Vo veľkých továrňach pracujú často ľudia z chudobnejších rodín, ktorí si nemôžu dovoliť práceneschopnosť. Spotrebitelia bojujú s rastom nezamestnanosti a stratou príjmu, čo ovplyvňuje ich výber: platiť viac za mäso, alebo sa bez neho zaobísť. Ceny mäsa zasa rastú od začiatku apríla, píše Bloomberg.
Vírus nemal veľký vplyv na výrobu drahých mäsových výrobkov. Dobytok sa chová na organických pastvinách, spracovanie sa koná v neveľkých podnikoch alebo miestnych predajniach. Táto výroba predpokladá ľahšie zachovanie sociálnej vzdialenosti a spoločnosti pohotovo uplatňujú hygienické opatrenia.
Bloomberg píše, že pandémia odhalila sociálnu a ekonomickú nerovnosť v USA a viac sa dotkla ľudí s nízkym príjmom. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb USA oznámilo, že Covidom–19 ochorelo niekoľko tisíc zamestnancov mäsového priemyslu. K šíreniu infekcie prispela skutočnosť, že v tejto sfére je ťažké dodržiavať vzdialenosť.
Poprední výrobcovia mäsa v USA varovali pred eventuálnym nedostatkom produkcie kvôli Covid–19 a kvôli uzavretiu radu veľkých tovární.
Pandémia covid–19
Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu–chane v centrálnej časti krajiny (provincia Chu–pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu.
WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie Covid–19. Dňa 11. marca generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie Covid–19.
Pandémia covid–19 sa rozšírila takmer do všetkých krajín. Podľa dát WHO sa nakazilo vyše 4,3 milióna ľudí, zomrelo vyše 297 tisíc.