Matovič stále tvrdí, že Sulík o celoplošnom testovaní klame. Zverejnia nahrávku z vlády: “Sám som zvedavý na presný záznam”

Matovič stále tvrdí, že Sulík o celoplošnom testovaní klame. Zverejnia nahrávku z vlády: “Sám som zvedavý na presný záznam”

Bratislava 13. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Členovia vlády majú v stredu predpoludním rozhodnúť o nových opatreniach v boji s pandémiou. Opäť sa vyostruje vnútrokoaličný spor medzi hnutím OĽaNO premiéra Igora Matoviča a stranou SaS vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka

Igor Matovič Richard Sulík
Na snímke vľavo predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič (OĽaNO), vpravo podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS)

Podľa predsedu vlády Igora Matoviča vicepremiér Richard Sulík “veľmi často narába s pravdou svojským spôsobom”. Uviedol to v súvislosti s tým, že Sulík mal pred členmi vlády povedať, že je za pravidelné celonárodné testovanie, no neskôr v médiách prezentoval názor, že SaS je proti celoplošnému testovaniu antigénovými testami.

Reklama

“Budeme sa o tom rozprávať na vláde. Myslím, že treba raz a navždy to nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá. Naozaj, nedá sa niečo hovoriť na rokovaní vlády a úplne niečo iné médiám,” vyhlásil Igor Matovič. “Ako sa hovorí, že musí džin vyjsť z fľaše, tak hovorím, že pravda vyjde z fľaše von,” dodal.

 

Reklama
Zverejnia nahrávku z rokovania

Popoludní premiér zverejnil novú informáciu. “Lož nemôže byť donekonečna pracovným nástrojom. Bohužiaľ, stalo sa pravidlom, že náš kolega na vláde hovorí niečo úplne iné, ako následne komunikuje v médiách. Naposledy o tom, ako je jeho strana veľmi veľmi proti celoplošnému testovaniu. Čo je lož,” tvrdí Matovič.

“Preto sme dnes na vláde hlasovaním rozhodli, že urobíme precedens a zverejníme zvukovú nahrávku zo záveru rokovania vlády z pondelka, z ktorého by to malo byť zrejmé. Sám som zvedavý na presný záznam,” dodal.

 

Matovič označil odborníkov za hlupákov

Matovič zároveň pred rokovaním vlády označil za “hlupákov”, tých odborníkov, ktorí v tejto chvíli tvrdia, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie. “Veľmi dobre vedia, že máme k dispozícii očkovacie látky pre pár percent ľudí. My budeme mať tretinu ľudí zaočkovanú, keď všetko dobre klapne keď nám dodajú tie látky, možno niekedy v júni. Ako môžeme takto klamať ľudí?”

“Celá Európa sme v pasci firiem, ktoré vyrábajú očkovacie látky. Budeme bez problémov stíhať očkovať všetko, čo nám dodajú… Ale klamať ľudí, že my tu teraz môžeme ísť masívne očkovať a nemusíme sa masívne testovať, to nie je hodné človeka, ktorý študoval vysokú školu a hrdí sa titulom pred menom a za menom.”

Reklama

Premiér pred rokovaním vlády znovu obhajoval antigénové testy. Uviedol, že novembrové plošné testovanie na príklade Oravy ukázalo, že môže fungovať. “Čuduj sa svete, z najhoršej Oravy sme spravili najlepšiu. Áno. Systematickým masívnym testovaním.”

Na poznámku novinára, že aj podľa WHO má testovanie zmysel len lokálne, v postihnutých regiónoch, Matovič odvetil, že “Slovensko je jedno veľké ohnisko”. “Sme najhorší v počte úmrtí. Prosím vás, spamätajme sa! My tu nežime v ilúzii, že máme ešte na výber,” pokračoval premiér.

 

Viskupič sa vedcom ospravedlnil

Na Matovičove ostré slová, ktoré adresoval odborníkom, zareagoval poslanec za SaS Marián Viskupič.

“Ospravedlňujem sa všetkým vedcom, že namiesto vďaky za svoju prácu v pandémii pre Slovensko, musia počúvať takéto slová. Je mi smutno,” priznal Viskupič.

Reklama

 

Naď: Sulík povedal, že je za testovanie

Na otázku, či nie je za aktuálny stav zodpovedná celá vláda, nie len minister Sulík, šéf rezortu obrany Jaroslav Naď v stredu ráno povedal, že keď sa hovorilo o prísnom lockdowne, proti bol práve Richard Sulík, keď sa hovorilo o testovaní, proti bol Sulík a keď sa hovorilo o zatváraní podnikov, opäť bol údajne proti Sulík.

“Teraz poviem vec, ktorá mňa už dostáva naozaj do polohy nervozity. Ja som v pondelok na tom rokovaní vlády sa zúčastnil online a na rokovaní pán Sulík explicitne povedal, že je za celoplošné testovanie.”

“A ja sa včera dozviem, že on je proti… Nehnevajte sa, na mňa ale toto mi už prídu ako absolútne neférové a ako čisto číre klamstvo. Ja to osobne otvorím na vláde, že vlastne čo s tým ideme robiť… Už sa to stalo x-tý raz. Nehnevajte sa, ja už nemám síl,” dodal minister obrany.

“Doteraz sme to robili tak, že sme sa snažili nájsť konsenzus medzi politickými stranami vo vláde, aby všetky štyri strany prišli pred ľudí a povedali, že sa na tom zhodli. A práve preto sme nerobili tvrdšie opatrenia, že SaS bola vždy proti. Dosť! Poďme hlasovať! Budú hlasovať proti a my ostatní ich prehlasujeme a hotovo! Ale ide o ľudské životy alebo ide o politikárčenie?! Mňa osobne to už naozaj prestáva baviť.”

Ku plošnému testovaniu uviedol: “Detaily ešte nemáme urobené, ale evidujem desiatky žiadostí zo samospráv, ktoré chcú testovať. V pondelok to bolo 50 samospráv.  Základný rámec je taký, že testovanie bude prebiehať v gescií samospráv s tým, že zložky ústrednej štátnej správy budú pomáhať, či už Ozbrojené sily alebo Ministerstvo vnútra.”

 

Krajčí: Iný spôsob boja s vysoko infekčným vírusom ako plošné testovanie nevidím

Britská mutácia nového koronavírusu sa potvrdila už aj v Banskej Bystrici či Trenčíne. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Je rozšírený vo vysokom percente, o to viac má zmysel plošné testovanie,“ povedal v súvislosti s tým, že kabinet má na zasadnutí hovoriť aj o precizovaní plánu masívneho plošného testovania.

Konkrétnymi detailmi sa mala zaoberať koaličná rada, ktorej Krajčí nie je členom, nevedel preto odpovedať na to, čo sa zatiaľ dohodlo a čo nie. Odpovede by mali prísť po rokovaní vlády.

Minister zdravotníctva si však myslí, že nemá význam testovať len v niektorých regiónoch vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. „Ak by sa to malo konať regionálne, muselo by ísť o veľké regióny, ktoré by potom museli byť uzavreté. Ak nechceme mať kontroly na hraniciach regiónov, potom celoplošná intervencia má väčší význam,“ povedal Krajčí. „Ak sa štát a samosprávy dokážu dohodnúť na organizácii plošného testovania, inú cestu, ako bojovať s vysoko infekčným vírusom, nevidím,“ dodal. Na názor, že je potrebné testovať v ohniskách, odpovedá, že Slovensko je už jedno veľké ohnisko.

Reklama

V prípade zabezpečenia dostatočného počtu zdravotníckeho personálu sa Krajčí stotožňuje s tým, že nasadení by mali byť najmä zdravotníci z ambulancií, ktorí nie sú nasadení v prvej línii v nemocniciach. „Myslím si, že ich máme dosť,“ povedal minister.

Vyjadril sa aj k očkovaciemu plánu. Myslí si, že vzhľadom na počet vakcín ide očkovanie dobrým tempom. „Doteraz sme zaočkovali 32.000 ľudí, za utorok (12. 1.) určite pribudlo niekoľko tisíc ďalších,“ dodal. Potvrdil, že Slovensko má mať v januári k dispozícii 208.000 vakcín. „Ak by sme ich mali k dispozícii viac, máme varianty, ako zrýchliť očkovanie,“ dodal Krajčí. V druhej polovici januára by sa mali podľa jeho slov začať očkovať pracovníci zariadení sociálnych služieb prostredníctvom mobilných výjazdových jednotiek.

Ministerstvo zdravotníctva SR by malo podľa Krajčího zverejniť počas stredy, respektíve štvrtka (14. 1.), spresnenú špecifikáciu prvej vlny očkovania. „Mojím názorom je, že zamestnanci kritickej infraštruktúry by nemali byť momentálne uprednostnení pred staršími ľuďmi,“ komentoval s tým, že by mali byť na poradovníku čakateľov, ktorí by tak mali byť zaočkovaní dodatočne rozbalenými šaržami vakcín, ktoré sa majú v daný deň využiť.

Usmernenia k očkovaniu by mali byť dostupné na webe rezortu zdravotníctva. Krajčí tvrdí, že budú exaktné, očakáva od toho aj lepšiu kontrolu. Avizoval tiež, že za uprednostnenie pri očkovaní by sa mala udeliť zdravotníckemu zariadeniu pokuta do 10.000 eur.
Dodal, že chcel sprísnené opatrenia ešte začiatkom decembra minulého roka. Podľa jeho slov sa však vláda bála „protestov a vzbúr“. Povedal, že ako jediný minister vtedy nesúhlasil s opatreniami v takej podobe, v akej ich napokon vládny kabinet schválil.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali