Minister obrany USA sa vyslovil za nové kroky proti Rusku

Minister obrany USA sa vyslovil za nové kroky proti Rusku

Washington 6. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jonathan Ernst, Anatoly Maltsev)

 

Za jedno z posudzovaných opatrení považuje Carter zvýšenie počtu vojenských cvičení USA a NATO

Spojené štáty musia podniknúť nové kroky v reakcii na konflikt na Ukrajine, pretože ekonomické sankcie a ďalšie reštrikcie nepriniesli zmenu kurzu politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v noci nadnes americký minister obrany Ash Carter.

Reklama
Na snímke americký minister obrany Ash Carter
Na snímke americký minister obrany Ash Carter

Minister dodal, že Pentagón sleduje vývoj situácie na východe Ukrajiny veľmi podrobne a je znepokojený posledným vyostrením konfliktu, ku ktorému došlo tento týždeň.

Agentúra Reuters pripomenula, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok obvinil Moskvu, že proruským separatistom na východe Ukrajiny dodáva nové sofistikované zbrane vrátane diel a protilietadlových systémov.

Reklama

Minister Carter zvolal na uplynulý piatok do nemeckého Stuttgartu rokovanie amerických predstaviteľov, ktoré bolo venované vyhodnoteniu efektivity západných sankcií uvalených na Rusko, ako aj dopadu vojenských cvičení USA a NATO.

Účastníkmi schôdzky v Nemecku boli americkí veľvyslanci v Európe a väčšina generálov, ktorí vedú americké veliteľské štáby v rôznych častiach sveta. Podobnú schôdzku, ale venovanú problémom na Blízkom východe, Carter zvolal aj krátko po svojom vymenovaní do funkcie.

Carter v noci nadnes novinárom povedal, že je očividné, že západné sankcie majú vplyv na ruskú ekonomiku. Ich negatívny efekt však prezidenta Putina nedonútil zmeniť kurz, ktorý si vytýčil vlani na Kryme, keď tento ukrajinský polostrov obsadili neidentifikovaní ozbrojenci a krátko na to sa stal subjektom Ruskej federácie.

Podľa Cartera by reakcia na tento Putinov postoj mala byť politická aj vojenská. Spresnil, že cieľom strategickej porady v Stuttgarte nebolo prijať v tejto veci rozhodnutie, ale diskutovať o krokoch, ktoré by americké vojenské velenie mohlo podniknúť, aby posilnilo implementáciu súčasných opatrení.

Ako jedno z posudzovaných opatrení Carter uviedol zvýšenie počtu vojenských cvičení USA a NATO. Za ďalšie možné riešenie označil investovanie do vojenských spôsobilostí v Európe, čo by mohlo pomôcť NATO pri jeho reakcii na asymetrickú vojnu na Ukrajine, ktorá je podľa neho zmesou rozvracania, sofistikovaných vyhrážok, manipulácie s informáciami i veľkých klamstiev.

Reklama

 

Rusko podporuje mierové dohody, pokrok pri ich realizácii brzdí Kyjev

Rusko plne podporuje mierové dohody o spôsoboch urovnania krízy na východe Ukrajiny podpísané vo februári v Minsku, uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka  Corriere della Sera ruský prezident Vladimir Putin, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že Kyjev brzdí pokrok pri realizácii mierovej zmluvy.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Príčina vzniku krízy na Ukrajine je podľa Putina očividná a je výsledkom neprofesionálnych krokov Západu, ktorému sa situácia vymkla spod kontroly. “Ešte raz podčiarkujem: toto nebola naša voľba, my sme sa o to neusilovali, boli sme jednoducho nútení reagovať na to, čo sa deje,” vyhlásil Putin na margo postupu Ruska.

Ruský prezident zdôraznil, že jeho krajina je zainteresovaná na dôslednom a bezpodmienečnom plnení minských protokolov, ktoré označil za “správne, spravodlivé a splniteľné”.

Reklama

Putin sa takto vyjadril len niekoľko dní po vypuknutí najkrvavejších bojov od podpísania dohody o prímerí vo februári, čo opäť vyvolalo pochybnosti o možnosti jej realizácie. Ruský prezident však uviedol, že ozbrojené operácie veľkého rozsahu na východe Ukrajiny prestali a realizovala sa aj dohoda o odsune ťažkých zbraní. Priznal, že naďalej dochádza k občasným prestrelkám i stratám na životoch.

Ruský prezident zdôraznil, že “nastal čas začať plniť minské dohody”, čím mal na mysli realizáciu ústavnej reformy, ktorá by zabezpečila autonómiu pre samozvané republiky na východe Ukrajiny, prijatie zákona o voľbách do miestnych orgánov a v koordinácii s orgánmi medzinárodne neuznaných subjektov vyhlásených v Donbase aj vyhlásenie amnestie.

Ako upozornil Putin, problémom je kyjevské vedenie, ktoré si “ani nechce sadnúť za rokovací stôl” a hovoriť s východoukrajinskými regiónmi. “My tu nič nezmôžeme. Len naši európski a americkí partneri môžu mať vplyv na túto situáciu,” uviedol.

Ruský prezident súčasne upozornil, že Kyjev prerušil ekonomické vzťahy s regiónmi ovládanými proruskými separatistami, čo na východe Ukrajiny vyvolalo humanitárnu katastrofu. Pripomenul tiež, že EÚ by mala splniť svoje záväzky ohľadom obnovenia bankového systému v regióne. “Keď už hovoríme o tom, čo by niekto mohol alebo mal urobiť, myslím, že EÚ by určite mala Ukrajine poskytnúť väčšiu finančnú pomoc,” uviedol Putin.

Rozhovor pre taliansky denník Putin poskytol krátko pred svojou návštevou v Taliansku. Uviedol v ňom tiež, že EÚ by mohla Ukrajine poskytnúť väčší objem finančnej pomoci, aby sa jej podarilo prekonať krízu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali