Maďarsko je uctievané ako bezpečný konzervatívny priestor, ale musí naďalej odrážať vlny liberálnej ideológie

Maďarsko je uctievané ako bezpečný konzervatívny priestor, ale musí naďalej odrážať vlny liberálnej ideológie

Bratislava 18. marca 2023 (HSP/Remixnews/Foto:Facebook/Visit Budapest, Screenshot Youtube)

 

V eseji pre The European Conservative sa politológ Sergio Velasco rozprával s významnými americkými a európskymi konzervatívcami o tom, prečo sa rozhodli presídliť do Maďarska

Budapešť
Ilustračné foto

Maďarsko je politicky bezpečným priestorom pre konzervatívcov, ktorí sú rozčarovaní z neochvejnej podpory progresívnej ideológie zo strany vlastnej vlády, a musia naďalej bojovať za podporu konzervativizmu v Európe, píše Sergio Velasco, španielsky politológ a analytik maďarskej a poľskej politiky.

Reklama

V eseji uverejnenej tento týždeň v časopise The European Conservative sa Velasco snažil zistiť dôvody, prečo sa konzervatívci z celého sveta rozhodli nájsť útočisko v tejto vnútrozemskej európskej krajine, a hovoril s niekoľkými významnými konzervatívcami, ktorí veria, že Maďarsko “im ponúka priestor, v ktorom môžu vyjadriť svoje presvedčenie bez toho, aby boli neustále prenasledovaní”.

Samotný Velasco sa minulý rok presťahoval z Katalánska do Budapešti po niekoľkých predchádzajúcich cestách do tohto mesta, počas ktorých si ho zamiloval. Vážil si “mladé domáce páry s deťmi a prorodinné a prolife posolstvá” a tvrdil, že realita maďarského spôsobu života “vyvracia lži, ktoré o krajine rozprávajú západné médiá”.

Reklama

Vo svojej eseji hovorí o tom, že po tom, ako si vytvoril nový život v Maďarsku, chcel pochopiť, prečo sa iní, najmä tí s konzervatívnymi hodnotami, rozhodli urobiť to isté, a preto sa rozprával s viacerými emigrantmi o ich vlastných skúsenostiach.

 

Realita v Maďarsku nekorešponduje s rozprávaním v USA

Najskôr sa rozprával s Rodom Dreherom, prominentným americkým spisovateľom, ktorý je naďalej šéfredaktorom časopisu American Conservative a ktorý sa v roku 2021 presťahoval do Budapešti po tom, čo mu think tank Danube Institute ponúkol platené štipendium.

Rod Dreher
Na snímke Rod Dreher

Dreher Velascovi povedal, že mu netrvalo dlho, kým si uvedomil, že krajina je ďaleko od toho, čo “tvrdia americké médiá a vládnuci akademici”.

“Je to normálna krajina, ale obhajoba normálnosti spôsobuje, že vás elity odsudzujú ako nenávistníka, fanatika, tyrana a podobne. V prípade Maďarska je to veľmi účinné aj preto, že len málo ľudí mimo Maďarska hovorí týmto jazykom. Maďarsko je vydané na milosť a nemilosť tomu, čo o ňom hovoria zahraničné médiá,” dodal Dreher.

Reklama

Dreher sa o svojej maďarskej skúsenosti od začiatku vyjadroval pozitívne, keď v septembri 2021 pre New Yorker povedal: “Bol som tam asi desať dní, kým som si uvedomil, že 80, 90 percent amerického rozprávania o krajine jednoducho nie je pravda.”

Pochválil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho neochvejnú vieru “v národnú suverenitu, nie v globalizmus”, pričom maďarského lídra vykreslil ako politika, ktorý “nie je proti nadnárodným alianciám a organizáciám, ale verí, že je dôležité, aby si ľudia zachovali a bránili svoje vlastné tradície a spôsoby života”.

V rozhovore s Velascom však Dreher trvá na tom, že obraz ultrakonzervativizmu, ktorý používajú západné médiá na vykreslenie Maďarska, nie je v skutočnosti na mieste.

“Maďarsko má povesť konzervatívneho štátu, ale nie som si istý, či je to až také presné. Maďarsko napríklad nie je nábožensky založená krajina. A, samozrejme, je tu veľa liberálov. Ide o to, že zatiaľ čo zvyšok Západu stratil kolektívny rozum, Maďarsko (a Poľsko) si zachovali zdravý rozum,” povedal Velasco.

Ďalej povzbudil konzervatívcov, ktorí sa nechali zneistiť “lžami, ktoré požaduje ich vláda a inštitúcie ovládané ľavicou v ich krajinách”, aby “zvážili, čo im Maďarsko môže ponúknuť”.

Reklama

Velasco sa rozprával aj s Rodrigom Ballesterom, španielskym právnikom a bývalým úradníkom EÚ, ktorý od januára 2021 vedie Centrum pre európske záležitosti na Mathias Corvinus Collegium v Budapešti.

Ballester, ktorý hovorí piatimi jazykmi a počas svojho štúdia a profesionálnej kariéry žil vo viacerých európskych krajinách, vysvetlil, že do Maďarska sa presťahoval z rodinných dôvodov, “ale bola tu aj túžba zmeniť prostredie po 17 rokoch strávených v Belgicku”.

Prezradil, že ho zaujalo presťahovať sa do krajiny, ktorej mediálna povesť ju predchádzala ako “opačný koniec reality, než som poznal”, keďže žil v progresívnych krajinách vrátane Španielska, Belgicka a Nemecka.

Ballester uviedol, že Maďarsko je nielen “krajinou vlastencov, čo sa v západnej Európe stratilo”, ale aj krajinou, ktorá sa hospodársky posúva vpred. Vyjadril ľútosť nad západoeurópskymi národmi, “ktorých sociálna štruktúra je čoraz dynamickejšia a ktorých jediná forma vlády je udržiavať status quo”, a pochválil Maďarsko, kde je podľa neho “hospodársky pokrok hmatateľný”.

 

Maďarsko poskytuje hmatateľný pocit bezpečia

Ďalším postrehom Španiela je “veľmi vysoký dojem bezpečnosti” v porovnaní s tým, ktorý pociťuje v Bruseli a pri “cestovaní po Francúzsku”.

Koncept bezpečnosti bol nedávno potvrdený v článku, ktorý uverejnil francúzsky spravodajský portál Boulevard Voltaire a ktorý skúmal, prečo si výrazne vyšší počet francúzskych expatov vyberá stredoeurópske krajiny, ako je Maďarsko, ako destináciu na presťahovanie. Mnohí respondenti uvádzali ako hlavný dôvod väčší pocit bezpečnosti.

“Teraz sa už o svoje deti nebojím. Majú 23 a 20 rokov a študujú v Budapešti, pokojnom meste, kde sú v bezpečí. Zmenilo to môj život!” povedal jeden z respondentov.

Čísla sa hromadia. Podľa indexu kvality života Numbeo sa Francúzsko nachádza na predposlednom mieste v indexe bezpečnosti s hodnotou len 44,7, lepšie ako Bielorusko. Naopak, Česko (73,4) má jedno z najvyšších hodnotení na kontinente, zatiaľ čo Poľsko (70,8), Slovensko (68,6) a Maďarsko (66,1) majú tiež veľmi slušné skóre.

Velasco sa naposledy rozprával s právnym a politickým teoretikom Gladdenom Pappinom, americkým univerzitným profesorom, ktorý v súčasnosti pôsobí ako hosťujúci senior na Mathias Corvinus Collegium v Budapešti. Aj v tomto prípade ho k rozhodnutiu presťahovať sa viedol pocit pokoja a normálnosti, ktorý nenašiel vo svojej vlasti.

Reklama

“Maďarsko je pokojná a príjemná krajina spôsobom, ktorý už, žiaľ, (nemôžete) získať v mnohých veľkých amerických mestách: pokojná, pretože maďarská spoločnosť zabezpečila skutočne dôležité veci, ako je rodina a práca; a príjemná, pretože Maďarsko je na vzostupe, obnovuje svoju identitu a zmysel pre poslanie.”

Túto skúsenosť dal do kontrastu so západoeurópskymi národmi a mnohými mestami v Spojených štátoch, kde sa podľa neho “ničí pokoj a jednota spoločnosti”.

Európsky konzervatívny esejista dospel k záveru, že Maďarsko môže byť aj v nasledujúcich rokoch uctievané konzervatívcami na celom svete ako politicky a doslova bezpečný priestor, ale musí naďalej bez hanby obhajovať konzervatívne hodnoty a pokračovať v boji proti vlne liberálnych progresívcov, ktorá sa valí kontinentom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali