Náčelník generálneho štábu OS SR odovzdal predsedníctvo vo V4 českému kolegovi

Náčelník generálneho štábu OS SR odovzdal predsedníctvo vo V4 českému kolegovi

Vysoké Tatry 15. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR – Oliver Ondráš)

 

V rámci ukončenia slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) sa v stredu v Tatranskej Lomnici zišli na pozvanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka na pravidelnej konferencii generáli z Českej republiky (ČR), Poľska a Maďarska. Počas spoločného vyhlásenia Zmeko symbolicky odovzdal predsedníctvo vo V4 českému kolegovi a obaja deklarovali pripravenosť spoločnej bojovej skupiny Európskej únie v rámci V4, ktorá bude od 1. júla v pohotovosti na nasadenie

Na snímke sprava náčelník Generálneho štábu Ozborjených síl Slovenskej republiky generáporučík Daniel Zmeko a prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky Jaromír Zůna

Partneri rokovali aj o spoločných výcvikových aktivitách, spolupráci špeciálnych síl a rozvoji regionálnej spolupráce v oblasti vojenského zdravotníctva vo svetle súčasnej bezpečnostnej situácie v regióne. „Cieľom rokovania bolo zhodnotiť stav spolupráce za posledný rok a zároveň odovzdať skúsenosti ČR. Otvorili sme diskusiu k ďalšiemu postupu pri vytváraní modelu spoločných bojových skupín Európskej únie po roku 2020 a v roku 2023, a to nasadzovaním modulárnych jednotiek a permanentných štruktúr jednotlivých krajín, ktoré budú koordinované a budú mať spoločný cieľ,“ ozrejmil Zmeko.

Reklama

Dodal, že spoločná bojová skupina V4 má dohromady 3800 vojakov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a tiež Chorvátska. Svoju fázu pohotovosti bude držať do konca roka. Je predurčená na realizáciu opatrení na predchádzanie krízy alebo zmierňovanie akejkoľvek krízy v dosahu do 6000 kilometrov od Bruselu. „Naša krajina do organizačných štruktúr tejto skupiny prispieva 229 vojakmi, konkrétne ide o jednu dopravnú rotu, multifunkčnú čatu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ďalej čatu na likvidáciu nevybuchnutej munície a výbušných nástrah, tím riadenia presunov, tím vojenskej polície a dôstojníkov do jednotlivých úrovní velenia,“ konkretizoval Zmeko.

Prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Jaromír Zůna potvrdil, že Česká republika bude počas svojho predsedníctva nadväzovať a rozvíjať to, čo bolo začaté počas toho slovenského. „Pripravili sme ďalší rozvoj vízie obrannej spolupráce v rámci štátov V4, ktorá zahrňuje viacero cieľov – od revízie strategickej spolupráce, až po výcvik a spoluprácu špeciálnych síl či vojenského zdravotníctva,“ priblížil priority Zůna.

Reklama

ČR v rámci predsedníctva pripravila návrh ďalšieho konceptu rozvoja bojovej skupiny a základné tézy, ktoré by mali viesť k diskusii o zefektívnení prípravy tohto zoskupenia, a tiež akým spôsobom by sa štáty V4 na ňom mali podieľať, či o posilnení celého konceptu bojovej skupiny. Tá je podľa Zůnu najviac viditeľným výsledkom vojenskej spolupráce v rámci V4. „Toto zoskupenie má skutočne svoju hodnotu a je významným príspevkom do Európskej únie na riešenie kríz,“ zhodnotil.

Dodal, že ČR sa na spoločnej bojovej skupine sústredí dlhšiu dobu na oblasť logistiky a zdravotníckej podpory, kde zastáva aj vedúcu pozíciu. V tomto smere podľa neho krajina získala pomerne dobré skúsenosti. „Budeme prispievať logistickými a zdravotníckymi jednotkami a taktiež personálom do štábu bojového zoskupenia Európskej únie. Pre nás je to jedna z významných oblastí príspevku do budovania mnohonárodných zoskupení, či už v rámci EÚ, alebo NATO,“ dodal na záver Zůna.

Rokovanie partnerov V4 bude vo Vysokých Tatrách pokračovať aj vo štvrtok (16. 5.), keď sa k nim pridá aj náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali