Maďarsko obviňuje Ukrajinu z ohrozovania svojej suverenity a hospodárstva

Maďarsko obviňuje Ukrajinu z ohrozovania svojej suverenity a hospodárstva

Budapešť 21. mája 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR-Jaroslav Novák,AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva)

 

Napätie medzi národnou suverenitou a geopolitikou sa v Maďarsku stáva skutočným, píše Bridget Ryder pre European Conservative

Tlačová konferencia po rokovaní ministrov zahraničných vecí SR, ČR, Poľska a Maďarska
Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó

V reakcii na správy o uniknutých dokumentoch Pentagónu, podľa ktorých ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári minulého roka navrhol prerušiť dodávky ropy do Maďarska prostredníctvom ropovodu Družba, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó obvinil Kyjev z útoku na národnú suverenitu svojej krajiny. Ani Washington, ani Kyjev, ani Brusel sa k uniknutým dokumentom nevyjadrili.

Reklama

V prejave na maďarskom veľvyslanectve vo Viedni 17. mája Szijjártó povedal:

Všetci vieme, že Maďarsko je v súčasnosti zásobované ropou práve týmto ropovodom. Ak by sa do Maďarska cez tento ropovod už žiadna ropa nedostávala, potom by zásobovanie Maďarska ropou jednoducho nebolo fyzicky možné, nehovoriac o tom, že ostatné krajiny sú od ropovodu Družba zásadne závislé, pokiaľ ide o dodávky ropy. Preto je takáto hrozba zjavne proti suverenite Maďarska, pretože bezpečnosť dodávok energie je otázkou suverenity. Preto ak niekto žiada, aby sa znemožnili dodávky energie do Maďarska, v skutočnosti útočí na suverenitu Maďarska.

Reklama

Obvinil tiež Ukrajinu z čoraz väčšieho nepriateľstva voči Maďarsku, pričom poukázal na ukrajinské sankcie voči banke OTP a na zatvorenie stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským na Ukrajine od septembra. Zopakoval, že Maďarsko zablokuje vojenskú pomoc vo výške 500 miliónov eur, kým Ukrajina nezruší sankcie voči banke, a vysvetlil, že od jeho krajiny nemožno očakávať ďalšie ekonomické obete za vojnu, za ktorú nie je zodpovedná.

V reakcii na sankcie voči banke a otázku stredných škôl Maďarsko zastavuje pomoc Ukrajine vo výške pol miliardy eur z Európskeho mierového fondu (EPF) a žiada od Bruselu “záruky”, že mierový fond si zachová svoj “globálny” horizont a nevyčlení peniaze len na zbrane pre Ukrajinu. Neoficiálne sa peniaze zadržiavajú ako odveta za údajný Zelenského plán sabotovať ropovod Družba, ktorý by v skutočnosti zruinoval maďarskú ekonomiku.

V ten istý deň ako Szijjártó napísal na internetovej stránke maďarskej vlády O Maďarsku Zoltán Kovács, štátny tajomník Maďarska pre verejnú diplomaciu a vzťahy, kritiku európskeho zbrojenia Ukrajiny:

Je to desivé, pretože Európska únia, ktorá bola vytvorená pre spoločné záujmy a mier v Európe, neustále zvyšuje pravdepodobnosť, že sa Európa dostane na pokraj vojny, pričom uprednostňuje globálne záujmy pred záujmami vlastného spoločenstva, čím spôsobuje ďalšiu neistotu pre obyvateľov Európy, ktorí už trpia dôsledkami tohto nezmyselného konfliktu.

Napätie medzi Ukrajinou a Maďarskom bolo vysoké aj bez odhalení v uniknutých dokumentoch.

Reklama

Budapešť poskytla humanitárnu pomoc a prijala milióny ukrajinských utečencov, ale neposkytla zbrane a sankcie proti Rusku podporila až po tom, ako pre Maďarsko vyčlenila výnimky. Jej postoj ostro kontrastuje s postojom Poľska, ktoré vyzvalo na sankcie proti Rusku a dokonca poslalo stíhačky. Rusko začiatkom tohto roka prestalo posielať ropu do Poľska prostredníctvom ropovodu Družba.

Ropovod Družba, nazývaný aj Ropovod priateľstva, je stavbou zo sovietskych čias a jedným z najdlhších ropovodov na svete, ktorý sa tiahne cez Áziu a Európu, od Sibíri až po Nemecko cez rôzne vetvy. Každá krajina vlastní a prevádzkuje úseky, ktoré prechádzajú cez jej štátne územie. Vetva, ktorá sa dostáva do Maďarska, sa pripája cez Ukrajinu a ukrajinská ropovodná spoločnosť Ukrtransnafta neustále zvyšuje poplatky za služby pre svojho maďarského zákazníka, národnú energetickú spoločnosť MOL.

Maďarské médiá tiež uvádzajú, že 15. mája generálny riaditeľ spoločnosti Ukrtransnafta Volodymyr Tszependa poslal spoločnosti MOL nótu v ruštine, v ktorej sa sťažuje, že maďarské obmedzenia na ukrajinské poľnohospodárske výrobky sú príliš prísne. V uniknutom liste Tszependa údajne tiež uviedol, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová mu poradila, aby jednoducho prestal dodávať ropu do Maďarska, ak bude naďalej nepružné v oblasti dovozu poľnohospodárskych výrobkov. Tszependa na záver komuniké ubezpečil, že je ochotný rokovať, ale MOL podľa maďarských médií považoval list za vydieranie a prestal rokovať priamo s ukrajinskou ropovodnou spoločnosťou.

Tlačový úrad von der Leyenovej poprel, že by predsedníčka komisie mala kontakt s ukrajinským prevádzkovateľom plynovodu.

Dňa 19. mája sa v maďarskom spravodajstve Origo objavil článok, ktorý nevyzýval na nič menšie ako na trestné stíhanie von der Leyenovej za jej mlčanie tvárou v tvár údajným hrozbám Zelenského voči maďarským dodávkam ropy, ako aj za to, že “navrhla Ukrajincom zastaviť ropovod Priateľstvo”.

Reklama
Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V opise tiež pripustil, že medzi Kyjevom a Budapešťou už desaťročia existuje určitá zlá krv. Približne 150 000 etnických Maďarov žije v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny v blízkosti maďarských hraníc. Maďarská vláda pomáha podporovať školy s vyučovacím jazykom maďarským v tejto oblasti, ktorá bola bodom napätia medzi Budapešťou a Kyjevom už pred vojnou.

Napätie sa vystupňovalo v septembri 2022, keď sa maďarský premiér Viktor Orbán zúčastnil na podujatí, na ktorom mal na sebe futbalový šál s mapou Veľkého Uhorska, územia Maďarska pred rozpadom Rakúsko-Uhorska na konci prvej svetovej vojny, ktoré zahŕňalo časti dnešného Rumunska, Ukrajiny, Chorvátska, Srbska a Slovenska.

Toto gesto zmiatlo a rozhnevalo obyčajných Ukrajincov aj Kyjev, ktorý žiadal ospravedlnenie. Vysvetlenie žiadalo aj Rumunsko, kde žije 1,2 milióna etnických Maďarov.

Orbán na Facebooku reagoval, že maďarský národný futbalový tím je “tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek”.

“Futbal nie je politika. Nevidíme, čo tam nie je,” povedal.

Všetko je však politika. Udržanie národnej suverenity, ktorá závisí od dodávok energie od dvoch cudzích štátov – ktoré sú zhodou okolností aj vo vojne – je politické žonglovanie, ak vôbec nejaké existuje.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Maďarsko zablokovalo Ukrajine financovanie zbraní z EÚ. Aký bol dôvod?

Orbán svojim vyjadrením opäť vyvolal vášne

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:38

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom (SNS) trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity. Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov. Vyhlásili to v utorok na tlačovej konferencii s tým, že ide o dlhodobo neriešenú situáciu.

12:20

Britský minister obrany Grant Shapps v utorok oznámil, že objedná šesť nových vojenských lodí pre Kráľovskú námornú pechotu.

Shapps uviedol, že objednané lode vyrobia v Británii a pomôžu posilniť do budúcnosti britské komandá pre špeciálne obojživelné operácie.

12:07

Úrady v Novej Kaledónii v utorok vyhlásili nočný zákaz vychádzania i zákaz zhromažďovania v reakcii na protesty proti navrhovanej reforme volebného systému, ktorá vyvolala hnev v radoch separatistov.

Zákaz bude v platnosti od 18.00 h v utorok do stredy 6.00 h. Školy a vzdelávacie inštitúcie uzavreli až do odvolania a prerušili tiež prevádzku medzinárodného letiska.

11:45

Po utorkovom závale v uhoľnej bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska sú traja baníci nezvestní a 12 ich je zranených, informovali v utorok tamojšie banské úrady.

K závalu došlo skoro ráno približne 870 metrov pod zemou. V tom čase tam pracovalo 15 baníkov.

11:18

Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to v utorok uviedol server atv.hu.

11:00

Izraelské tanky prenikli v utorok ráno hlbšie do východnej časti mesta Rafah v Pásme Gazy a vstúpili do viacerých štvrtí, uviedli tamojší obyvatelia. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:51

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. Informovala agentúra Reuters.

Antony Blinken
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve
10:37

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

10:26

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia.

10:13

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom, aby prediskutovali spoluprácu v ekonomickej a humanitárnej oblasti.

09:56

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku bolo v apríli 2024 stabilné a zostalo na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v utorok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

09:41

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali