Najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z hutníctva či kovovýroby, v rebríčkoch podnikov vedie U. S. Steel Košice

Najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z hutníctva či kovovýroby, v rebríčkoch podnikov vedie U. S. Steel Košice

Bratislava 17. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR–František Iván)

 

Najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z oblasti hutníctva a kovovýroby. Ako ďalej vyplýva z analýzy Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík, dôvodom je energeticky náročná výroba a závislosť na fosílnych palivách

Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice

„Prvenstvo hutníkov a oceliarov bolo očakávané, ale výsledky analýzy priniesli aj niekoľko výrazne prekvapivých výsledkov. Ak doteraz ľudia považovali chemický priemysel za najväčšieho znečisťovateľa ovzdušia, robili to tak trochu neprávom. Podľa tejto analýzy chemický priemysel nie je zďaleka takým znečisťovateľom ovzdušia ako hutníctvo a kovovýroba, alebo napríklad výroba cementu,” informuje inštitút. V prvej pätici najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia sa ďalej nachádzajú oblasti ťažba a energie, chemický priemysel a výroba dreva a papiera.

Reklama

Rebríčky najväčších znečisťovateľov jednoznačne vedie U. S. Steel Košice, s.r.o. Oblasťami s najväčšou emisiou oxidu uhoľnatého, oxidu dusíka, ako aj produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok sú tak košický región a okres Košice – Šaca. Koncentrácia podnikov z vyššie uvedených priemyselných odvetví pritom spôsobuje, že medzi ďalšie najznečistenejšie katastre na Slovensku patria Žiar nad Hronom, Horné Srnie, Ladce, Rohožník, Zemianske Kostoľany, Trnovec nad Váhom či Nováky.

V roku 2017 vyprodukovalo na Slovensku 100 najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia 149 523 ton oxidu uhoľnatého (CO). Prvú päťku v rebríčku spoločností s najväčšou ročnou emisiou CO tvoria U. S. Steel Košice, s.r.o., Slovalco, a.s., Cemmac a.s., Považská cementáreň, a.s. a CRH (Slovensko), a.s. Regiónom s najväčšou emisiou CO je košický región na úrovni 116 304 ton a s podielom 78 % na celkovej emisii CO (t. j. stovky najväčších znečisťovateľov CO z celej SR). “Katastrom s najväčšou emisiou CO je jednoznačne okres Košice – Šaca s emisiou na úrovni 113 917 ton, a to v dôsledku silného zastúpenia oblasti hutníctva a kovovýroby. Nasleduje kataster Žiar nad Hronom s celkovou emisiou CO na úrovni 16 960 ton. Tromi ďalšími, CO najviac znečistenými, sú katastre Horné Srnie, Ladce a Rohožník. Práve v týchto troch katastroch sídlia cementárne,” uvádza inštitút.

Reklama

Sto najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia vyprodukovalo v roku 2017 na Slovensku aj 21 159 ton oxidov dusíka. Aj tu vedie rebríček znečisťovateľov U. S. Steel Košice, s.r.o. Po ňom nasledujú CRH (Slovensko) , a.s., Slovenské elektrárne a.s., Mondi scp, a.s. a Slovnaft, a.s. Oblasti s najväčšou emisiou oxidu dusíka sú tak ako v prípade oxidu uhoľnatého košický región a okres Košice – Šaca. V rámci katastrov sú na ďalších priečkach Zemianske Kostoľany a Rohožník.

Ovzdušie však znečisťujú aj tuhé alebo pevné znečisťujúce látky. Tých v roku 2017 vyprodukovalo na Slovensku 100 najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia 4 184 ton. Aj do tretice je na čele rebríčka U. S. Steel Košice, s.r.o. Druhé miesto patrí spoločnosti Duslo, a.s. a tretie firme Fortischem, a.s. Do prvej päťky sa dostali ešte Slovalco, a.s. a Slovenské elektrárne, a.s. Regiónom s najväčšou produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok je opäť košický región, katastre vedie aj tentokrát okres Košice – Šaca, nasleduje Trnovec nad Váhom, Nováky a Žiar nad Hronom.

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík analyzoval, ktoré odvetvia či podniky sú na Slovensku najväčšími producentmi emisií, a to tuhých znečisťujúcich látok, ale i plynných a zároveň tých najproblematickejších látok, oxidov dusíka a oxidu uhoľnatého. V prípade každej spomínanej znečisťujúcej látky skúmal 100 firiem s najväčšou emisiou konkrétnej látky. Vychádzal z najaktuálnejších dostupných údajov, a to za rok 2017.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali