Lovec konšpirátorov Breiner spolupracujúci s vládou sám šíri konšpirácie: Rusko v čase pandémie znemožňuje Európskej únii efektívne komunikovať s verejnosťou

Lovec konšpirátorov Breiner spolupracujúci s vládou sám šíri konšpirácie: Rusko v čase pandémie znemožňuje Európskej únii efektívne komunikovať s verejnosťou

Bratislava 12. mája 2020 (HSP/Foto: Victor Breiner Facebook)

 

Takzvaný “lovec konšpirátorov” Victor Breiner, šéf platformy Infosecurity, vo svojom novom podcaste na portáli Aktuality.sk, kde sa mal venovať boju proti konšpiráciam a dezinformáciám, nakoniec sám začal šíriť konšpirácie. Jeho podcast sa dá zhrnúť do jednej vety. “Za všetko zlé môže Rusko”

Na snímke Victor Breiner

Kým ešte donedávna sa samozvaní lovci konšpirátorov prejavovali svojimi názormi len na internete, dnes sa už z nich stáva hybná sila novej vlády. Programové vyhlásenie vlády je prakticky takmer celé posiate frázami o tom, ako ide vláda bojovať proti konšpirátom.

Reklama

Nová vláda na nič nečaká a svoj “sväty boj” proti konšpirátorom už začína rozbiehať. Na ministerstve zahraničných vecí sa konalo pracovné stretnutie ministra Ivana Korčoka so štátnymi tajomníkmi rezortu zahraničia a obrany a tiež s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Témou bola implementácia agendy boja proti “hybridným hrozbám.”

Pochválil sa tým aj Victor Breiner s tým, že na toto stretnutie boli pozvaní aj predstavitelia platformy Infosecurity, ktorej šéfuje.

Reklama

Breiner má taktiež na portáli Aktuality.sk vlastný podcast s názvom “Disinfo report“, kde sa venuje práve boju proti dezinformáciám, konšpiráciám a údajným hybridným hrozbám.

Jeho prvý podcast sa však zvrhol na rusofóbne štvanie, kde bez dôkazov konšpiroval o tom, ako nebezpečné Rusko rozvracia Európu.

Breiner tvrdí, že dnes sa už nebojuje len so zbraňami, ale aj tzv. hybridne. Ako nášho hlavného nepriateľa, ktorý voči nám vedie hybridnú vojnu, označil Ruskú federáciu.

Hybridnú vojnu definoval takto: „Takúto vojnu môžete viesť tým, že budete vykonávať ekonomickú rozvratnú činnosť, povedzme manipuláciu energetickej politiky – spomeňme si na ruský plyn, skrytou podporou politických strán – dobre známe príklady sú, kedy ruské peniaze tiekli s populistom do Talianska, Francúzska, Anglicka, či Rakúska a napríklad následným ovplyňovaním volieb, aktivitou tajných služieb, alebo kybernetickými útokmi na napríklad strategickú infraštruktúru.“

Poďme si tieto Breinerove slová rozobrať podrobne. Za jeden z prvkov hybridnej vojny považuje ekonomickú rozvratnú činnosť. Ako príklad menuje ruský plyn.  Je známe, že Rusko a Ukrajina mali v minulosti viacero konfliktov aj ohľadom plynu, no vždy sa to nakoniec vyriešilo a Európa na to nijako nedoplatila. Žiadna rozvratná činnosť zo strany Ruska sa nekonala.

Reklama

Keď už sme však pri ekonomickej rozvratnej činnosti, nie sú to náhodou Spojené štáty americké, ktoré na rôzne nepohodlné krajiny ako Kuba, Irán, či Rusko uvalili ekonomické sankcie? Nie je to aj Európska únia, ktorá uvalila na Rusko ekonomické sankcie? Nedá sa to považovať za ekonomickú rozvratnú činnosť týchto krajín a teda hybridnú vojna zo strany Západu? To však už Breiner nespomína.

Tiež nespomína, koľko reálnych vojen začali západné krajiny kvôli ekonomickým zdrojom, že doteraz podporujú rôznych teroristov v Sýrii a ovládajú sýrske ropné polia. Koľko revolúcií pomáhali zosnovať. Aj takých, ktoré prerástli do krvavých konfliktov.

Lovec konšpirátorov ďalej uvádza, že Rusko vraj financuje populistických (rozumej- pronárodných) politikov v Európe. Uviedol tiež nejaké štyri krajiny, no nič konkrétne. Keďže menoval aj Francúzsko, zrejme mal na mysli pronárodnú političku Marine Le Penovú a jej stranu Národný front. Jej strana si totiž pred niekoľkými rokmi požičala peniaze od česko-ruskej banky. Nejednalo sa teda o žiadne peniaze od Putina, ale o riadny úver z banky. Rusofóbi však stále zavádzajú verejnosť, že Rusko podporilo Le Penovú.

Breiner tiež menoval Rakúsko. Zrejme narážal na uniknutú nahrávku, kde vtedajší predseda pronárodnej strany FPO Heinz-Christian Strache dohaduje kšeft s údajnou neterou ruského oligarchu. Za finančnú pomoc pre stranu mal Strache dohodiť firme ruského oligarchu rôzne zákazky v Rakúsku. Nakoniec sa však ukázalo, že celá situácia na Stracheho bola narafičená s cieľom zdiskreditovať ho. Žiadny ruský oligarcha teda nechcel ani neovplyvňoval rakúskeho politika. Niektorí rusofóbi to však dodnes využívajú ako ďalší „dôkaz“ ruského zásahu do politiky v Európe.

Keď už sme pri téme zahraničného ovplyvňovania politiky v Európe alebo aj na Slovensku, je dobré si pripomenúť, že nie z Ruska, ale práve zo Spojených štátov amerických a iných západných krajín prichádzajú aj na Slovensko obrovské financie cez rôzne mimovládne organizácie, ktoré následne ovplyvňujú domácu politiku. V tejto súvislosti sa v závere tohto článku dočítate zaujímavé informácie o financovaní „lovca konšpirátorov“ Breinera.

Reklama

Breiner tiež poukazuje na údajné ruské ovplyvňovanie volieb. Táto konšpirácia koluje v médiách už dlhú dobu, no dodnes sa nikomu nepodarilo preukázať, že by priamo Rusko, svojimi peniazmi, nejako ovplyvňovalo voľby v USA, či v rôznych európskych krajinách.

Lovec konšpirátorov ďalej hovorí o tajných službách, či kybernetických útokoch. Povedzme si však otvorene, ktorá veľmoc nemá po svete svojich agentov?

Breiner vo svojom podcaste následne poukázal na ďalšiu formu hybridnej vojny, ktorú vraj používa Rusko, a to šírenie dezinformácií: „Informačné a vplyvové informácie, propaganda, dezinformácie, psychologická vojna,“

Následne vymenúva dôvody ich šírenia: „Dezinformácie sú šité na mieru tak, aby nás čo najviac rozhádali a destabilizovali spoločenskú súdržnosť krajiny. Tá je založená na zdieľaní spoločných noriem, hodnôt a cieľov, hlavne na pocite spolupatričnosti, na spoločnej národnej identite, kultúre, zdieľanej interpretácii histórie, na tolerancii a rešpekte voči inakosti, na dôvere v štátne a verejné inštitúcie, na občianskej spolupráci a angažovanosti.“

Znova sa je potrebné pristaviť pri mimovládnych organizáciach financovaných zo Západu. Nie sú to práve mimovládky, ktoré sa snažia pretvoriť našu krajinu, naše slovenské kresťanské a konzervatívne hodnoty a vštiepiť nám dekadentnú liberálnu agendu? Nie sú to práve liberáli, ktorí sa snažia našu slovenskú národnú identitu zmeniť na európsku, resp „svetoobčiansku ?“ Čo s tým ma spoločné Rusko? Sú to práve prozápadne a liberálne orientovaní politici, ktorí sa snažia prepisovať históriu svojich krajín. Pre príklad netreba chodiť ďaleko. Stačí sa pozrieť, čo sa deje v Českej republike ohľadom odstraňovania sôch osloboditeľov z červenej armády.

Čo je už ale absolútne strelená konšpirácia, je toto jeho neuveriteľné tvrdenie:

„Hlavný dezinfonaratív, ktorý môžeme dnes na Slovensku pozorovať, sa snaží naštrbiť dôveru obyvateľstva v Európsku úniu, spochybniť jej akcieshopnosť a solidaritu. Moskva využíva protichodné, mätúce a škodlivé správy, aby Európskej únii znemožnila v čase pandémie efektívne komunikovať s verejnosťou… Kremeľská propaganda znečisťuje spoločný infopriestor, sabotuje v ňom konštruktívny dialóg, aby tým znemožnila bežným užívateľom rozlíšiť pravdu od fikcie.“

Teda inými slovami, nie Európska únia môže za svoju neschopnosť a neakcieschopnosť v čase koronakrízy, podľa Breinera bola EÚ akcieschopná a zachovala sa skvele, to len ruské dezinformácie zabránili tomu, aby to ľudia zistili. Asi preto sa v Taliansku v jednej etape koronakrízy tak intenzívne hovorilo o vystúpení z EÚ. Ako inak, Breiner opäť nedodal žiadne dôkazy na tieto svoje tvrdenia. To, že nezávislé médiá prinášajú aj iné informácie než mainstreamové médiá, ktoré EÚ len chvália, je prejavom slobody a nie nejakej rozvratnej činnosti. A už vôbec nevedno, čo má stým spoločné Rusko.

Na záver sľubovaná perlička. Lovec konšpirátorov Breiner celý čas hovorí o tom, ako Rusko svojimi peniazmi aj vplyvom rozvracia Európu aj Slovensko. Pozrime sa však, kto financuje, respektíve kto má vplyv na samotného Breinera.

Victor Breiner je riaditeľom portálu Infosecurity.sk, ktorý oficiálne podporuje Fond pre Transparentné Slovensko, ktorý je súčasťou nadácie Pontis.

Reklama

Breiner taktiež ozrejmil, že jeho podcast na aktualitách vznikol vďaka nadácii Pontis. Nevieme teda, či ho podporuje aj finančne (predpokladáme, že áno), no minimálne medzi Breinerom a nadáciou Pontis existuje spolupráca.

Pozreli sme sa teda, kto financuje mimovládku Pontis a zistili sme zaujímavé informácie. V poslednej zverejnej výročnej správe za rok 2018 sa uvádza, že nadáciu Pontis finančne podporilo aj Americké veľvyslanectvo a taktiež americké ministerstvo zahraničných vecí. Inými slovami túto mimovládku platia aj priamo Spojené štáty americké.

Je teda paradoxom, že „lovec konšpirátorov“ Breiner hovorí o nejakých ruských peniazoch (ktoré nikto zatiaľ nikde nevidel) a ovplyvňovaní politického diania v Európe a na Slovensku a pritom on sám je cez nadáciu Pontis prepojený na donorov v USA a ich vplyv.

Keby boj proti konšpiráciám slúžil na odhaľovanie nejakých jednoznačných klamstiev, bol by možno aj užitočný. Ale ako vidíme na vystúpení agenta cudzieho vplyvu Breinera, ide len o šírenie vlastných konšpirácií a vlastných ideológií a snahu všetko ostatné označiť za vplyv zahraničnej mocnosti s absolútnou drzosťou, keď je vlastne sám takýmto šíriteľom cudzovplyvových ideológií.

Boj proti konšpiráciám sa ukazuje ako iba ďalší spôsob šírenia ideológií v tomto prípade preferovaných USA a EÚ, ktoré tento “boj” financujú. Snaha preniesť financovanie tohto ideologického nástroja na slovenské ministerstvo zahraničných vecí je motivovaná pravdepodobne aj snahou zakryť tok finančných prostriedkov, ktorý dnes jasne ukazuje na Západ a odhaľuje tak, za koho títo cudzovplyvoví agenti bojujú.

Reklama

Jediným výsledkom tohto boja proti konšpiráciám tak nakoniec bude iba obmedzenie slobody slova, pretože ak jeden názor vyhlásite za správny, tak druhý budete automaticky potláčať, na čo sa na ministerstve zahraničných vecí práve chystajú a snažia sa vymyslieť spôsob, ako tento boj, s pre nich nepohodlnými názormi, inštitucionalizovať.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali