Ministri financií EÚ neveria v decembrový kompromis o jednotnom bankovom dozore

Ministri financií EÚ neveria v decembrový kompromis o jednotnom bankovom dozore

Brusel 13. novembra (TASR) – Ministri financií EÚ (Ecofin) neočakávajú od dnešných rokovaní v Bruseli vážnejší prielom v novom systéme dohľadu nad európskymi bankami. Pokrok v rokovaniach je oveľa pomalší, než sa očakávalo, uviedla agentúra DPA.

"Sme presvedčení, že sme ďaleko od dosiahnutia kompromisu v decembri," uviedol švédsky minister financií Anders Borg na tému spoločného dohľadu nad bankami.

Ministri financií EÚ sa v októbri dohodli na tom, že politický konsenzus o zavedení bankového dohľadu v roku 2013 pod dohľadom Európskej centrálnej banky (ECB) je potrebné dosiahnuť ešte do konca tohto roka. Celá séria problémov však zostáva nevyriešená, napríklad rozdelenie právomocí ECB na bankovú a dohliadaciu činnosť, záruky pre štáty mimo eurozóny o neunikaní kapitálu do zahraničných bankových centrál a tiež určenie presného dátumu, odkedy sa bankový dohľad stane realitou.

Podľa názoru švédskeho ministra financií nemožno zniesť z pracovného stola nijaký návrh, vrátane pozmenenia Základnej zmluvy o fungovaní EÚ alebo vyčlenenia dozorovacieho orgánu nad bankami mimo ECB. To by malo zaručiť, že štáty eurozóny nebudú mať nadproporčný vplyv na dianie, ktoré sa priamo týka aj štátov mimo eurozóny.

Reklama

Rakúska ministerka financií Marie Fekterová v tejto súvislosti upozornila, že bude dôležité zakomponovať do dozorovacieho orgánu aj predstaviteľov z krajín mimo eurozóny a tiež sa prihovorila za oddelenie bankových a dozorovacích funkcií v rámci ECB.

Podľa vyhlásenia luxemburského šéfa financií Luca Friedena nie je možné, aby Ecofin za niekoľko hodín vyriešil záležitosti, na ktoré by potreboval možno až tri mesiace rokovaní.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali