Motorizmus: Rosina vďaka penalizáciám odštartuje z druhého miesta, Loeb z 8. (2)

Motorizmus: Rosina vďaka penalizáciám odštartuje z druhého miesta, Loeb z 8. (2)

Orechová Potôň 17. augusta (TASR) – Prvú zoznamovaciu jazdu na 5922 m dlhom okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni v sobotu predpoľudním absolvovala aj najväčšia hviezda štvrtého podujatia šesťdielnej automobilovej FIA GT Series Francúz Sébastien Loeb.

"Na Slovensku som po prvý raz. Okruh sa mi páči, ešte sa s ním len zoznamujem, prekvapila ma šikana za druhou zákrutou," povedal na tlačovej konfeencii 9-násobný majster sveta v rely Sébastien Loeb, ktorý má na svojom konte 167 štartov v MS, 78 víťazstiev a 116 pódiových umiestení.

Tridsaťdeväťročný rodák z Haugenau naposledy triumfoval na MS v rely vlani, v tomto roku sa preorientoval na okruhy. "FIA GT Series sa mi páči, sú to dramatické preteky, v ktorých štartujú výkonné autá rôznych značiek. Vo FIA GT Series budem jazdiť aj v roku 2014. Chcel by som vytvoriť dve silné posádky. Mám dostatok skúseností, trúfam si ich zužitkovať a zavŕšiť aj úspešnými výsledkami," dodal Loeb, ktorý sa na Slovakia Ringu striedal za volantom McLerenu MP4-12C s 28-ročným Portugalčanom Alvaro Parentem.

Loebova posádka je zatiaľ v priebežnom poradí FIA GT Series na 10. mieste, vedie dvojica Stéphane Ortelli (Fr.) a Laurens Vanthoor (Belg.), slovensko-holandské duo Štefan Rosina a Peter Kox je piate.

Reklama

Samotnú sobotňajšiu kvalifikáciu poznačili až tri penalizácie na popredných priečkach. Prvé miesto na štarte tak patrí posádke Niki Mayr-Melnhof, René Rast z tímu Belgian Audi Club Team WRT. Druhé a tretie miesto obsadili oba vozy McLaren MP4-12C tímu Sébastien Loeb Racing – Andreas Zuber a Mike Parisy získali druhú priečku a Sébasien Loeb s Alvarom Parentem tretiu. Oba McLareny, vrátane Audi tímu WRT s lídrom šampionátu – Stéphanom Ortellim, Laurensom Vanthoorom, však dodatočne penalizovali za nesplnenie časového limitu pri výjazde z boxov v Superpole, záverečnej časti kvalifikácie. Loeb tak odštartuje z ôsmeho miesta, Ortelli z deviateho a Zuber z desiateho. Pôvodne 5. miesto obsadili domáci Štefan Rosina s Holanďanom Petrom Koxom na Lamborghini tímu Reiter, tí však vďaka spomenutým penalizáciám napokon odštartujú z 2. miesta. Slovák Filip Sládečka z tímu BMW Sports Trophy Team India by Team India na vozidle BMW E89 Z4 skončil na 14. priečke.

Nedeľňajšia akcia pokračuje kvalifikačnými pretekmi FIA GT Series o 10.15 a hlavnými pretekmi o 14.15, každé v trvaní 60 minút.

Reklama

hlasy:

Sébastien Loeb: „Máte tu naozaj zaujímavý okruh, s niekoľkými rýchlymi a plynulými zákrutami. Predtým som si ho skúsil len na simulátore – spravil som tri kolá a videl som tiež jedno video z kokpitu. S kvalifikáciou by som bol veľmi spokojný, nebyť penalizácie. Takto budem musieť bojovať o pozície aspoň s viacerými autami.“

Štefan Rosina: „Mali sme dosť náročné podmienky, značne sa to šmýkalo. Ráno to nevyzeralo tak dobre, takže som príjemne prekvapený. Oproti prvému tréningu som zajazdil o 5 sekúnd lepší čas. Šikana je vskutku nebezpečná, radíme dokonca pred ňou o dva stupne nižšie.“

Filip Sládečka: „Nešli sme druhý tréning pre problémy s výfukovým potrubím. Mám odjazdených len dvanásť kôl v tom aute, takže nie je to až také zlé, i keď mohlo to byť aj lepšie. Chýbal nám ten druhý tréning. Preteky budú dlhé.“

Reklama

Priebežné poradie FIA GT Series po 3 zo 6 pretekoch: 1. Stéphane Ortelli (Fr.) a Laurens Vanthoor (Belg.) po 70 b, 2. Frank Stippler (Nem.) a Edward Sanström (Švéd.) po 60, 3. Maximilian Buhk (Nem.) a Alon Day (Izrael) po 53, … 5. Štefan Rosina (SR) a Peter Kox (Hol.) po 35 b, 10. Sébastien Loeb (Fr.) a Alvaro Parente (Portug.) po 22 b. Program v nedeľu 18. augusta odštartujú na Slovakia Ringu o 8.45 h, kvalifikačné preteky FIA GT Series na 1 h (boduje prvých 8 pretekárov, víťaz získa 8 b) sú o 10.15 h, hlavné preteky FIA GT Series na 1 h (boduje prvých 10 pretekárov, víťaz získa 25 b) sú na programe o 15.15 h.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 5., 6. a 7. odsek a hlasy

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali