Na protest proti čínskej politike voči Tibetu sa upálil ďalší budhistický mních

Na protest proti čínskej politike voči Tibetu sa upálil ďalší budhistický mních

Peking 2. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Cieľom týchto protestov je obrátiť pozornosť na obmedzovanie budhizmu zo strany Číny, okliešťovanie práv Tibeťanov a ich frustráciu, ale aj na ich snahy dosiahnuť návrat duchovnému vodcu Tibeťanov, dalajlámu, z indického exilu

Protestnú samovraždu samoupálením spáchal v pondelok ďalší tibetský budhistický mních, ktorý sa podpálil v blízkosti budhistického kláštora v západnej Číne. Popáleninám podľahol počas prevozu do nemocnice. Informovala o tom dnes Spojenými štátmi financovaná rozhlasová stanica Slobodná Ázia, podľa ktorej ide o prvú samovraždu upálením v tomto kalendárnom roku.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné fotomních,upálenieK činu došlo neďaleko budhistického kláštora v prefektúre Kardze v západočínskej provincii S’-čchuan. Podľa rozhlasovej stanice mních, ktorý počas protestu vykrikoval heslá na podporu nezávislosti Tibetu, zomrel počas prevozu do nemocnice do metropoly provincie, mesta Čcheng-tu.

Tibetské exilové zdroje uvádzajú, že za posledných päť rokov sa o protestnú samovraždu samoupálením pokúsilo najmenej 114 budhistických mníchov a laikov, pričom väčšina z nich aj zomrela. Rozhlasová stanica Slobodná Ázia eviduje od roku 2009 až 144 takýchto prípadov.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že región, kde došlo k samoupáleniu, je odrezaný od zvyšku provincie kontrolnými stanovišťami, preto je veľmi ťažké získať informácie o tamojšom dianí. Vládni úradníci podľa AP zjavne dostali nariadenie nevyjadrovať sa k prípadným protestným samovraždám. Policajný dôstojník, ktorého kontaktovala AP, uviedol, že nemá informácie o prípade z pondelka. Tvrdil, že “v regióne teraz zavládlo obdobie stability” a že “keby k niečomu takému došlo, zverejnili by sme to”.

Reklama

Rozhlasová stanica Slobodná Ázia, ako aj ľudskoprávne organizácie okrem toho informovali, že v pondelok sa o samovraždu samoupálením v Indii pokúsil aj ďalší, len 16-ročný budhistický mních, ktorý však prežil.

Cieľom týchto protestov je obrátiť pozornosť na obmedzovanie budhizmu zo strany Číny, okliešťovanie práv Tibeťanov a ich frustráciu, ale aj na ich snahy dosiahnuť návrat duchovnému vodcu Tibeťanov, dalajlámu, z indického exilu.

Čína popiera akékoľvek represie voči Tibeťanom a naopak tvrdí, že zlepšuje ich životné podmienky investíciami do infraštruktúry, škôl a bývania. Peking opakovane obviňuje dalajlámu, že podporuje samoupaľovanie v snahe dosiahnuť “rozkol medzi Tibetom a zvyškom Číny”. Dalajláma však tieto tvrdenia rozhodne odmieta.

Tibetskí mnísi a mníšky patria k najaktívnejším odporcom čínskej nadvlády nad Tibetom a sú aj najsilnejšími zástancami tibetskej nezávislosti, čo čínske úrady viedlo k uvaleniu ďalších reštrikcií. Vlani vodca čínskych komunistov v Tibete Čchen Čchüan-kuo napríklad žiadal, aby budhistické kláštory ako prejav čínskeho vlastenectva vyvesili na svojich budovách čínsku štátnu vlajku.

V situácii, keď má dalajláma už 80 rokov, sa Peking teraz čoraz viac sústreďuje na osobu pančenlámu, ktorý je druhou najdôležitejšou postavou v hierarchii budhistického duchovenstva.

Reklama

Dalajláma v roku 1995 vybral za pančenlámu vtedy šesťročného chlapca menom Gendün Čhökji Ňima. Odvtedy ho však Čína zadržiava na neznámom mieste a za pančenlámu vybrala svojho vlastného kandidáta, o rok mladšieho Gjäcchana Norbu.

Tento, teraz 26-ročný muž, žije prevažne v Pekingu a je členom oficiálneho poradného orgánu vlády, ktorého výročné zasadnutie sa začne tento štvrtok. Na utorkovom stretnutí s predstaviteľmi komunistického vedenia Gjacchän Norbu potvrdil svoju oddanosť učeniu komunistickej strany, informovala agentúra AP s odvolaním sa na čínske médiá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali