Bol mimoriadne sebavedomý a sebaistý, rozvážny, chladne kalkulujúci a podľa situácie aj veľkorysý, ale i zradný a intrigánsky – keď to vyžadovali jeho vysoké ciele. Jeho ctižiadosť nepoznala hraníc.

Narodil sa v časoch  veľkých politických zvratov a vnútorných nepokojov v Ríme, a to veľmi ovplyvnilo jeho charakter.

Reklama

Porážka Spartaka v roku 71 p.n.l., vodcu najväčšieho povstania otrokov v antike nepriniesla Rímu ani korisť a ani očakávané upokojenie veľmi napätej situácie, lebo prevažná časť rímskeho obyvateľstva, ale i sedliakov žila vo veľkej biede.

Republika strácala čoraz rýchlejšie svoju autoritu a čoraz viac upadala jej moc. Chudoba sa začínala vehementne búriť a k slovu sa dostávali generáli a vojvodcovia. Ich vplyv na politiku postupne narastal.  Neraz museli vtiahnuť do mesta, ako napr. Márius i Sulla (bol krátkodobo aj diktátor v poslednej fáze Republiky), aby potlačili vzbury.

Otec Caesara bol prétorom a veľmi sa snažil zabezpečiť všetko pre optimálny rozvoj svojho syna. Matka pochádzala z veľmi chudobnej plebejskej rodiny, čo bol pravdepodobne dôvodom, že Cézar bol veľmi obľúbený jednoduchými ľuďmi a potom neskôr aj obyčajnými legionármi.

Jeho politický a vojenský život bol taký komplikovaný a spletilý, že to nie je možné obsiahnuť niekoľkými riadkami. Počiatky jeho kariéry boli dosť problematické. Začala sa tým, že obvinil z korupcie a vydieračstva dvoch Sullových spojencov a dostal ich pred súd. Nemal však úspech – neboli uznaní vinnými. Ale jeho odvaha, že si začal s dvoma nebezpečnými a veľmi vplyvnými priateľmi v tom čase už mŕtveho Sullu mu zaistila veľkú popularitu u širokých más ľudu Ríma.

S Pompejom a Crassom vytvoril Caesar triumvirát a tak sa stali trojicou, ktorá rozhodujúcim spôsobom ovplyvňovala politickú scénu Ríma.

Reklama

V roku 59 p.n.l. bol zvolený za rímskeho konzula. Neskôr, už ako vojvodca, mal viaceré veľké úspechy na východe a tak sa stal obľúbencom všetkých vrstiev rímskeho obyvateľstva.

Jeho vplyv narastal a stal sa aj miestodržiteľom troch provincií a mal k dispozícii okolo 20 000 legionárov a potom už prichádza jeho veľký čas, ktorý mu zabezpečil nehynúcu slávu. V priebehu siedmich rokov dobyl celú Galiu, a to napriek tomu, že protivník mal vojenskú prevahu. Galia sa vtedy rozprestierala na území dnešného Francúzska, Belgicka a časti Nemecka, Švajčiarska, Holandska. Víťazstvá v Galii a najmä rozhodujúca porážka Vercingetorixa, veľkého vodcu a hrdinu Galov mali pre Rím nesmierny význam a Caesar sa stal oslavovaným národným idolom.

Jeho politickí konkurenti pozorovali ale s nevôľou rastúcu obrovskú popularitu novej hviezdy na politickom nebi Ríma. Caesar bol však o tom dobre informovaný a keď ho Senát povolal do Ríma, tak tam išiel samozrejme na čele svojich légií (ktoré ho milovali tak veľmi ako predtým nikdy iného vojvodcu), a to napriek príkazu senátorov, ktorí chceli, aby prišiel sám.

S týmto svojvoľným provokačným a sebavedomým činom sa spája aj jeho historicky preslávené prekročenie rieky Rubikon v januári 49 p.n.l.

Medzičasom bol už Crassus zavraždený a v Ríme ovládol situáciu Pompejus. Mal veľký vplyv na Senát a nebezpečného soka, akým bol Caesar sa chcel čo najskôr zbaviť. Ten ale porazil jeho légie pred Rímom, ktoré proti nemu vyslal Senát a oslavovaný masami vpochodoval do Ríma. Tam začal robiť poriadky a začal strhávať celú moc na seba a obmedzovať právomoci Senátu.

Reklama

Rýchlo zasiahol aj v Egypte a upevnil moc Kleopatry. Ako 50 ročný s ňou zažil 9 mesačnú romancu a Kleopatra mu porodila syna. Zároveň pripravoval pôdu, aby sa Egypt stal dôležitou rímskou provinciou. V roku 45 p.n.l. sa vracia do Ríma, kde bol vymenovaný za diktátora na doživotie. O rok neskôr mu Senát ponúkol korunu cisára, čo však predbežne z taktických dôvodov odmietol, a tak nevošiel do dejín ako prvý rímsky cisár.

Obával sa veľkých nepokojov zo strany prívržencov republiky, ktorí už aj tak proti nemu brojili, lebo v ňom videli jej hrobára. Avšak ani odmietnutie cisárskej koruny mu nepomohlo a 15. marca 44 p.n.l. ho zavraždila skupina republikánskych sprisahancov, vedená jeho adoptívnym synom Marcom Brutom. Stalo sa tak na schodoch do Senátu, kam Caesar práve vchádzal, lebo mu senátori chceli ponúknuť kráľovskú korunu.

Caesar bol po cisárovi Augustovi najimpozantnejšou osobnosťou starorímskych dejín. Jeho zavraždenie však parodoxným spôsobom nepomohlo sprisahancom zachrániť republiku, ale urýchlilo nastolenie cisárstva. Aj keď krátky čas po jeho smrti bola časť verejnej mienky na ich strane, tak situácia sa čoskoro zmenila a v ľude sa začala šíriť nostalgia za božským Júliom. Prvým cisárom Ríma sa stal Augustus, ktorý bol synom Caesarovej netere a jeho hlavným dedičom.

Ešte na sklonku života urobil Caesar rozsiahle reformy, aké Rím predtým nikdy nezažil. V ich rámci rozhodol, že všetkým legionárom-vyslúžilcom musí byť pridelená pôda, aby mohli žiť na sklonku života na vlastnom, ďalej sa malo za stanovených podmienok uľahčiť pridelovanie rímskeho občianstva istým skupinám ľudí, ktorí žili v ríši. Cézar určil aj to, ako má byť reformované a kodifikované rímske právo a jeho reforma zahŕňala aj rozsiahle stavebné programy a zabezpečovala aj ich financovanie a bolo v nej i mnoho ďalších bodov.

Na záver niečo, čo je málo známe – Caesar bol aj skvelým spisovateľom a jeho kniha De Bello Galico ( Zápisky z galskej vojny) bola v Ríme bestsellerom.

Známe sú aj jeho početné aforizmy a filozofické múdrosti.

Dve z nich:

Svetoznáme: Veni,vidi, vici

Lepšie je byť prvým v Galii, ako druhým v Ríme

Roman Bednár

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali