Z nápadov opozičných politikov pri reforme zdravotníctva sa vám zakrúti hlava. Od zlučovania až po stratifikáciu, od štátu po privatizáciu

Z nápadov opozičných politikov pri reforme zdravotníctva sa vám zakrúti hlava. Od zlučovania až po stratifikáciu, od štátu po privatizáciu

Bratislava 11. decembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Včera sme priniesli prvú časť veľkej predvolebnej debaty opozičných lídrov ktorá sa venovala téme reformy justície (viac TU). Debata možno vstúpi do dejín množstvom aj pre laika absurdných riešení, ktoré boli v rozpore so všetkými možnými dohovormi, medzinárodnými zmluvami, našou ústavou a hlavne zdravým rozumom. Zároveň aj varovaním, čo sa môže diať ak sa do justičných záležitostí začnú pliesť politici bez patričného vzdelania

Na snímke zľava predseda hnutia SME RODINA Boris Kollár, predseda strany Sloboda a Solidarita (SAS) Richard Sulík, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina, predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda strany ZA ĽUDÍ a bývalý prezident SR Andrej Kiska, predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová

V druhej časti debaty sa rovnaká zostava venovala téme zdravotníctva. Otázkou pre všetkých bola parlamentom zamietnutá stratifikácia nemocníc.

Reklama

Odpovedať začal Boris Kollár ktorý stratifikáciu označil za potrebnú a jeho strana ju má v programe, v parlamente však za ňu nehlasoval.

Moderátorka na dovysvetlenie uviedla, že stratifikácia znamená, že niektoré nemocnice prestanú byť nemocnicami a zmenia sa na doliečovacie ústavy. „Ste pripravený povedať ľudom v Topoľčanoch, že tam už nebudú mať nemocnicu“?

Reklama

Kollár odpovedal že nebudú za rušenie nemocníc, aby tam ostala len nemocnica Penty. Štát musí mať silné zdravotníctvo. „My napríklad chceme spojiť zdravotnú poisťovňu so sociálnou poisťovňou.“

Sulík odpovedal na otázku, či bude naďalej presadzovať transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Vysvetlil, že vo svojom programe to navrhujú preto, aby platili tvrdé rozpočtové pravidla. K stratifikácii uviedol: „Stratifikácia nie je o rušení nemocníc, ale primárne o špecializácií nemocníc. Ak máte napríklad operáciu slepého čreva, ktorú má pacient raz za život, tak vtedy kľudne môže 3-5 hodín cestovať do inej nemocnice. To treba dať na zodpovednosť zdravotnej poisťovni, aby zabezpečila v rozumnej čakacej dobe túto plánovanú operáciu. Stratifikácia je o tom, že slepé črevá sa budú robiť len v Topoľčanoch a bedrové kĺby sa budú robiť len v Michalovciach. A toto zmysel má, nejde primárne o rušenie nemocníc.“

„Nemá zmysel blokovať veci, lebo nie sú ľúbivé. Samozrejme stratifikácia môže urobiť z niektorých nemocníc len doliečovacie zariadenia. Tak, ale treba nabrať odvahu a voličom povedať, áno mrzí nás to, ale milí voliči uvedomte si, že na operáciu slepého čreva nechodíte každý druhy mesiac, a ta jedna cesta, to nie je smrť, cestovať pár hodín niekam,“ vysvetlil Sulík.

Rovnakú otázku o transformácií nemocníc na akciové spoločnosti dostal aj Kiska s dodatkom, či sa nejedná o prvý krok k privatizácií zdravotníctva.

„Akciové spoločnosti sú prvý krok k transparentnosti ako takej.“ Ďalej dodal, že zdravotná poisťovňa musí zabezpečiť časovo, aby sa pacient dostal na daný zákrok, v opačnom prípade nemá nárok na zisk.

Reklama

Podľa Trubana je stratifikácia dôkaz, ako Smer nedokáže robiť silné rozhodnutia. „Na to, aby sa Slovensko posunulo, potrebuje robiť odvážne, rázne riešenia. Stratifikácia je jedným z nich a dokáže sa presadiť len v takej vláde, kde bude mať minister podporu od svojej strany.“

KDH podporuje stratifikáciu nemocníc a tiež zavedenie doplnkového zdravotného poistenia.

„Máme víziu zdravotníctva 2030, to znamená že stabilné financovanie, spokojný pacient,“ povedal Hlina.

OĽaNO navrhuje, aby ľudia ktorí sa starajú o svoje zdravie a chodia na preventívne prehliadky, platili nižšie zdravotné odvody a ľudia ktorí zanedbávajú svoje zdravie, aby platili vyššie zdravotné odvody. Slovensko ma podľa Matoviča najhorší parameter dožitia v zdraví v EU preto, lebo zanedbávame zdravotné preventívne prehliadky.

Moderátorka sa vrátila ku Kollárovmu nápadu zlúčiť zdravotnú poisťovňu so sociálnou a zisťovala aké benefity by to prinieslo?

Reklama

Kollár považuje za benefit to, že takto odstavia Pentu. Pretože zákon lex Hasčák, od jeho opozičných kolegov, ktorý má zabrániť krížovému vlastníctvu v zdravotníctve môže dopadnúť aj žalobami na štát. Včlenením zdravotnej poisťovne pod sociálnu sa zamedzí duplicitným úkonom, ktorými sa celý systém zbytočne predražuje. Takto zlúčená poisťovňa by bola jediná ktorá by zabezpečovala základnú zdravotnú starostlivosť. Ostatné poisťovne by už poskytovali len nadštandardné úkony.

To sa nepozdávalo Sulíkovi, lebo ak Dôvera nebude môcť robiť základnú starostlivosť, tak bude treba túto časť poisťovne vyvlastniť.

Truban považuje za absurdné zlučovať tieto dva kolosy, ktoré ani samostatne dobre nefungujú, kvôli chýbajúcej digitalizácii.

Kiska povedal, že na Slovensku nám zbytočne umrie každý rok 5000 ľudí na vyliečiteľné choroby, Hlina ho upozornil že to isté hovorí aj Harabin. Moderátorka ho teda zastavila, že nechce, aby to bolo o frázach, ale riešeniach.

Hlina na záver skonštatoval, že majú odborníkov, majú zdravotnícky modul a na kandidátke majú sedem lekárov a tri zdravotne sestry, ktoré vedia priniesť riešenia pre zdravotníctvo.

Pavol Novak

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali