Mediálna rada prostituuje s vládnou mocou

Mediálna rada prostituuje s vládnou mocou

Bratislava 24. mája 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Rada pre mediálne služby, ktorá má dohliadať nad objektivitou, pluralitou a nestrannosťou televízneho a rozhlasového spravodajstva, sa výrazne odkláňa od tohto svojho poslania a svojim rozhodnutiami posväcuje vládnu propagandu. Všíma si to aj analytik a komentátor Eduard Chmelár. Jeho facebookový status prinášame v plnom znení

Na snímke Eduard Chmelár

Osobne som dával na radu množstvo podnetov, a to v prípadoch, kedy bolo porušenie zákona jasné aj laikovi – a, prepáčte, v mediálnej legislatíve sa predsa len “trošku” vyznám, vedecky i pedagogicky som sa jej venoval vyše dvadsať rokov – no všetky podnety dopadli bezvýsledne. Ale to, ako subjektívne až svojvoľne rozhoduje rada v posledných mesiacoch, je škandál, ktorý by nemal zostať nepovšimnutý.

Reklama

Môj posledný podnet sa týkal relácie Interview:24, v ktorej ma moderátor RTVS Miro Frindt špinil spolu s prizvaným “mediálnym expertom” Martinom Kasardom, ktorý je však stranícky angažovaný v Za ľudí a za túto stranu kandidoval aj vo voľbách. Absurdne tam rozoberali, že ľudí ako ja by nemali púšťať na obrazovku, lebo som vraj demagóg a nikto mi nevie oponovať. Tieto bezočivé urážky tam chrlili bez toho, že by mi dali čo i len minimálny priestor na vyjadrenie – keď už sa bavili o mne. Rada pre mediálne služby však moju sťažnosť na porušenie niekoľkých zákonov označila za neopodstatnenú a zamietla ju. Pritom v prípade známeho rozhovoru Anky Žitnej s profesorom Jeffreym Sachsom začala disciplinárne konanie, lebo vraj tam nezaznel iný názor. Absurdné. Na rozdiel od Mira Frindta moderátorka Anka Žitná nikoho neurážala a dala priestor argumentom jedného z najrenomovanejších mysliteľov súčasného sveta. Každá televízia na svete by sa o tento novinársky úlovok išla potrhať, ale podľa našich strážcov mediálnej korektnosti k názorom, s ktorými nesúhlasí vláda, musí byť prizvaný oponent, ale opozíciu môžete urážať, koľko len chcete.

Aj z tohto neuveriteľného prístupu vidno, že členovia Rady pre mediálne služby sú buď absolútni hochštapleri, ktorí nerozumejú žurnalistickej práci alebo najatí žoldnieri vládnej propagandy. Práve druhá možnosť by nás mala znepokojovať. Médiá sú pred voľbami zneužívané na špinavý mocenský boj a táto rada tieto neprípustné praktiky kryje. Keď si vypočujete zvukový záznam zo zasadnutia tohto orgánu, budete žasnúť nad tým, aká je to fraška, ako majú traja ľudia už vopred pripravené odmietavé stanoviská, ako o probléme prakticky ani nediskutujú, iba na bežiacom páse oznamujú verdikty. Tie zdôvodnenia by rozmetal na prach každý právnický elév. Mimochodom, keď už hovoríme o zdôvodneniach – referent rady mi oznámil, že môj podnet bol zamietnutý a že materiály k nemu nájdem pod bodom 32. Tento bod však ako jediný v zápisnici chýbal a bol odstránený aj zo zvukového záznamu. Na moju písomnú námietku rada doteraz nereagovala…

Reklama

Keď sa zmenia mocenské pomery v štáte, bude nevyhnutné zmeniť aj spôsob kreovania Rady pre mediálne služby a zdemokratizovať ju. Viem si predstaviť, ako budú určité politické kruhy kvičať a ako budú novinári hysterčiť, že im berú slobodu. V skutočnosti však práve dnešné nekompetentné a nekonzistentné rozhodnutia Rady pre mediálne služby paralyzujú právo každého človeka na slobodu prejavu. Mediálna rada s takýmito praktikami je zbytočná a škodlivá. Pravidlá musia platiť pre všetkých. No činnosť dnešnej Rady pre mediálnej služby je výsmechom objektivity a nestrannosti, ktorú jej ukladá zákon.

 

PREČÍTAJTE SI AJ

Blaha kritizuje dvojitý meter Mediálnej rady: Načo si tých ľudí platíme?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Bývalému majstrovi sveta v šachu Garrimu Kasparovovi, ktorý pred desiatimi rokmi utiekol z Ruska zo strachu pred trestným stíhaním, hrozí vo vlasti ďalšie trestné stíhanie za porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch.

09:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na bezpečnostnej konferencii Dialóg Šangri-La v Singapure vyzval najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom summite vo Švajčiarsku. Povedal, že Ukrajina je pripravená vypočuť si “rôzne návrhy a myšlienky” o ukončení vojny s Ruskom.

08:20

Jemenskí húsíovia tvrdia, že už druhýkrát zaútočili na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower v Červenom mori.

Prvé takéto tvrdenie bolo vyslovené v piatok, druhé v nedeľu večer. Predstavitelia hnutia tvrdia, že na loď zaútočili raketami a bezpilotnými lietadlami.

Spojené štáty to nepotvrdili. Hovorca Pentagónu pre agentúru Reuters uviedol, že nevie o žiadnom útoku na Eisenhower.

Centrálne velenie USA medzitým potvrdilo, že dve balistické rakety húsíov zaútočili na USS Gravely, ale boli zostrelené. Loď vraj neutrpela žiadne škody. Zostrelené boli aj bezpilotné lietadlá v južnej časti Červeného mora.

Vyhlásenia húsíovia boli reakciou na novú sériu úderov na Jemen zo strany Američanov a Britov, ktorí na skupinu zaútočili vo štvrtok.

08:11

Severná Kórea v noci na nedeľu obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami smerom do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Počas tejto noci ich bolo identifikovaných asi 600, pričom vypúšťaných ich bolo 20 až 50 za hodinu. Podľa agentúr Reuters a AFP o tom v nedeľu informovali juhokórejská vláda a armáda.

08:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La, vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom summite zvolanom v polovici júna do Švajčiarska.

08:09

Irán si predvolal dočasného švédskeho chargé d’affaires. Ako dôvod uviedol “nepodložené a zlomyseľné obvinenia” voči Iránu.

07:50

Čile sa pripojilo k skupine štátov, ktoré podporujú žalobu proti Izraelu, ktorá bola vlani podaná na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD).

07:49

Úrady v Mexiku oznámili, že v dvoch mestách v štáte Chiapas na juhu krajiny sa v nedeľu pre prudký nárast násilia nebude hlasovať vo voľbách. Občania Mexika v nedeľu volia nového prezidenta, všetkých 500 členov Poslaneckej snemovne a všetkých 128 členov Senátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali