Najstarší, najťažší a najprestížnejší. The Open Championship prvýkrát so slovenskou účasťou a s plejádov favoritov

Najstarší, najťažší a najprestížnejší. The Open Championship prvýkrát so slovenskou účasťou a s plejádov favoritov

Bratislava 17. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Bob Booth/Star-Telegram via AP)

 

Jeho história siaha až do polovice devätnásteho storočia a je označovaný za najprestížnejší a najťažší major turnaj golfovej sezóny. V severoírskom klube Royal Portrush sa uskutoční od štvrtka do nedele už 148. ročník The Open Championship s celkovou dotáciou 10,75 milióna amerických dolárov. Medzi 156 hráčmi, ktorí budú bojovať o trofej na tradičnom pobrežnom linksovom ihrisku figuruje prvýkrát v dejinách aj slovenský reprezentant Rory Sabbatini

Na snímke juhoafrický rodák, ktorý reprezentuje Slovensko Rorry Sabbatini

Od roku 1860 triumfovalo na The Open viacero hviezd svetového golfu. V minulosti to boli Američan Jack Nicklaus či Angličan Nick Faldo, zo súčasných hráčov uspeli Američan Tiger Woods, Severný Ír Rory McIlroy a obhajcom titulu z vlaňajška je Talian Franceso Molinari. Pred štartom aktuálnej edície je okruh favoritov široký. Skloňujú sa mená ako Brooks Koepka, Dustin Johnson, Jordan Spieth, Justin Rose a šancu zvíťaziť majú aj spomenutí McIlroy s Woodsom.

Reklama

Najúspešnejším mužom major turnajov od roku 2017 je Koepka. Dvadsaťdeväťročný líder svetového rebríčka získal v priebehu troch sezón už štyri trofeje, keď dvakrát zvíťazil na US Open a na PGA Championship. Úspech z ihrísk vo Veľkej Británii však v jeho zbierke zatiaľ chýba. Preto mu bude v Royal Portrush pomáhať lokálny caddy Ricky Elliott. “Pri každej jamke mi povie, čo mám robiť. Hral na tomto ihrisku viackrát ako ktokoľvek iný. Pred turnajom sme si zavolali a mali sme asi 30-minútovú konverzáciu. Všetko bral s ľahkosťou a vtipkoval. Presne takého človeka potrebujem, pretože ja sa pri hre rád usmievam a zabávam,” cituje Koepku agentúra AP.

Tohtoročným major podujatiam zatiaľ kraľujú Američania. Na Masters zvíťazil Woods, na PGA Championship Koepka a na US Open Gary Woodland. Ak by uspel niekto z USA aj na The Open, hráči z jednej krajiny by ovládli všetky štyri najprestížnejšie turnaje sezóny prvýkrát od roku 1982. Najmä triumf 43-ročného Woodsa zarezonoval vo svete športu, keďže po dlhotrvajúcich osobných aj zdravotných problémoch si pripísal už pätnáste víťazstvo na podujatiach kategórie major. Historicky je na tom lepšie už iba Nicklaus, ktorý má na konte 18 titulov. Zaujímavosťou je, že Woods od Masters odohral len tri turnaje. “Ak by som hral veľa, nebol by som medzi profesionálmi takto dlho. Verím však, že som sa dostatočne pripravil,” uviedol pre web pgatour.com.

Reklama

Premiérovo v bohatej histórii The Open Championship figuruje v štartovej listine aj slovenský reprezentant. Juhoafrický rodák Rory Sabbatini odcestoval do Severného Írska v dobrej forme, keďže v aktuálnej sezóne sa vo svetovom rebríčku zlepšil o viac ako sto miesto a momentálne figuruje na 89. pozícii. “Je to posledný major sezóny, na ktorom sa vždy predstaví náročná konkurencia. Vyrastal som však na linksových ihriskách a som zvyknutý na nich hrať. Budem sa preto snažiť tieto skúsenosti zúročiť vo svoj prospech. Očakávam ťažké podmienky, môže pršať aj fúkať silný vietor. Bude to týždeň o trpezlivosti, počas ktorého musím zostať verný svojej hre,” zhodnotil 43-ročný hráč na tlačovej konferencii pred odchodom na Britské ostrovy.

Program 148. ročníka The Open Championship odštartuje vo štvrtok už skoro ráno, prví golfisti sa dostanú na ihrisko o 7.35 h SELČ. Sabbatini absolvuje úvodný odpal o 13.09 h SELČ, spoločnosť na mu budú robiť Kórejčan Hwang Inn-choon a Američan Stewart Cink. Par ihriska je stanovený na 71 úderov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali