List čitateľky: Duchovná obnova v pútnickej forme Family Xaveriáda alebo láska k blížnemu v priamom prenose

List čitateľky: Duchovná obnova v pútnickej forme Family Xaveriáda alebo láska k blížnemu v priamom prenose

Slovensko 10. júla 2014 (HSP/Foto:Alena Szabová)

 

Približne pred mesiacom som zaregistrovala na webovej stránke jezuitov pozvánku na Xaveriádu 2014. Podujatie je pokračovaním pútnických podujatí Family Xaveriády a Spoločnosť Ježišova ich pripravuje pre mladých ľudí a rodiny po viacročnej skúsenosti. Napriek tomu, že nie som turistický typ, túžba zúčastniť sa tohto podujatia, byť v blízkosti levočskej Panny Márie boli silnejšie, ako obavy z toho, či púť zvládnem alebo nie. O pár dní neskôr po rozhovore s pátrom M. Hudačekom som potvrdila svoju účasť na tejto forme pútnickej duchovnej obnovy.

Skupina pospolu

Putovanie sa konalo v dvoch skupinách a záujemcovia si zvolili trasy podľa vlastného výberu.

Reklama

Prvá skupina (v nej som bola i ja) v počte 25 osôb, putovala (1. – 6. 7. 2014) z Revúcej na Gemeri a pokračovala štyrmi pútnickými dňami cez Vyšnú Slanú, Hnilec, Spišskú Novú Ves do Levoče.

Druhá skupina v počte 35 osôb putovala z Habovky na Orave (30. 6. – 6. 7. 2014) počas piatich pútnických dní a prechádzala cez Zakopane, Lysú Poľanu, Tatranské Matliare a Abrahámovce do cieľa na Mariánsku horu v Levoči.

Reklama

Duchovná obnova bola zacielená na rodiny a jej téma bola: ,,S vierou Márie, k viere v rodine“.

Cestou autobusom do Revúcej pribúdal i počet nastupujúcich pútnikov rôzneho veku, ktorí s Kristovým krížom v ruke šli prekonávať chôdzou dlhé kilometre do Levoče.

Počas prvého dňa putovania z Revúcej do Vyšnej Slanej sme putovanie krátko prerušovali zamýšľaním sa nad spoločným čítaním textov, úvahami nad biblickým slovom, nad tým, ako vychovávať vlastné túžby, ako praktizovať vieru v rodine, nad vytrvalou pomocou blížnemu, kultúrou vzťahov a nad láskou Panny Márie, ktorá je živým vzorom pre tvorbu svojho charakteru. V popoludňajších hodinách nás v horách prekvapil pomerne silný dážď a ťažko schodné turistické chodníky, zahatané popadanými kmeňmi stromov po predchádzajúcej búrke. S údivom som pozerala ako deti vo veku 10 – 15 rokov, nebojácne a s odhodlaním, za povzbudzovania milujúcimi rodičmi, zdolávali náročné úseky cesty.

Vrchol Stolica - 1477 m.n.m

Práve v náročných úsekoch cesty sa začali ozývať bolestivo moje pľúca, ktoré pred dvomi mesiacmi prekonali ťažší zápal. Začala som mať problémy s dýchaním, pretože stúpanie do kopcov bolo pomerne strmé. S obavami som čakala, ako budú členovia skupiny reagovať na moje neustále zaostávanie a vyčkávanie na mňa, pre moju pomalú chôdzu. Moje obavy však boli úplne zbytočné, pretože kresťanská viera, ktorú majú veriaci v srdciach, robí človeka lepším, láskavejším, a práve tak reagovali i moji spolupútnici. Pomáhali mi, trpezlivo vyčkávali, niesli i môj ruksak, aby ma zbavili záťaže. Lenže práve toto vyčkávanie na mňa, znamenalo i časovú stratu pre celú skupinu. Pomaly sa začínalo stmievať, viditeľnosť sa zhoršovala a začal silný dážď. Z hôr sa po kamenistej cestičke chôdza začínala stávať pre všetkých obťažnejšia.

V čase, keď sme my dospelí rozmýšľali ako ďalej pokračovať v púti, lebo nebolo vidieť značky na stromoch, sa deťúrence spontánne začali modliť modlitbu Zdravas Mária. My sme sa všetci pripojili a pokračovali v modlitbách počas celej chôdze dolu hrebeňom.

Reklama

V týchto ťažkých chvíľach sme si všetci plne uvedomovali tú obrovskú silu modlitby, pocit spolupatričnosti, lásky, jednoty, ktoré nám dáva Pán Ježiš a každý zreteľne vnímal ochranu Panny Márie.

Každému jednému človeku by som zo srdca dopriala zažiť ten nádherný pocit, keď vám viera a láska k Pánu Bohu a láska Máriina zaplavuje, napĺňa celé srdce a dáva vám silu ísť ďalej.

Po niekoľkých hodinách chôdze tmavým lesom sme dorazili na stanovisku do Vyšnej Slanej, kde sme prenocovali.

Pre mňa sa týmto prvým dňom pešie putovanie skončilo. Zvažovala som, či sa presuniem autobusom do Levoče a tam počkám na spolupútnikov alebo či sa vrátim domov, pretože som vedela, že môj zdravotný stav mi už ďalej bráni putovať s nimi po horách. Ale členovia mojej skupiny ma opäť riadne prekvapili, keď sa vyjadrili: ,,Spolu sme prišli, spolu i na mariánsku horu vyjdeme a levočskú Pannu Máriu pozdravíme“, vymysleli, že ma vždy auto odvezie na vopred určené stanovisko, kde ich počkám, kým oni budú putovať horskými hrebeňmi. Takýmto spôsobom som s nimi mohla putovať i ja. Ďalším stanoviskom bola obec Hnilec, kde pán farár Mgr. Štefan Kojš spolu so svojimi farníkmi pre nás všetkých pripravili pohostenie, zahrnuli nás svojou láskou, srdečným privítaním, začo im všetkým veľmi pekne ďakujeme. Nasledovalo stanovisko v Spišskej Novej Vsi u sestričiek Božského Vykupiteľa a plná náruč ich starostlivosti o všetkých pútnikov. Sestričky nám pripravili aj krásne ručne robené ruženčeky – veľká naša vďaka patrí i Vám sestričky. Posledné stanovisko bola Levoča – Mariánska Hora a bazilika Navštívenia Panny Márie.

Bola som nesmierne šťastná, že tri dni oddychu, ktoré som mala vďaka všetkým dobrým ľuďom a členom skupiny Xaveriády 2014, pod vedením Milana Hudačeka SJ mi umožnili, že som mohla levočskej Panne Márii predniesť moje poďakovania, modlitby a prosby za moju rodinu, za všetkých blízkych a milovaných.

Reklama
Logo Family Xaveriády 2014

Pane Bože i Tebe naša Matka Sedembolestná z celého srdca ďakujem za Xaveriádu, ktorú realizujú jezuiti, pretože i vďaka nej som plne pochopila Božie prikázanie o láske k blížnemu.

Taktiež ďakujem všetkým spolupútnikom za ich obetavosť, láskavosť, pomoc a starostlivosť, pretože vďaka ich pomoci sa moja túžba byť v blízkosti levočskej Panny Márie, zúčastniť sa všetkých pobožností na Mariánskej hore stala realitou.

Z jednej skutočnosti mi je iba smutno, že takáto veľkolepá úcta k Panne Márii akou je levočská púť sa nekoná aj počas sviatku našej Patrónky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Nech Vás všetkých žehná a milosťami zahŕňa Všemohúci Pán Ježiš Kristus a ochraňuje naša Patrónka Sedembolestná panna Mária.

S úctou pútnička Alena Szabová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali