Môže Čína štátne dlhopisy USA využiť ako nástroj nátlaku? Čo sa stane ak tak urobí?

Môže Čína štátne dlhopisy USA využiť ako nástroj nátlaku? Čo sa stane ak tak urobí?

Peking 1. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Rastú obavy, že Peking môže využiť štátne dlhopisy USA ako prostriedku proti clám, ktoré zaviedol prezident Spojených štátov Donald Trump. Čína je najväčším držiteľom štátneho dlhu USA. Podľa informácií Ministerstva financií USA len v marci predal Peking 20 miliárd dolárov zo štátneho dlhu USA

Ilustračné foto

Bývalý poradca kancelárie obchodného zastupiteľstva USA a odborník na medzinárodný obchod Claude Barfield vysvetlil, aké následky to môže pre obe strany mať, ak sa rozhodne Čína využiť štátne záväzky USA ako nástroja nátlaku v obchodnej vojne.

Reklama

 

Aj napriek tomu, že Čína často popiera plány predaja štátnych záväzkov USA, odborníci a predstavitelia popredných masmédií tento scenár periodicky posudzujú. Nakoľko je možný podľa vášho názoru podobný vývoj udalostí v podmienkach terajších obchodných vojen?

Reklama

Claude Barfield: Občas sa traduje, že to zasadí ťažkú ​​ranu Spojeným štátom, že predaj všetkých týchto štátnych obligácií spôsobí istý chaos a zmení hodnotu obligácií, je ale treba pamätať na niekoľko vecí. Po prvé tým Číňania tiež utrpia – koniec koncov, kam tieto peniaze dajú? Budú odmietať to, čo bolo bezpečnou investíciou. Štátne obligácie USA sú dosť bezpečné, čo s tým chcú robiť? Takže Číňania a celý ostatný svet narazí prinajmenšom na krátkodobý výpadok. Sú aj iné krajiny, ktoré investujú do štátnych obligácií USA, takže si myslím, že v konečnom dôsledku tým Spojené štáty utrpia, zasadená rana nebude ale smrteľná.

 

Keď k tomu dôjde, ako to ovplyvní stav štátnych záväzkov USA a svetové finančné trhy vcelku?

Ako som už povedal, myslím si, že dôjde nesporne k počiatočnému výpadku. Domnievam sa však, že štátne obligácie USA sú silné, je veľa tých, ktorí sú ochotní do nich investovať, a preto si myslím, že ten výpadok bude krátkodobý. Môže byť síce prudký, aspoň v počiatočnej etape, keď sa to stane nečakane, ale nemyslím si, že bude pre ekonomiku Spojených štátov ničivý. Myslím si, že mnohastranné inštitúcie ako Svetová banka a MMF, budú nesporne robiť všetko nevyhnutné na stabilizáciu svetovej ekonomiky alebo svetových trhov.

 

Reklama

Ktoré krajiny môžu byť zainteresované na zachovaní časti amerického dlhu v najbližšej budúcnosti?

Krajiny, ktoré ho držia. Nemôžem povedať presne, ale môže to byť vyspelá krajina, môže to byť ktorákoľvek európska krajina; keď ste rozvojovou krajinou a chcete investovať svoje peniaze do bezpečných cenných papierov, potom sú americké cenné papiere aj naďalej jednými z najbezpečnejších vo svete.

 

V priebehu predvolebnej kampane roku 2016 Donald Trump vyhlásil, že vyrieši problém štátneho dlhu počas dvoch prezidentských funkčných období. Avšak za dobu jeho prezidentovania sa štátny dlh zvýšil o viac ako 2 bilióny dolárov. Aká je vaša predpoveď vývoja situácie okolo štátneho dlhu USA? Splní Trump svoj sľub?

Dlh bude samozrejme rásť aj naďalej vzhľadom k tomu, že míňame viac, ako dostávame, v krajine je vidieť značné zníženie daní. Môžeme posudzovať kladné stránky zníženia daní, to ale bude mať nesporne negatívny účinok na štátnu pokladnicu. Trumpovo vychvaľovanie v roku 2016 bolo fakticky klamstvom, snáď vedel, že to je lož, bolo to ale súčasťou kampane.

Reklama

 

Trump tiež vyhlásil, že zvýšenie dovozného cla Washingtonu umožní zníženie dlhov. Ako v skutočnosti ovplyvňujú clá úroveň štátneho dlhu USA?

Z hľadiska samotného dlhu je to len maličká čiastočka. Okrem toho nehovorí nič o tom, že clá síce prinášajú do krajiny prostriedky, tieto prostriedky ale prichádzajú nie od Číňanov, Európanov alebo od niekoho iného, ​​ale od amerických daňových poplatníkov. Preto sú clá v podstate dane pre jednotlivé americké podniky a daňových poplatníkov, čo má podľa môjho názoru záporný vplyv na ich plány a disponibilné príjmy.

Ak si chcete kúpiť hračku alebo kus nábytku z Číny a nemáte veľa peňazí, ak sa pritom zvýši cena o 10 až 15 percent, bude to pre vás dosť vážny problém, aj keď možno menej vážny pre zámožných ľudí alebo podniky; bude to ale mať záporný vplyv na ekonomiku Spojených štátov.

 

Čína zaviedla nedávno nové clá na dovoz z USA. Odvetou začali USA vytláčať Huawei z trhu smartfónov a nútiť také spoločnosti, ako je Google, k tomu, aby zastavili spoluprácu s čínskou korporáciou. Aká môže byť reakcia Spojených štátov v prípade, keď predá Čína štátne obligácie? Ako to môže ovplyvniť čínsku ekonomiku?

Myslím si, že Číňania musia byť opatrní, pretože to uškodí ich vlastnej ekonomike: kdeže uložia peniaze? Budú tiež vystavení krátkodobému zápornému vplyvu na svetové hospodárstvo a na svetovú finančnú ekonomiku. Takže keď niečo podobné urobia, uškodia sebe samým.

Práve preto sa o tom v čínskej vláde málo diskutuje; uvažovali o tom mnohí analytici, čínska vláda ale nikdy nedala najavo, že o niečom podobnom uvažuje alebo zamýšľa uvažovať.

 

Ako sa bude podľa vášho názoru vyvíjať obchodná vojna medzi USA a Čínou v najbližšej budúcnosti?

Reklama

To je ťažké pochopiť. Myslím si, že to, čo teraz vidíme, (poukazuje na to), že táto vojna sa bude pravdepodobne rozširovať. Bola nádej, že na stretnutí G20 by mohli dospieť k nejakému riešeniu, nemyslím si však, že niekto dúfa, že je to možné už teraz.

Myslím si tiež, že tento konflikt sa len rozšíri. Trump zrušil niektoré clá a môže pristúpiť k zavedeniu obrovského množstva ciel, môže zavádzať clá postupne a zvyšovať tie, ktorá už sú. Uvidíme, čo bude ďalej, teraz ale nevidím koniec tejto konfrontácie.

 

Budú môcť USA a Čína podľa vás dosiahnuť konsenzus v priebehu summitu G20?

Nemyslím si, že táto možnosť existuje. Všetko to je síce možné, je to ale málo pravdepodobné. Nie sú žiadne náznaky toho, že Američania alebo Číňania čakajú na summit G20, ktorý už čoskoro začne. Mali by konať už teraz, to ale nerobia; takže si myslím, že možnosť urobiť niečo pre dosiahnutie konsenzu bola premárnená.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali