Masové streľby v USA sú takmer rovnako časté ako v minulom roku

Masové streľby v USA sú takmer rovnako časté ako v minulom roku

Bratislava 19. augusta 2022 (HSP/Cursor/Foto:Screenshot)

 

Dňa 17. júla tohto roka bola zaznamenaná masová streľba v nákupnom stredisku Greenwood Park, pričom pri tomto incidente zahynuli traja ľudia. Osobu, ktorá tento útok spáchala, zastrelil ozbrojený jedinec. Tento útok je najnovším v rámci vlny násilia páchaného zbraňami, ktoré v poslednom období sužuje Spojené štáty, kde podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive strelné zbrane ročne spôsobia násilne alebo náhodne smrť približne 20-tisíc ľudí, 24 000 ľudí ukončí život samovraždou so zbraňou a 40 000 je zranených (2020)

pocet mrtvych 2022
Počet mŕtvych v roku 2022

Uvedený útok sa udial len približne dva týždne po streľbe na oslavách Dňa nezávislosti na predmestí Chicaga, pri ktorom zomrelo sedem ľudí a zhruba tri desiatky ďalších utrpeli zranenia. Portál Cursor zverejnil informáciu, že archív o násilí páchanom strelnými zbraňami v súčasnosti eviduje 322 masových strelieb v roku 2022, čo je len o niekoľko menej ako v minulom roku.

Reklama

V roku 2021 bolo zaznamenaných 692 masových strelieb, čo je najvyšší počet od roku 2014, keď  Gun Violence Archive začal zbierať tieto informácie. Zatiaľ sú Spojené štáty na „dobrej ceste“ dosiahnuť podobné číslo aj v tomto roku.

Svoj podiel na tom má samozrejme aj ľahký prístup k strelným zbraniam a útočným puškám. Najnovší nárast násilia páchaného streľbou znovu rozprúdil v USA debatu o regulácii zbraní. Americký prezident Joe Biden podpísal koncom júna federálny zákon zameraný na zníženie miery výskytu násilia páchaného strelnými zbraňami. Ide o prvý dokument takého druhu za posledných niekoľko desaťročí. Zákon požaduje prísnejšie previerky osôb vo veku od 18 do 20 rokov, zakazuje odsúdeným za domáce násilie získavať strelné zbrane, a umožňuje sudcom odoberať zbrane ľuďom, ktorí sú považovaní za nebezpečných pre seba alebo svoju komunitu.

Reklama

Útočné zbrane s veľkokapacitnými zásobníkmi však môžu ľudia starší ako 18 rokov (alebo 21 rokov v niektorých štátoch) stále pomerne ľahko získať bez povinných kontrol. Neprešla ani výzva na plošné zvýšenie veku potrebného na nákup strelných zbraní.

Neexistuje zhoda v tom, prečo sa masové streľby stávajú takými častými, hoci nie je prekvapujúce, že tu existuje priama súvislosť s predajom strelných zbraní. V USA sa len tento rok do júla predalo takmer 9 miliónov strelných zbraní. V minulom roku sa v USA predalo 20 miliónov zbraní.

Tento vysoký počet predajov možno čiastočne vysvetliť voľbami – keď je pravdepodobné, že zvíťazí kandidát podporujúci kontrolu zbraní, odporcovia majú tendenciu preventívne nakupovať zbrane. Odborníci to však nepovažujú za jediný dôvod. Rozhodne aj neistý ekonomický stav krajiny počas pandémie viedol k jednému z najvyšších počtov predajov zbraní, aký bol kedy zaznamenaný. V dôsledku toho má mnoho neskúsených ľudí prístup k zbraniam, či už si ich kúpili priamo oni alebo niekto z ich známych.

Hoci násilie páchané strelnými zbraňami nie je v USA ojedinelým problémom, táto krajina určite vyniká ako „dobrý zlý príklad“. Podľa Inštitútu pre meranie a hodnotenie zdravia (Institute for Health Metrics and Evaluation), pokiaľ ide o počet úmrtí spôsobených strelnou zbraňou na 100 000 obyvateľov, Spojené štáty sú s 3,9 úmrtiami na prvom mieste. Na druhom a treťom mieste sú Cyprus a Bulharsko s 0,6 a 0,5 úmrtiami, čím sa USA umiestňujú na ďaleko vpredu prvej priečke v tejto smutnej štatistike. To znamená, že viac ako 70 % prípadov masovej streľby v rozvinutých krajinách sa odohráva len v USA.

Hoci sa kontrola zbraní javí ako najlogickejšia odpoveď na zabránenie ďalším obetiam, existuje obrovský nesúlad medzi tým, čo chcú obyvatelia a politici. Hoci veľmi hlasná časť obyvateľstva je proti kontrole zbraní, aj majitelia zbraní sa zhodujú, že prísnejšie zákony o zbraniach by zachránili mnoho životov.

Reklama

Za voľný predaj zbraní v USA lobuje mocná Národná strelecká asociácia (National Rifle Associasion – NRA), ktorá patrí v súčasnosti medzi najmocnejšie záujmové lobistické skupiny v USA a disponuje značným rozpočtom na ovplyvňovanie členov Kongresu v oblasti politiky zbraní. Riadi ju výkonný podpredseda Wayne LaPierre.

Podľa informácie BBC prokurátori v súčasnosti vedú právny boj za rozpustenie tejto organizácie v súvislosti s obvineniami, že vyššie vedenie zneužilo charitatívny fond a použilo ho na bohaté osobné výdavky. NRA označila žalobu za „nepodložený, vopred premyslený útok”. V roku 2020 NRA minula približne 250 miliónov USD  – oveľa viac ako všetky skupiny na podporu kontroly zbraní v krajine dohromady. NRA má však oveľa viac členov ako ktorákoľvek z týchto skupín a svoje prostriedky využíva na investície do strelníc a vzdelávacích programov.

NRA oficiálne vynakladá približne 3 milióny USD ročne na ovplyvňovanie politiky v oblasti zbraní. To sú však len zaznamenané príspevky zákonodarcom a značné sumy sa míňajú inde prostredníctvom politických akčných výborov (PAC) a nezávislých príspevkov, čo sú peniaze, ktoré sa ťažko sledujú.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali