Vojna na Ukrajine, 4. deň: “Bombardovaný Kyjev nie je možné evakuovať, pretože všetky cesty sú zablokované,” priznal Kličko. Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti

Vojna na Ukrajine, 4. deň: “Bombardovaný Kyjev nie je možné evakuovať, pretože všetky cesty sú zablokované,” priznal Kličko. Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti

Kyjev 27. februára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-TASR/AP-Stephanie Lecocq, Markus Schreiber, Andrew Marienko, Gian Ehrenzeller, Sergei Chuzavkov, Efrem Lukatsky, Sputnik / Dmitrij Leltschuk, Ted S. Warren, Telegram, Russian Foreign Ministry Press Service, Milan Kapusta, František Iván, Ján Krošlák,  Facebook)

 

Aj štvrtý deň pokračuje na území Ukrajiny šokujúca vojna, ktorá je katastrofou pre celý európsky kontinent. Rusko útočí na svojho suseda Ukrajinu. Bojuje sa aj v Kyjeve a Charkove. Prehľad o tom, čo sa aktuálne deje u našich východných susedov Vám prinášame online

ukrajinskí vojaci Charkov
Na snímke ukrajinskí vojaci so zbraňami neďaleko Charkova

20:23 – Protivojnoví aktivisti opäť vyšli do ulíc miest

Reklama

Proti napadnutiu Ukrajiny Ruskom protestovali ľudia vo viacerých krajinách, nevynímajúc Bielorusko a Rusko. Tisíce ľudí sa zišli v Prahe aj v Berlíne. Niekoľko desiatok ľudí protestovalo aj v Banskej Bystrici.

 

Reklama

20:00 – Bombardovaný Kyjev nie je možné evakuovať, pretože všetky cesty sú zablokované, povedal americkej agentúre AP starosta ukrajiskej metropoly Vitalij Kličko.

„Nemôžeme to urobiť, pretože všetky cestou sú zablokované. Sme teraz obkľúčení,“ dodal.

Vitalij Kličko
Na snímke primátor ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko

19:36 – Orbán: Maďarsko nepošle zbrane na Ukrajinu

Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu.

Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim,” dodal.

Reklama

 

19:22 – Bezpečnostná rada OSN mimoriadne zasadne v pondelok v spojitosti s Ukrajinou

O uskutočnenie tohto zasadnutia požiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Zúčastnia sa na ňom aj predstavitelia Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Podľa diplomatov bude zamerané na rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu na Ukrajine, píše AFP.

 

18:57 – EÚ zavádza ďalšie opatrenia voči Rusku vrátane uzavretia vzdušného priestoru. Opatrenia zasiahnu aj bieloruský režim

Reklama

Prvým opatrením je zatvorenie vzdušného priestoru pre Rusov. Ako druhý bezprecedentný krok sa EÚ rozhodla zakázať pôsobenie ruských médií Russia Today (RT) a Sputnik na jej území. Do tretice sa EÚ v nedeľňajšom rozhodnutí zamerala aj na “druhého agresora” vo vojne proti Ukrajine – na režim Alexandra Lukašenka v Bielorusku. V praxi to znamená zastavenie bieloruských vývozov produktov z minerálnych palív, tabaku, dreva, cementu, železa a ocele. Únia okrem toho voči Bielorusku rozšíri aj vývozné obmedzenia, ktoré už zaviedla na tovary s dvojakým použitím pre Rusko. Na tlačovej konferencii to oznámili predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Ursula von der Leyenová Josep Borrell
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell

18:46 –Ruská armáda dnes zaznamenala prvé zdokumentované straty tankov T-90

Uviaznuté v blate:

 

 

Opustený a následne zničený:

 

Reklama

 

Utopený:

Reklama

 

 

Reklama

18.21 – Rusko priznalo, že medzi jeho vojakmi na Ukrajine sú “mŕtvi a ranení”

Ruská armáda v nedeľu priznala, že medzi jej vojakmi sú aj “zabití a ranení”. Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ruskí vojaci prejavujú odvahu a hrdinstvo, keď plnia bojové úlohy v špeciálnej vojenskej operácii. Žiaľ, medzi našimi spolubojovníkmi sú aj zabití a ranení,” vyhlásil v ruskej štátnej televízii hovorca armády Igor Konašenkov.

Konašenkov v televízii tiež povedal, že ruská armáda vráti ukrajinských vojnových zajatcov, “ktorí sa vzdajú”, ich rodinám.

 

17:59 – Od juhu postupuje na Kyjev veľký ruský konvoj vojenských vozidiel

Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko.

Reklama

“Vieme, kam smerujú, a sme pripravení,” dodal Denysenko.

Kruté boje medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi prebiehajú o ovládnutie letiska v meste Vasylkiv, juhozápadne od Kyjeva, uviedli ukrajinské ozbrojené sily. V meste Pryluky, východne od Kyjeva, bolo zničených niekoľko ruských tankov. Podľa ukrajinskej armády jej vojaci takisto odrazili veľké útoky na severozápadné kyjevské predmestia Hostomeľ a Irpiň. V oblasti mesta Buča blízko Kyjeva overené video zachytávalo vojenské vozidlá, ako ostreľujú domy a spôsobujú škody.

 

17:28 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225

Kuleba na Twitteri napísal: “Rusi síce zničili našu Mriju. Ale nikdy nezničia náš sen o silnom, slobodnom a demokratickom európskom štáte. Zvíťazíme!”

antonov An-225 Mrija
Ilustračné foto: Na snímke najväčšie lietadlo sveta Antonov An-225, nazývaný Mrija

16:47 – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyjadril v nedeľu generálnej prokurátorke Ukrajiny Iryne Venediktovej podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti v Ukrajine

 

Reklama

16:30 – Poslanec ľudovej strany „Služobník ľudu“ Fjodor Venislavskij vyhlásil, že sa začali rokovania medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou na hraniciach Ukrajiny a Bieloruska. Ruské ministerstvo zahraničia začatie rokovaní ale popiera

Na ruských telegramových kanáloch sa už objavila fáma, že by sa nimi mohlo stať stiahnutím Kyjeva z celého územia Doneckej a Luganskej oblasti a ich prevedením pod kontrolu „DLR a LLR“ výmenou za stiahnutie ruských jednotiek zo zvyšku Ukrajiny. Ale Zelenského súhlas s tým sa teraz zdá krajne nepravdepodobný. Skôr to vyzerá na možný návrh z Ruska. Aj keď Moskva už predtým uvádzala oveľa ambicióznejšie ciele, vyhlásil Venislavskij.

 

16:09 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o tom, že ukrajinská armáda začala masívne používať muníciu s fosforom na predmestí Kyjeva. Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie dal podľa agentúry Tass pokyn prešetriť skutočnosti o použití fosforovej munície ozbrojenými silami Ukrajiny pri Kyjeve.

 

 

Reklama

15:40 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa podľa informácií na sociálnej sieti Telegram vyjadril, že Ukrajina sa nechystá “vzdať a kapitulovať” v dôsledku rokovaní s Ruskou federáciou, ale chce počúvať a vyjadriť svoj názor. Povedal tiež, že Ukrajina sa nevzdá ani centimetra svojho územia. 

fronty vojna ukrajina rusko mapa
Na snímke situácia na frontoch dňa 27.2.2022 okolo 15.00 hodiny

15:10 – Na sociálnej sieti Telegram sa objavili zábery drancovania obchodov v Mariupole

 

 

14:55 – Kancelária prezidenta Ukrajiny potvrdila, že sa ukrajinská delegácia zíde s Ruskom na rokovanie na ukrajinsko-bieloruskej hranici pri rieke Pripiať

Zelenského úrad tvrdí, že schôdzka delegácií Ruska a Ukrajiny v Bielorusku sa bude konať bez predbežných podmienok. Lukašenko mal podľa ich informácií prevzal zodpovednosť za to, že vojenská technika v Bielorusku zostane počas rokovaní na svojom mieste

Reklama

 

14:22 – Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z “nepriateľských” krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Minister vnútra SR Jaroslav Naď sa vyjadril, že dúfa, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane.

Ani len nad tým reálne neuvažujme, lebo to by znamenalo svetový konflikt,” vyhlásil po nedeľnom rokovaní vlády v reakcii na nariadenie o uvedení ruských jadrových síl do vysokej pohotovosti.

 

 

14:10 – Pri ruskej invázii na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých viac ako 210 ukrajinských civilistov a ďalších vyše 1100 utrpelo zranenia. Uviedla to v nedeľu splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová.

Reklama

S nevídanou krutosťou nepriateľ ničí obytné budovy, nemocnice, škôlky a školy, berie právo na život synom a dcéram ukrajinskej krajiny vrátane detí,” uviedla Denisovová vo vyhlásení. K zabitým podľa nej patrí dieťa, ktoré zahynulo pri ostreľovaní nemocnice v Kyjeve, či žena z obytnej budovy zasiahnutej raketou v Charkove.

 

13:52 – Ukrajinské jednotky po pouličných bojoch ovládli Charkov

Ukrajinské jednotky získali v nedeľu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi plnú kontrolu nad druhým najväčším ukrajinským mestom Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Charkov je plne pod našou kontrolou,” potvrdil predseda miestnej administratívy Oleg Sinegubov na sociálnej sieti Telegram s tým, že ukrajinská armáda “čistí” mesto od nepriateľských vojakov.

Reklama

Podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehali v uliciach Charkova ťažké boje po tom, čo v noci na nedeľu do mesta vpadli ruské vojenské vozidlá. V skorých ranných hodinách zasiahli strely aj miestny plynovod. Situácia na mieste zostáva nestabilná a tvrdenia o kontrole je ťažké overiť – ale aj civilisti na mieste BBC povedali, že Charkov je späť pod kontrolou Ukrajiny a že sa konflikt v uliciach zmierňuje.

 

13:51 – Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger

 

13:27 – Nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,” vyjadrila sa na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová

Volodymyr Zelenskyj Zuzana Čaputová
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezidentka SR Zuzana Čaputová

13:10 – Na sociálne siete prichádza informácia od miestnych obyvateľov, že armáda DĽR preberá kontrolu nad časťou diaľnice Doneck-Mariupol. Ukrajinská strana hlási zase úspech v oblasti Volnovachy, ktorú si údajne vybojovali späť.

 

12:54 – Internetový vyhľadávač Google vydal rozhodnutie brániť ruským štátnym médiám zarábať peniaze na jeho platformách. Ide o reakciu na inváziu ruskej armády na Ukrajinu. K podobným opatreniam pristúpili aj spoločnosť YouTube a sociálna sieť Facebook.

 

12:35 – Z Ukrajiny ušlo pred vojnou do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom už najmenej 200.000 ľudí

ukrajina utečenci
Na snímke ukrajinskí občania s kuframi opúsťajú krajinu zo strachu pred vojnou

12:12 – Ukrajina podala na Medzinárodnom súdnom dvore žalobu proti Rusku

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

“Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu. Žiadame o urýchlené rozhodnutie, ktoré Rusku nariadi okamžite zastaviť vojenské aktivity, a očakávame, že pojednávania sa začnú budúci týždeň,” dodal ukrajinský prezident.

 

12:01 – Moskva mala obsadiť viaceré osady západne od Kyjeva ruskými ozbrojenými silami. Potvrdzujú rovnako útok na Irpen

Reklama
mapa osady kyjev irpen
Ruská armáda mala obsadiť osady na západ od Kyjeva

 

11:56 – Podľa dosiaľ neoverených informácií bola v Kyjeve zadržaná skupina „Kadyrovcov“, ktorá cestovala v sanitke.

kadyrovci ukrajina kyjev
Podľa bezpečnostných síl bola v Kyjeve zadržaná skupina „Kadyrovcov“, ktorá cestovala v sanitke

11:48 – Ukrajinskí občania informujú, že kyjevský režim v Záporoží začal vydávať zbrane civilistom

 

 

11:10 – Za posledných 24 hodín požiadalo o azyl 35 Ukrajincov

Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Jeden Ukrajinec sa pokúsil o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Od soboty (26. 2.) 6.00 do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12.435 osôb pri vstupe na územie Slovenska. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Vyšné Nemecké Ukrajina Rusko utečenci hranica
Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom

11:07 – Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová  sa domnieva, že rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva “bude snažiť používať ešte horšie zbrane”. “Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať,” uviedla Trussová pre televíziu Sky News.

Liz Trussová
Na snímke britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová

10:55 – V Novosibirsku (Rusko) sa koná protivojnová demonštrácia proti vojne na Ukrajine. Na sprievode ľudia skandujú: „Nie vojne!“

 

10:31 – Fínsko, Írsko a Nemecko oznámili, že uzavrú svoje vzdušné priestory pre ruské lietadlá. Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré prijali takéto rozhodnutie.

 

10:25 – Kremeľ vyhlásil, že vojenské operácie budú pokračovať napriek možným rokovaniam s Ukrajinou

Reklama

Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol v nedeľu Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera,” povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

10:01 – Zelenskyj potvrdil, že Rusko útočí na obytné oblasti na Ukrajine

Zelenskyj vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

“Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,” uviedol Zelenskyj. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na “všetko” vrátane sanitiek.

Ukrajina Rusko Invázia
Ilustračné foto: Na snímke príslušníčka civilnej obrany Ukrajiny

09:30 – Maďarsko evakuovalo z Kyjeva 35 osôb, z nich sedem občanov iných krajín. V skupine evakuovaných bolo 24 maďarských pracovníkov veľvyslanectva, diplomatov a ich rodiny vrátane detí, dvaja novinári maďarských verejnoprávnych médií a dvaja ďalší občania Maďarska. Konvoj vyviezol aj sedem zamestnancov kyjevských kancelárií OBSE a Rady Európy.

 

09:08 – Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom v Bielorusku

Ruská delegácia údajne dorazila do zložená okrem iných so zástupcov rezortov diplomacie a obrany prišla do bieloruského mesta Homeľ na rozhovory s Ukrajincami, oznámil v nedeľu Kremeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že Kyjev je na mierové rozhovory s Ruskom pripravený, nie však v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu cez svoje územie. Informujú o tom stanica Sky News, denník Guardian a agentúry AP a AFP.

Zelenskyj krátko na to zopakoval, že jeho krajina je ochotná rokovať, avšak na iných miestach, ktoré voči nej neprejavujú agresiu. Zelenskyj vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informuje AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v emotívnom videu prihovoril “bieloruským bratom” s výčitkou, že umožnili Rusom zaútočiť z ich územia.

Ako sa raz pozriete do očí svojim deťom? Do očí svojich susedov? To my, Ukrajinci sme a budeme vaši susedia…,” prízvukuje Zelenskyj.

 

 

Reklama

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko napriek tomu neskôr vyzval v nedeľu Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a “neprišla o svoju štátnosť”. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala televízia Sky News.

 

08:11 – Rusko tvrdí, že obkľúčilo dve mestá na juhu Ukrajiny

Moskva tvrdí, že jej vojaci “úplne” obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany.

 

08:05 – V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl (OS) SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič s tým, že ruské ministerstvo obrany oznámilo v sobotu (26. 2.) rozšírenie vlastných operácii na území Ukrajiny “všetkými smermi”.

 

07:43 – Sirény varujúce pred náletmi sa rozozvučali nad mestami Rivne a Luck

Sirény varujúce pred možným náletom sa v nedeľu okolo 06.00 h rozozvučali aj v meste Rivne na západe Ukrajiny a v Luck na severozápade krajiny. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je plne pod kontrolou ukrajinskej armády a jednotiek územnej obrany, ubezpečil v nedeľu podľa denníka Guardian prvý viceprimátor mesta Kyjev Mykola Povoroznyk.

Ťažké boje údajne zúrili aj v Luhanskej oblasti. Ruské jednotky dobyli strategicky dôležitý prístav Mariupol, ktorý sa nachádza na juhu Ukrajiny a v blízkosti východoukrajinských separatistických republík. Bol súčasne posledným veľkým prístavom v Azovskom mori pod vládnou kontrolou.

 

 

07:21 – Ruské jednotky vstúpili do Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta

Ruským jednotkám sa v nedeľu ráno podarilo vstúpiť do Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovala spravodajská stanica BBC.

Charkov
Na snímke obkľúčenie mesta Charkov

Šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov uviedol, že ľahké vojenské vozidlá “vtrhli do mesta” a zdá sa, že ruskí vojaci sú už v jeho centre. Obyvateľov mesta Sinehubov vyzval, aby nevychádzali z bytov a domov. “Neopúšťajte úkryty! Ozbrojené sily Ukrajiny likvidujú nepriateľa. Žiadame civilistov, aby nevychádzali do ulíc.”

 

 

06:04 – Ukrajinské úrady zriadili informačnú linku pre príbuzných ruských vojakov. Volá sa “Vráť sa živý z Ukrajiny” a v sobotu ju spustilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Na tejto telefónnej linke môžete zistiť, či sú vaši príbuzní stále nažive, či sú zajatí, zranení, a môžete sa dohodnúť, kedy a ako si prevezmete telo svojho zosnulého príbuzného,” uviedol nemenovaný predstaviteľ.

 

05:05 – Boje v Kyjeve si vyžiadali život šesťročného chlapca; obeť hlásia aj z Charkova

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

bytovka kyjev vojna ukrajina
Na snímke poškodená bytovka po raketovom útoku 26. februára 2022 v Kyjeve

Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena.

Záchranná služba podľa CNN uviedla, že budova bola značne poškodená. Do bezpečia sa podarilo evakuovať asi 80 ľudí, z ktorých väčšina sa ukrývala v suteréne budovy.

Medzičasom Organizácia Spojených národov oznámila, že zdokumentovala 240 civilných obetí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, pričom je 64 spomedzi nich sú obete na životoch.

OSN priznala, že počty padlých sú v skutočnosti zrejme “podstatne vyššie”, pretože stále zostáva veľa správ o obetiach, ktorých úmrtie ešte len musí byť potvrdené, informovala v nedeľu agentúra AP.

 

04:09 – Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU).

Reklama

 

03:01 – USA, EÚ, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Británia a Kanada sa zaviazali, že na budúci týždeň vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na implementáciu finančných sankcií uvalených na Rusko.

 

02:28 – Zásah dostali sklad ropných látok pri Kyjeve a plynovod pri Charkove

Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN s tým, že zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko. Táto oblasť bola podľa ukrajinských predstaviteľov dejiskom ťažkých bojov už v piatok večer.

Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN. Balasynovičová dodala, že mesto a letisko pri ňom boli vystavené silnému ostreľovaniu balistickými raketami. “Nepriateľ chce zničiť všetko naokolo, ale nepodarí sa mu to. Vydržme!” napísala na sociálnych sieťach podľa CNN. Médiá dodali, že zásah ropného skladu môže vyvolať rozsiahlu technologickú a environmentálnu katastrofu.

plyn
Ilustračné foto

Radnica mesta Vasyľkiv už upozornila, že dym a škodlivé látky z horenia sa môžu šíriť akýmkoľvek smerom, preto obyvateľov vyzvala, aby zatvorili okná. Rovnaký pokyn dostali aj ľudia v Kyjeve.

Na záberoch z miest výbuchov zverejnených na sociálnych sieťach sú zachytené obrovské plamene šľahajúce zrejme z ropného terminálu. Pravosť týchto videí sa BBC zatiaľ nepodarilo overiť.

V meste Charkov ruské jednotky vyhodili do vzduchu plynovod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny. Tento úrad súčasne zdôraznil, že “nejde o jadrový útok, hoci výbuch tak vizuálne vyzerá”.

 

01:07 – Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval Ukrajincov v zahraničí, aby sa vrátili a zapojili do boja. Hranice s Ruskom a Bieloruskom sa zatvárajú

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v sobotu večer oznámil, že Ukrajina dočasne zatvorí svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom. Vo videovyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Šmyhaľ ozrejmil, že od pondelka 28. februára bude prechod z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu povolený iba občanom Ukrajiny.

V sobotu na tlačovej konferencii Šmyhaľ obvinil Rusko z vojnových zločinov, ktorých sa podľa neho dopustilo, keď počas vpádu na ukrajinské územie útočilo na civilné ciele. Rusko preto bude musieť čeliť “vojenskému tribunálu,” vyhlásil premiér. Spresnil, že podľa Ukrajiny Rusko ostreľovalo materské školy, bytové bloky i “autobusy s deťmi”.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ

“Za tieto zločiny sa ruské velenie určite dočká vojenského tribunálu. Nepriateľ bude za zabitie ukrajinských detí nepochybne platiť. Ukrajina mu to neodpustí,” zdôraznil Šmyhaľ, ktorý vyslovil predpoklad, že Rusko zámerne útočí na civilnú infraštruktúru, pretože vo svojej ofenzíve “zlyháva”.

Ruská vláda nechápe, že nebojuje len s vládou. V skutočnosti bojuje proti celému ukrajinskému ľudu,” upozornil.

Rusko hneď po spustení svojej invázie na Ukrajinu uviedlo, že jeho sily sa zameriavajú iba na vojenské zariadenia a neútočia na civilistami obývané oblasti.

Po sobotňajšom zasadnutí vlády Šmyhaľ oznámil, že Ukrajina dočasne zatvára svoje hranice s Bieloruskom a Ruskom – výnimku na vstup majú ukrajinskí občania v zahraničí, ktorých vyzval, aby sa zapojili do boja.

Prosím, vráťte sa a dokážte, že ste na strane svetla. Obraciam sa aj na všetky civilizované krajiny: Na koho strane ste?” spýtal sa Šmyhaľ. “Ste na strane vrahov detí, alebo ste na strane veľkých Európanov, ktorí bránia svoju krajinu a svoju slobodu pred agresiou?” dodal podľa televízie CNN.

 

00:35 Rusko uzavrelo svoj vzdušný priestor pre aerolínie z Pobaltia a Slovinska

Ruská federácia v nedeľu uzatvorila svoj vzdušný priestor pre lety prevádzkované dopravcami z Lotyšska, Litvy, Slovinska a Estónska. Podľa agentúry AFP o tom informovala Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija). Toto rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na zákaz prevádzky ruských lietadiel na území spomínaných štátov.

Lietadlo Boeing 737 Max
Ilustračné foto

Lety ruských leteckých spoločností do Kaliningradu sa podľa ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu budú uskutočňovať ako obvykle, napriek reštrikciám Litvy. Ruské aerolínie však v tomto prípade budú využívať letecké trasy cez neutrálne vody Baltského mora.

 

00:30 – Nad ukrajinskou metropolou Kyjev sa okolo polnoci miestneho času rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi a náletmi, informovala britská spravodajská stanica BBC

V meste platí do pondelka 08.00 h miestneho času prísny zákaz vychádzania.

Reklama

Primátor Kyjeva Vitalij Klyčko v súvislosti s tým obyvateľov mesta dôrazne varoval, že každého, koho hliadky uvidia v čase zákazu vychádzania v uliciach, bude považovaný za ruského “sabotéra”. Výnimku majú ľudia, ktorí sa presúvajú do krytov.

Podľa Klyčka nepriateľ do mesta neprenikol. Upozornil však, že v Kyjeve operujú sabotážne skupiny. Rusko okrem toho ostreľuje civilistami obývané oblasti mesta.

Správy z Moskvy v posledných hodinách hovorili o vydaní rozkazu postupovať na Kyjev “zo všetkých smerov”.

BBC informuje, že z Kyjeva v posledných dňoch a hodinách sa z Kyjeva pokúšali uniknúť tisíce ľudí.

Niektorí sa snažia odcestovať vlakmi. Iní, ktorí chcú využiť autá, majú problém, pretože takmer všetky čerpacie stanice v meste a regióne sú zatvorené, vysvetlila BBC.

Keďže metro a autobusy nejazdia, veľa ľudí ide na železničnú stanicu pešo – niektorí aj mnoho kilometrov – a cestou, keď sa spustili sirény, bežia k budovám so suterénom alebo protileteckým krytom.

Ukrajinské železnice zorganizovali a vypravili evakuačné vlaky, aby prepravili ľudí na západ krajiny. Vždy, keď niektorý z vlakov zastavil, zhromaždil sa pri ňom dav ľudí snažiacich sa do nich nastúpiť.

Tí, ktorí sa nestihli dostať vlak pred začiatkom zákazu vychádzania – o 17.00 h miestneho času -, musia stráviť noc na stanici, a to vzhľadom na očakávaný ruský útok na Kyjev.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:38

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur. Od roku 2015 vyplatili dôchodky v sume viac ako 300 miliónov eur. 

11:21

Mobilný operátor O2 rozšíril 5G sieť, aktuálne pokrýva 76,5 % slovenskej populácie. Od začiatku roku operátor 5G sieťou pokryl 223 nových miest a obcí, dostupná je tak už v 1232 lokalitách na Slovensku.

10:49

Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia.

10:29

Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song vyhlásil, že snahy vytvoriť novú komisiu, ktorá by monitorovala sankcie voči jeho krajine, sa skončia neúspechom.

09:27

Izrael oboznámil predstaviteľov vlády USA so svojím plánom na evakuáciu palestínskych civilistov pred možnou vojenskou operáciou proti Hamasu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:32

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu Cindy McCainová v rozhovore pre americkú televíziu NBC.

šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor
Na snímke Palestínčania stoja v rade na humanitárnu pomoc v meste Rafah na juhu Pásma Gazy
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali