“Mocný val proti spiatočníckemu globalizmu západných elít.” Politológ Robejšek hovoril o voľbách

“Mocný val proti spiatočníckemu globalizmu západných elít.” Politológ Robejšek hovoril o voľbách

Praha 13. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook,TASR/AP-Petr David Josek)

 

Vplyvný politológ Petr Robejšek vidí vo výsledkoch volieb aj dobré správy. Poukázal na vznikajúcu hradbu proti konkurznému globalizmu Západu. Voľby tiež ukázali, že ľudia nemajú o LGBT a politickú korektnosť záujem, povedal

Petr Robejšek
Na snímke Petr Robejšek

Najviac ma teší, že viac ako štvrtina voličov (SPD, Trikolóra, Voľný blok a voliči ešte menších strán) vnímajú pozitívne pojem národ a národné záujmy. To je mocný val proti spiatočníckemu globalizmu západných elít,napísal vo svojom komentári k voľbám Petr Robejšek.

Reklama

Voľby potvrdili môj názor, že politická korektnosť, LGBT a ďalšie preludy špiritistických seáns mestských snobov, nestoja za pozornosť. kúsok za veľkomestom žijú normálni ľudia náš tradičný životný štýl a jeho hodnoty. Ideologický pokrik Pirátov, tejto strunovky českej politickej scény, podľa vzoru “rodič 1 a rodič 2 im nestojí za odpoveď. Ale pri voľbách im ju dali,dodal.

O Pirátoch pritom politológ hovorí ako o priekopníkoch demontáže normálnych medziľudských vzťahov, ktorí vo voľbách tvrdo narazili, lebo budú mať v Poslaneckej snemovni iba 4 stroskotancov z pôvodných 22.

Reklama

Ďalšia dobrá správa. To, že Piráti uviazli na plytčine, ukázalo médiám, kde sú hranice ich moci. Ani v peniazoch sa topiaca verejnoprávna televízia a rozhlas nie sú všemocní. V minulých mesiacoch síce média dokázali vydesiť ľudí, tak že dočasne vypli mozgy, ale pri voľbách sa ukázalo, že prevychovať nás nedokážu. Úprimnú sústrasť pánovi (Václavovi red.) Moravcovi. Robil, čo mohol a dúfam, že tu prehru ponesie ako muž,” vyhlásil Petr Robejšek.

Voľby do Poslaneckej snemovne však odhalili zlé správy o stave českej politiky, myslí si a poukazuje na situáciu, keď reprezentatívna demokracia prestáva fungovať.

Rekordných cez milión voličov neparlamentných strán nebude mať žiadne zastúpenie pri formovaní politiky, a to nepočítam tých, ktorí to dávno vzdali a k voľbám nechodia. Je toto zastupiteľská demokracia?” pýta sa politológ a dodáva:Tiež milión a pol voličov ANO, to je toľko, čo dostali tri víťazné strany “Spolu dohromady, sa nebude môcť podieľať na formovaní politického kurzu krajiny. Vyzerá takto zastupiteľská demokracia?

 

Koalícia PROTI

Podľa slov Petra Robejška sa koalícia piatich politických strán mala vymenovať PROTI. Jej jedinou úlohou vraj bolo poraziť končiaceho premiéra Andreja Babiša.

Reklama
Andrej Babiš
Na snímke český premiér a líder kandidátky hnutia ANO Andrej Babiš

Jediný spoločný cieľ päťkoalície, ktorá sa vlastne mala volať” PROTI , bol splnený zabitím premiéra. Skutočná morálna nadradenosť víťazov voči predchádzajúcej vláde sa ukáže, si začnú rozdeľovať pozície; v parlamente, vo vláde, v štátnej správe a v štátnych firmách. Veľmi pochybujem, že obstojí,myslí si vplyvný politológ.

Česká republiky vraj uviazla v labyrinte sústredenej na politickej triedy, chybné metódy vládnutia. V nedeľu sa zase potvrdilo, že cestu von s pomocou politikov nenájdeme, dodal Robejšek.

Na konci svojho postu na sociálnych sieťach politológ navrhol spôsob, ako sa zo súčasnej situácie vymaniť.

Musíme zmeniť svoje správanie a vyjsť z labyrintu reprezentatívnej demokracie. A musíme vojsť do takej spoločnosti, ktorá nie je organizovaná zhora nadol, v ktorej nie sú potrební politickí sprostredkovatelia, ktorí rovnako zastupujú hlavne sami seba. Je najvyšší čas rozdrobiť moc štátu a vrátiť ju jednotlivcom. Je najvyšší čas prísne kontrolovať tých, ktorí vládnu, často ich vymieňať a dať im obmedzené právomoci, uzavrel Petr Robejšek svoje zamyslenie.

Reklama

 

Výsledky volieb

Víťazom volieb sa stala koalícia Spolu zjednocujúca 3 liberálne strany, Občiansku demokratickú stranu, KDU ČSL a TOP 09. Koalícia získala 27,79% hlasov a dostane 71 mandátov.

Na druhom mieste je centristické hnutie ANO premiéra Andreja Babiša, ktoré získalo 27,12%, a získa teda 72 miest v parlamente. Na treťom mieste je ďalšia liberálna koalícia Pirátskej strany a hnutia Starostovia a nezávislí. Táto koalícia získala 15,62%, čo je 37 mandátov.

Do parlamentu prešlo tiež euroskeptické hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD), 9,56% a 20 poslaneckých kresiel.

 

Nová vláda

Hnutie ANO počas svojej tlačovej konferencie uviedlo, že nebude brániť vzniku novej vlády. Hnutie ANO smeruje do opozície.

Vieme počítať do 108, respektíve do 104 (bez 4 poslancov Pirátov -red.), takže počítame s tým, že budeme v opozícii, povedal novinárom Jaroslav Faltýnek.

Nechceme nič naťahovať. Chceme, aby nová vláda vznikla v rozumnom termíne,dodal.

Faltýnek uviedol, že ANO, ktoré bude mať v novej Poslaneckej snemovni najsilnejší klub, nebude blokovať odovzdanie moci. Nebolo by to vraj rozumné.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali