Matovič poprezrádzal mnoho spovedných tajomstiev: bojí sa mafie, covidu a všetkých koaličných partnerov
icon

Matovič poprezrádzal mnoho spovedných tajomstiev: bojí sa mafie, covidu a všetkých koaličných partnerov

29. decembra 2021iconiconicon

Bratislava 29. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Na konci takmer hodinového rozhovoru, ktorý nedávno poskytol jednej z televízií minister financií Igor Matovič, sa národ dozvedel, že nikdy nemal dlhodobé ambície, je unavený, osamotený, osobne ho zranila SaS, že má krátku pamäť a chce byť taký, aký je. Hodnotil odchádzajúci rok, pričom uviedol, že aj on by najradšej odišiel, keby vedel „zabrániť návratu mafie“.

Ako unavený a osamotený stihol za necelú hodinu poprezrádzať kade-čo. Na takmer všetkých okolo neho si posťažoval. Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej od začiatku držal chrbát. Bola prvým ministrom na rane, ktorý mal po smrti Lučanského odstúpiť… Veď počúvajte:

Zvuk: Matovič 1

Reklama

… lebo smrť Lučanskéhoto bolo svojím spôsobom aj jej zlyhanie a tiež zlyhanie systému, za ktorý bola zodpovedná. Ale podržali ju „aj v tejto ťažkej chvíli.“On jej kryl chrbát a ona, Kolíková sa k nemu pri prvej príležitosti otočila chrbtom. Dodal, že Kolíkovej chrbát nevidel len on, ale aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ako sme sa dozvedeli, Mária Kolíková bola súčasťou predstavy Prezidentského paláca – kde sedí Čaputová, o tej ešte bude reč – o úradníckej vláde, a mala tam zohrávať kľúčovú úlohu.Kolíková sa mala do Prezidentského paláca chodiť intenzívne dohadovať o tom, ako povaliť vlastnú vládu.Prečo práve Kolíková? Má na to skúsenosti i známosti?

Reklama

Zvuk: Kolíková o stretnutí so Sorošom

Pri prvej príležitosti a podľa Matoviča „bez akejkoľvek príčiny“ sa rozhodla, podľa neho veľmi neférovo, bojovať proti Marekovi Krajčímu a potom aj proti nemu. Bez akejkoľvek príčiny? Veď čoskoro z neho vyšlo, že išlo o Sputnik a že starší ľudia majú radi Rusko a dali by sa pichnúť, no Lengvarský, Čaputová a Baťová boli zásadne proti…

Zvuk: Matovič 2

Takže, počuli ste. „Čím viac zaočkovaných, tým viac sa šetrí štátny rozpočet“. Nuž, logika: rozpočet šetríme tak, že vynaložíme štátne peniaze cez štátnu lotériu pre zaočkovaných? A tak, že ideme vyplácať 200-300 eurové odmeny na očkovanie? A či tak, že mesačne pripláca štát tzv. covidovým lekárom 10-15 miliónov eur mesačne? Alebo tak, že vybraným médiám, konkrétne mainstreamovým televíziám vyčlení zo štátneho rozpočtu 7 miliónov eur?

V rozhovore nepadla otázka, a teda ani odpoveď na nákupy testerov za 26 miliónov ministrom Lengvarským hneď v prvý deň povyhlásení súčasného lockdownu, a tak nehovorme o tom ani my.

Reklama

Pokiaľ ide o Kolíkovú – „okupuje“ kreslo ministerky spravodlivosti neprávom, je to proti zneniu koaličnej zmluvy a okrem toho on nemá rád prezliekačov kabátov. Podľa koaličnej zmluvy prináležia strane SaS tri ministerstvá a rezort spravodlivosti bol pridelený Zaľuďom. Kolíková tak momentálne podľa neho „okupuje kreslo, ktoré jej nepatrí“. Je to problém, ktorý sa musí doriešiť, no malo by byť na rozhodnutí SaS, ktorého rezortu sa nakoniec vzdá.SaS nedodržuje koaličnú zmluvu, on a jeho ľudia v parlamente však áno. Zrejme nás čaká prerozdeľovanie kresiel vo vláde.

Zvuk: Matovič 3

Bude teda ešte veselo! Lebo Igor Matovič má starosti, a veľké so stranou SaS, pričom „Rišo sľuboval vernosť“. Aj Kollárova rodina má svoje postoje, ale „Boris predsa hovoril, že bude drahou koaličnou nevestou“.

S tvrdením, že zásadné reformy sa dali schváliť aj bez Kollárovej rodiny, takže jeho hnutie je vo vláde zbytočné, Matovič nesúhlasí. „Taká koalícia by fungovala asi tak do prvej schôdze Národnej rady,“ zauvažoval a dodal, že v užšej koalícii by ešte viac vzrástol pocit dôležitosti, ktorý podľa neho má strana SaS. Lebo „hoci je to šesťpercentná strana, tvári sa, ako keby mala šesťdesiat…“, hovorí Matovič.

Zvuk: Matovič 4

Reklama

Počuli ste… Sulíkov pocit dôležitosti by narástol asi na 300-percentný výsledok vo voľbách. A tak, „dobré veci by sa už presadiť nedali, lebo jedine to, s čím by SaS súhlasila, by prešlo.“ Takže Sulík, no a mafia. „Myslím si, že mafia by urobila lusknutím prsta rozhodnutie, že by si kúpila jedného – dvoch menej charakterných poslancov, tí by povedali, že oni to teraz tak cítia, že sú nezávislí, čo by viedlo k rozpadu koalície, lebo takíto poslanci by kľúčové veci nepodporili.“

No a potom by možno nastal ten scenár, ktorý sa chystal pred rokom v Prezidentskom paláci o úradníckej vláde. Minister financií asi len zabudol poznamenať, že už nie iba Kolíková, ale aj Pellegrini vchádza do paláca tak, aby ho nikto nevidel. Poslanec Taraba asi vie, prečo.

Zvuk: Taraba o možnej úradníckej vláde

Nie, Matovič ustojí pokusy, ktoré by vlastne spochybnili výsledok volieb a popreli vôľu ľudí z volieb. Matovič má teda dilemu, no v nijakom prípade by nebolo veľmi prezieravé skočiť na lep Rišovi, teda Sulíkovi. A toto je aj dôvod, prečo ostala štvorkoalícia vrátane Za ľudí, lebo jednak je predsa len Rišo nie až taký veľký, a jednak tie dve reformy, teda národné parky a zdravotníctvo, ktoré prešli, prešli aj vďaka týmto hlasom.

No a „svoje“ dostala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Veď si to vypočujme.

Zvuk: Matovič 5

„Faloš… obrovské zlyhanie človeka v najvyššej ústavnej funkcii… zaujatosť…mal by sledovať v takýchto kritických situáciách dobro v spoločnosti, nie nejaký svoj falošný obraz o samej sebe… Matovič doslova povedal, že „nechcel by byť v jej rukách…“

Počas jeho premiérovania mu pani prezidentka ani raz nepomohla, dokonca sme sa dozvedeli, o čom „ľudia nevedia“, že sa s ním ani len nechcela stretnúť, keď s ňou pred rokom chcel vystúpiť na tlačovej besede. A to ho mrzí, najmä preto, že on sám sa snažil napomáhať tomu, aby Čaputová bola zvolená za prezidentku. Čo všetko pre to urobil, a ona takto. S konzervatívnym Krajčím nebola spokojná, s liberálom Lengvarským už hej. S Lengvarským veru nie je spokojný, jeho post po skončení covidu bude treba riešiť. Pravda, kedy sa covid skončí…?

Ešte veľa sme sa toho dozvedeli. Napríklad, že ak má on ako predseda OĽaNO a Edo – rozumej predseda vlády Heger – na niečo rozdielny názor, vtedy vstupuje do hry pravda: „Šéfom je pravda.“ No nič sme sa veru nedozvedeli, čo okrem reforiem, len aby boli, a na tom základe prišla niekoľkomiliardová pôžička z Bruselu – a definitívne nás zadlžila – chce Matovičovo hnutie, ale i vláda, v ktorej má väčšinu, dokázať. Čo chce Slovensku priniesť. Napríklad ani slovo o dokončení diaľnice do Košíc, nič o nijakých strategických zámeroch, ani o ochrane obyvateľstva pred zdražovaním… Len a len strach. Z mafie, z covidu, ale vlastne aj zo všetkých koaličných partnerov. Ale my, Slováci, sa báť nemáme, nemusíme a nesmieme!

Dagmar Tkáčová-Vanečková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali