Na očierňujúcu kampaň denníka SME reaguje aj zahraničie: “Slovenský mainstream chce zlikvidovať alternatívne weby”

Na očierňujúcu kampaň denníka SME reaguje aj zahraničie: “Slovenský mainstream chce zlikvidovať alternatívne weby”

Praha 19. apríla 2016 (HSP/casopis-sifra.cz/Foto:PrintScreenYoutube)

 

“Väčšina najznámejších firiem na slovensku bola vraj prekvapená, že sa ich reklama zobrazuje na stránkach, ktoré šíria konšpirácie,” začína svoj článok z 18. 4. denník SME pod názvom Vznikla iniciatíva, ktorá má obmedziť príjmy konšpiračných webov z reklamy. Prekvapení ostali aj v redakcii českého časopisu Šifra. Prinášame vám reakciu Milana Vidláka, šéfredaktora  

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Po upozornení SME vraj chceli firmy reklamu stiahnuť. Či už kvôli tomu, že nechcú reklamu na weboch, ktoré číta na rozdiel od mainstreamu stále viac ľudí, alebo kvôli tomu, že tému “náhodou” vytiahol denník SME, môžeme len špekulovať. Celý článok je dostupný len predplatiteľom, a ako iste každý rozumný človek chápe, do tohto plátku nehodlám už z princípu investovať ani euro. Aj časť zadarmo ale bohato stačí.

Ťaženie proti nepohodlnej konkurencii začal denník SME tým, že vytvoril zoznam “závadných” webov, na ktorých by firmy podľa neho nemali inzerovať. Pretože zrejme len denník SME vie, čo je pre ľudí a pre firmy dobré.

Reklama

Najprv vznikla stránka konspiratori.sk, kde môžu reklamné agentúry nájsť zoznam webov, na ktorých by “nemali inzerovať, aby nepodporovali šíriteľa nezmyslov a seba nestrápňovali”. Za projektom stojí digitálna agentúra NetSuccess, ktorú spoluvlastní spoločnosť PetitPress – teda nikto iný ako samotný vydavateľ denníka SME, ktorý šíri propagandu vo veľkom dnes a denne. Nakoniec, práve to je hlavný dôvod, prečo začala alternatívne médiá vznikať. Ak by totiž hlavné české, slovenské a svetové médiá robili svoju prácu len trošku inteligentne a solídne, nemali by rôzne, často poloamatérske alternatívne médiá najmenšiu šancu. A tie mainstreamové by sa nemuseli uchyľovať k tak zúfalým akciám.

Je to asi podobné, ako keby firma Agrofert Andreja Babiša vytvárala zoznam firiem, ktoré podvádzajú pri čerpaní dotácií (a Agrofert by na ňom samozrejme nebol).

Denník SME si dal naozaj záležať. Aby dodal svojmu útoku na konkurenciu zdanie akejsi legitimity, dal dokopy tím odborníkov, ktorý bude od utorka firmám a ich reklamným agentúram radiť, akým stránkam sa majú vyhnúť. Manipuláciou a praktikami obvyklého čitateľa, ktorému sa nepodarilo vymyť hlavu, zrejme vôbec neprekvapí, že väčšinu oných odborníkov tvoria ľudia spätí s denníkom SME. Tento tím najatých figurantov, ktorý dostal zadanie vytvoriť zoznam médií, ktoré majú iný názor ako denník SME, a teda nemajú mať právo na inzerciu a najlepšie ani na existenciu, vysvetľuje, prečo na neho weby zaútočili (zaradili) a kto o tom rozhodoval.

Na zozname sú napríklad hlavnespravy.sk, dolezite.sk, protiprudu.org, z českých potom NWOO.org, CzechFreePress, Nová republika alebo Časopis Šifra.

Ako šéfredaktor posledne menovaného na zozname môžem mať radosť, že zrejme robím podobne ako moji “alternatívni” kolegovia svoju prácu dobre, keď som sa dostal na tento blacklist, dokonca do Top 30. Avšak ako novinár, ktorý v mainstreamových médiách roky pracoval, a tak vie, ako to v nich funguje, musím konštatovať, že si toto vyznamenanie a zaradenie na zoznam ani nezaslúžim, lebo len robím svoju prácu. Aspoň podľa kritérií, ktoré denník SME uviedol ako kľúčové pre zaradenie na zoznam.

Reklama

Môj časopis Šifra totiž vznikol práve preto, že v médiách typu SME nemožno novinárčinu robiť slobodne ani v náznakoch, ale je vopred nalinkované, podľa akých nôt môžete písať, a akonáhle sa začnete vymykať, ste spacifikovaný, onálepkovaný či vyhubený. Buď Cura s nimi, alebo proti nim. Nič iné ako čiernobiele videnie sveta nepoznajú a iný názor netolerujú. O slobode len hovoria a považujú za ňu to, že s nimi súhlasíte. Keď nie, ste zlý, konšpiračný, xenofóbny, nebezpečný, extrémistický, proruský či všetko dohromady, bez ohľadu na to, kde leží pravda. Napokon, toto zažil na vlastnej koži každý z webov “na zozname”. Posúďte sami – na zozname je každý, kto podľa SME spĺňa aspoň jedno z nasledujúcich kritérií:

Stránka obsahuje materiály podvodného a šarlatánského charakteru, ako napríklad zázračná liečba, kúzelné preparáty a podobne. Kritériom je rozpor s objektívnym, vedeckým poznaním, zvlášť pokiaľ môžu uvedené informácie spôsobiť zanedbanie potrebnej liečby alebo poškodenie zdravia. Nevzťahuje sa na tradičné alternatívne spôsoby liečby, propagáciu zdravého životného štýlu, prírode blízkych postupov a podobne.

Komentár: Žiadna informácia nemôže spôsobiť zanedbanie liečby ani poškodenie zdravia. Keby to tak bolo, vďaka produkcii SME a iných médií by sme sa museli predávkovať vakcínami a práškami všetkého druhu. Inými slovami – ak píšete, že je očkovanie nezávadné, lieky pomáhajú a moderná medicína je tá jediná cesta ku zdraviu, je to v poriadku. Nesmiete ale upozorňovať na to, že systém nefunguje, pretože je založený na korupcii a predaji čo najväčšieho množstva chemických liekov bez ohľadu na záujmy pacienta. V tomto prípade vám hrozí zaradenie na “blacklist”. Na druhej strane, ak alternatívny web zverejní článok, že zeleninový džús vylieči rakovinu, je to nahrávka na smeč kritikom. So slovami treba aj v honbe za počtom kliknutí zaobchádzať opatrne, či už je človek alternatívny, alebo mainstreamový.

Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a klamlivú propagandu, teda tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napríklad fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti a podobne. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov.

Komentár: Podľa tejto logiky by nesmela v denníku SME inzerovať ani jedna firma, pretože na propagande a prekrúcanie informácií v rozpore s faktami a zatajovanie dôležitých udalostí sú tieto noviny založené. Ak niekedy alternatívne médiá narazia, a že sa to samozrejme stáva, mainstreamu sa v tomto smere nemôžu ani v najmenšom rovnať.

Reklama

Stránka obsahuje konšpiračné teórie a bludy, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické a zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady a jasne označené špekulácie.

Komentár: Aby ste sa nedostali na “blacklist”, museli by ste písať, ako denník SME, že je normálne, aby dve lietadlá zbúrali tri mrakodrapy, a po náraze do Pentagonu, čisto náhodou presne do miesta, kde prebieha vyšetrovanie miliardovej defraudácie, sa okrem všetkých dokumentov vyparí i celý boeing, ktorý je niekoľkonásobne väčší ako diera, ktorú v budove zanechal.

4. Stránka obsahuje vulgarizmy, výzvy k násiliu, extrémistický obsah, šírenie poplašných správ, agresívne osobné útoky, napríklad “vyrovnávanie si účtov”, hanobenie menšín, rás, národností, náboženských skupín atď.

Komentár: Nálepkovať a urážať ľudí môžu len mainstreamové médiá, ak s nimi nesúhlasíte.

5. Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.

Komentár: Novinárska etika? Čo to je? Faktom je, že mnoho tvorcov alternatívnych webov nie sú profesionálni novinári a často tvoria na kolene a v amatérskych podmienkach. Avšak robia tak prevažne preto, aby boli aspoň niekde dostupné informácie, ktoré SME a spol. cenzurujú a odmietajú zverejňovať. To, že sa tak nedarí vždy kvalitne a bez chýb, je jedna vec. Prečo by mal ale kádrovať práve niekto, kto programovo celé roky dezinformuje či podporuje bombardovanie nezávislých krajín a lotroviny všetkého druhu?

Chápem, že sa nás mainstreamové médiá začínajú báť. Situácia sa ale stala zrejme už natoľko vážnou, že sa rozhodli použiť ťažký kaliber a zvyšky svojho upadajúceho vplyvu, aby sa pokúsili zlikvidovať nepohodlnú konkurenciu skôr, než sa sami definitívne znemožnia. O čo viac ale do nás pôjdu, o to silnejšie upozornia na to, že sú úplne bezradní a strácajú pôdu pod nohami. Poznáte to, ako je to s tým lajnom. Čím viac sa v ňom mažete …

Milan Vidlák, šéfredaktor časopisu Šifra

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali