Mimovládne organizácie žiadajú prijať vládny akčný plán pre LGBTI ľudí a zákon o životnom partnerstve

Mimovládne organizácie žiadajú prijať vládny akčný plán pre LGBTI ľudí a zákon o životnom partnerstve

Bratislava 2. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Zsolt Szigetvary,MTI)

 

Mimovládky oslovujú politické strany

Obnoviť inštitút podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, prijať zákon o životnom partnerstve, ale aj verejný záväzok desegregovať vzdelávanie. To sú niektoré z opatrení týkajúce sa ochrany ľudských práv, ktoré organizácie Iniciatívy Slovensko pre všetkých predkladajú politickým stranám a vyzývajú ich, aby sa k nim prihlásili vo svojich politických programoch pred parlamentnými voľbami 2016.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Opatrenia sú rozdelené do šiestich oblastí – ochrana ľudských práv, rómska menšina, zamestnanosť a sociálne veci, LGBTI ľudia, práva žien, migranti a ľudia so zdravotným postihnutím.

Predkladané návrhy opatrení nadväzujú na memorandum, ktoré členovia Iniciatívy Slovensko pre všetkých zverejnili na začiatku mája. Ako sa píše v materiáli, ktorý je uvedený na stránke Centra pre etnicitu a kultúru (CVEK), navrhovaný sumár opatrení nepredstavuje všetky kroky, ktoré je potrebné prijať. “Ich prijatie by však výrazne pomohlo vytvárať Slovensko, v ktorom sa každý človek môže cítiť dobre a rešpektovane,” píše sa vo vyhlásení.

Reklama

V oblasti ochrany ľudských práv sa okrem výzvy na obnovenie funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny uvádza aj návrh prijať nový zákon o Národnom stredisku pre ľudské práva, ktorý by mal zabezpečiť finančnú nezávislosť tejto inštitúcie. Mimovládne organizácie považujú za dôležité takisto vytvoriť nezávislý inšpekčný orgán, ktorý by preveroval možný rasový motív pri podozreniach zo spáchania trestných činov, mučenia a krutého zaobchádzania zo strany polície.

Medzi opatreniami navrhovanými v prípade rómskej menšiny sa deklaruje potreba zabezpečiť bezodkladne prístup ku kvalitnej pitnej vode a úžitkovej vode pre každú domácnosť, prijať účinné opatrenia zabraňujúce segregácii v školách a taktiež cielené a lokalizované rušenie špeciálneho školstva. Podľa predstáv Iniciatívy by kvalitný pedagogický personál zo špeciálnych škôl mal prejsť do bežného vzdelávacieho prúdu.

V oblasti zamestnanosti sa spomína návrh zamestnať najvýkonnejších aktivačných pracovníkov na skrátený alebo plný úväzok v obecných či sociálnych podnikoch. Impulzom k zvýšenej zamestnanosti v marginalizovaných komunitách má byť aj výraznejšia podpora sociálneho verejného obstarávania, ktoré zaväzuje dodávateľa zamestnať určitý podiel nezamestnaných Rómov. Opatrenia v sociálnej oblasti by sa mali zamerať aj na zlepšenie prístupu chudobných marginalizovaných komunít k štandardným bankovým službám, čo by podľa predkladateľov malo zabrániť problémom s nevýhodnými krátkodobými pôžičkami.

Iniciatíva Slovensko pre všetkých takisto navrhuje prijať vládny akčný plán pre LGBTI ľudí, zriadiť poradný orgán pre cudzincov pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, urýchlene ratifikovať Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu páchanom na ženách a domácemu násiliu. Jedným z opatrení v oblasti ochrany ľudí so zdravotným znevýhodnením by malo byť zabezpečenie kvalitného vzdelávania budúcich tlmočníkov posunkového jazyka.

Návrhy opatrení spoločne pripravili Amnesty International Slovensko (AI SK), Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), eduRoma, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), Iniciatíva Inakosť, Inštitút SGI, Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich, Nadácia Milana Šimečku, OZ Občan, demokracia a zodpovednosť, OZ Antigona, OZ Equity, OZ Možnosť voľby, People in Need Slovenská republika, TransFúzia, Záujmové združenie žien MyMamy.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali