Lietadlové lode USA sa zaktivizovali. Sedem z deviatich lietadlových lodí USA smeruje do zóny prípadných konfliktov

Lietadlové lode USA sa zaktivizovali. Sedem z deviatich lietadlových lodí USA smeruje do zóny prípadných konfliktov

Washington 9. júna 2016 (HSP-U.S. Navy, Joshua Card)

 

Lietadlové lode USA sa aktivizovali

Ozbrojené sily USA vyslali do bojových plavieb ďalšie štyri zo svojich lietadlových lodí. Po prvýkrát od roku 2012 je tak v akcii naraz 6 lietadlových lodí z 9, ktorými disponuje námorníctvo USA. Informovala o tom agentúra Defense News. Záujemcovia o presné znenie článku sa môžu pozrieť TU.

Reklama

Dňa 1.6. 2016 od východného pobrežia USA vyštartovala lietadlová loď Dwight D. Eisenhower spolu so svojou sprievodnou skupinou. Eisenhower ide podporiť lietadlovú loď Harry Truman, ktorá už v Stredozemnom mori útočí na pozície teroristov z ISIL.

Dňa 4.6. 2016 zo základne vojenského námorníctva v Jokusuke v Japonsku vyplávala lietadlová loď Ronald Reagan, ktorá smeruje do Juhočínskeho mora, kde má podporiť bojovú skupinu vedenú lietadlovou loďou John C. Stennis.

Reklama

Svoje materské prístavy opustili aj lietadlové lode Carl Vinson a George Washington so svojimi skupinami. Podľa informácii Hlavného štábu ozbrojených síl USA tieto dve lode sa zúčastnia bojového cvičenia. V najbližšom čase sa očakáva aj vyplávanie siedmej lietadlovej lode George Bush.

Lietadlové lode so svojimi podpornými skupinami predstavujú chrbtovú kosť amerického vojenského námorníctva. Na každej z lodí sa nachádza 30 – 40 stíhačiek F/A 18 Super Hornet. Bojový rádius americkej stíhačky je okolo 800 kilometrov. Z toho vyplýva, že v prípade bojovej akcie môže F/A 18 Super Hornet pôsobiť v okruhu cca 400 km od paluby materskej lode, alebo v prípade akcie v blízkosti pevniny musí využiť vojenské letisko na pevnine.

 

Eskalácia napätia v Sýrii súvisí s úspešnou ofenzívou sýrskych vojsk

Takže ak by čisto teoreticky zasiahli americké stíhačky F/A 18 Super Hornet do bojov v oblasti sýrskej Rakky, museli by používať niektoré vojenské letisko v Turecku, pravdepodobne vojenskú základňu NATO v Incirliku

Reklama

Tým pádom sú zrejmé aj dôvody, prečo Rusi do oblasti poslali svoje lietadlo TU-142, o ktorom sme na Hlavných správach písali predvčerom. O zvyšujúcich sa aktivitách NATO svedčí aj fakt, že v Poľsku sa pripravuje cvičenie NATO s názvom Anaconda 2016, záujemcovia si informácie o presunoch vojenskej techniky NATO v Poľsku môžu pozrieť na stránkach RusVesny TU:

 

Video z presunu vojenskej techniky v Poľsku

 

Takisto v oblasti Severného ľadového oceánu britská vojenská loď sleduje aktivity ruskej  ponorky.  Severný ľadový oceán NATO sleduje veľmi podrobne, v mori sa nachádza množstvo protiponorkových bóji s cieľom zachytiť prípadný presun ruských ponoriek do Atlantického oceánu.

Reklama

Sú dve logické možnosti – ruská ponorka je na rutinnej plavbe, druhá možnosť ruská ponorka testuje schopnosť NATO zachytiť ruské ponorky pri tichej plavbe a NATO ju zachytilo (možno bolo ponoriek aj viac, v prípade ak NATO zachytilo len jednu majú v NATO problém). Keďže v tlači sa nenachádzajú bližšie informácie o ktorú ruskú ponorku ide, mne osobne je ťažko určiť, ktorá z možnosti je reálnejšia. Briti a Američania pravdepodobne presne vedia, o akú ponorku ide, bližšie informácie v tlači nezverejnili. Záujemcovia si môžu v ruštine bližšie informácie pozrieť TU.

Dôvod, prečo sa do Stredozemného mora presúva (možno už v Stredozemnom mori aj je) lietadlová loď Dwight D. Eisenhower so svojou bojovou skupinou súvisí pravdepodobne s úspešnými aktivitami ruského letectva a sýrskych jednotiek, ktoré sa chystajú k útoku na Rakku s cieľom vyrvať Rakku z rúk ISIL.

K útoku na Rakku sa však chystajú aj proamerickí Kurdi, ktorí sa zastavili cca 40 km pred Rakkou. Je možné, že americké lietadlá budú letecky podporovať pozemný útok kurdských jednotiek. O aktivitách Kurdov sme písali aj na Hlavných správach, informácie si môžete pozrieť TU.

Podľa informácii z ruských serverov sa v posledných dňoch zaktivizovali aj Turci a Saudi, ktorí pripravujú akcie v oblasti Aleppa a Palmýry. Informácie sme priniesli na Hlavných správach TU a TU.

 

USA sa rozhodli strašiť Čínu

Napätie silnie aj v oblasti Juhočínskeho mora, kde USA vyjadrujú svoje znepokojenie nad aktivitami čínskeho stíhacieho letectva, ktoré podľa ruského vzoru pokračuje vo vytesňovaní amerických špionážnych Boeingov. O čínskom vytesňovaní amerických lietadiel podľa ruského vzoru sme písali aj na Hlavných správach TU.

Najnovší incident v blízkosti čínskych hraníc včera Američania okomentovali s pobúrením. Informáciu priniesol server RusVesna, záujemcovia o presné znenie správy z ruského servera si záujemcovia môžu pozrieť TU.

Informáciu o nebezpečnom vytesňovaní amerického špionážneho lietadla v blízkosti čínskeho územia informoval kanál CNN s odvolaním sa na zdroje v Pentagone. Podľa získaných informácii čínska stíhačka J-10 vytesnila veľmi nebezpečným spôsobom americký špionážny Boeing v medzinárodnom vzdušnom priestranstve nad Juhočínskym morom.

Ja môžem len dodať svoje obligátne – ak sa USA obávajú o osudy svojich špionážnych lietadiel, nech ich neposielajú špehovať k čínskym alebo ruským brehom. Rusi a Číňania nešpehujú v blízkosti amerických vojenských základní v Mexickom zálive, alebo v oblasti Kalifornie, takže ich nemusí nikto vytesňovať.

Reklama

Na druhej strane je otázne, či by americkí piloti zvládli techniku vytesňovania, najmä keď sa im v posledných dňoch zrútili dve vojenské stíhačky pravdepodobne kvôli zlyhaniu ľudského faktoru, z toho jedna zo stíhačiek spadla počas Obamovho prejavu k absolventom výsadkovovzdušnej vojenskej akadémie. Písali sme o tom aj na Hlavných správach, záujemcovia môžu pozrieť TU.

Takže to vyzerá tak, že lietadlové lode Ronald Reagan a John C. Stennis v Juhočínskom mori majú za úlohu vystrašiť Čínu a aktivity lietadlových lodí  Dwight D. Eisenhower a Harry Truman v Stredozemnom mori, spoločne s cvičením NATO Anakonda 2016 majú ukázať nebezpečné americké drápky aj Rusom.

Mnohí vojenskí experti sú však presvedčení, že zlatý vek lietadlových lodí USA sa skončil, keď Číňania a Rusi zaviedli do svojej výzbroje protilodné rakety dlhého doletu. Číňania a Rusi tak dokážu eliminovať hrozbu lietadlových lodí na minimum, životnosť lietadlových lodí sa kvôli týmto raketám a takisto moderným ponorkám výrazne znížila.

 

Vysvetlenia ruských expertov

Reklama

Ruský korešpondent Andrej Polunin vo svojom článku na rusvesne sa takisto bližšie venoval aktivitám amerických lietadlových lodí a vo svojom príspevku položil otázky viacerým ruským odborníkom. Záujemcovia o presné znenie článku si ho môžu pozrieť TU.

Podľa Polunina rezonuje základná otázka. Prečo USA vyslali na more do bojových zón takmer 60% svojich lietadlových lodí. Aký cieľ sleduje Washington? Niektoré odpovede poskytol prezident Akadémie geopolitických problémov, doktor vojenských vied, kapitán I. stupňa Konstantin Sivkov.

Podľa jeho slov americká vojenská doktrína jasne definuje, že pri štandardnej situácii musí byť 50% bojovej flotily USA na mori. 60% amerických lietadlových lodí na mori nie je podľa jeho slov ničím výnimočným a aj v minulosti USA v kľúčových oblastiach svojho záujmu demonštrovali silu.

Podľa slov Konstantina Sivkova v prípade, ak by USA chceli zaútočiť na Sýriu, čo nepredpokladá, majú samozrejme USA dostatok vojenských možností ako zničiť dve batérie protilodných Bastionov na sýrskom pobreží. Podľa jeho slov ruské protilodné rakety dodané Sýrii zabezpečujú pobrežie Sýrie pred prípadnými aktivitami Turecka v menšom lokálnom meradle.

Dve lietadlové lode však podľa Konstantina Sivkova znamenajú že USA môžu v regióne nasadiť cca 80 bojových stíhačiek a bojových bombardérov. S využitím kapacít na tureckej základni v Incirliku môže ísť až o 120 amerických strojov, čo niekoľkonásobne prevyšuje aj kapacity ruského letectva nasadeného v Sýrii v čase začiatku sýrskej kampane v novembri 2015 (cca 30 strojov).

Reklama

Je možné, že USA chcú využiť prípadné široko koncipované letecké  útoky  na Rakku ako formu zvyšovania úrovne bojaschopnosti svojich pilotov a preverenie technického stavu svojej leteckej techniky v bojovom nasadení, možno svoju úlohu zohráva aj predvolebný zápas v USA.

Čo sa týka amerických aktivít v Juhočínskom mori, podľa slov Konstantina Sivkova majú skôr kontraproduktívny charakter a napätie medzi Washingtonom a Pekingom posilňuje geopolitickú a vojenskú spoluprácu Ruska a Číny.  Konstantin Sivkov nepredpokladá, že kvôli americkému tlaku by Čína prestala s budovaním umelých ostrovov, ktoré chce využiť v Juhočínskom mori ako svoje nepotopiteľné lietadlové lode a základne pre svoje protilodné raketové komplexy. Vďaka týmto ostrovom s vojenskými posádkami, letectvom a protilodnými pobrežnými batériami Čína získa dominanciu nad Juhočínskym morom, kadiaľ vedú dôležité námorné cesty.

Generálmajor Vladimir Romanenko, bývalý náčelník Pobrežných vojsk a morskej pechoty Čiernomorskej flotily ZSSR a Ruska v období rokov 1986 – 1995 pripomína, že v čase existencie ZSSR mali často USA v akcii až 11 bojových skupín v čele s lietadlovými loďami.

Sovieti, ktorí sa orientovali na ponorky dokázali týmto skupinám postaviť cca 170 ponoriek. V dnešnej dobe podľa Romanenkových slov Rusko nemá 170  ponoriek, modernizované ruské ponorky však dokážu bez problémov pokryť aktivity siedmych amerických bojových skupín v čele s lietadlovými loďami.

Podľa  Vladimira Romanenka sú americké bojové skupiny úctyhodnou silou. Hlavnú lietadlovú loď vždy sprevádzajú cca 2 ponorky a 6 – 8 lodí ochrany. V dnešnej dobe tieto nasadené skupiny nezmenia geopolitickú situáciu, ukazujú však silu USA. Podľa Romanenka je takisto demonštrácia sily súčasťou amerického zápasu o prezidentské kreslo a má za úlohu upevniť pozície Demokratov, ktorí chcú pôsobiť rozhodným dojmom a bojujú o hlas každého voliča s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom.

Podľa slov Michaila Alexandrova, doktora politických vied sa momentálne USA stretávajú s výzvami vo viacerých regiónoch sveta – najmä v oblasti Sýrie, Iránu, Perzského zálivu a v oblasti Juhočínskeho mora. Podľa Alexandrových slov by však ani všetkých 9 skupín v čele s lietadlovými loďami nedokázalo úspešne vyriešiť vojenským spôsobom tieto výzvy. Alexandrov vidí úspech len v prípadnom skoncentrovaní všetkých skupín pre vyriešenie jedného problému, to však z viacerých strategických dôvodov nie je podľa jeho slov možné.

Michail Alexandrov vidí takisto určitú teoretickú možnosť zvýšenia amerického vplyvu v oblasti Stredozemného mora v prebiehajúcej sýrskej kampani, kde cca 120 bojových lietadiel niekoľkonásobne prevyšuje ruské zdroje v Sýrii, ktoré majú v dnešnej dobe silu približne 1 zmiešaného leteckého pluku.

Reklama

V oblasti Perzského zálivu by sa však podľa jeho slov bojové skupiny vedené americkými lietadlovými loďami veľmi nepresadili, riziko ich eliminácie v prípadnom nasadení v tejto oblasti je z vojenského hľadiska pomerne vysoké. Irán už od roku 2002, kedy sa v regióne Perzského zálivu uskutočnilo cvičenie Millenium Challenge 2002 intenzívne rozšíril svoje pobrežné raketové základne a do služby uviedol aj vysoký počet rakiet dlhého doletu.

Američania, ktorí si sami vypracovali simuláciu prípadného konfliktu v Perzskom zálive vedia o nebezpečenstvách, ktoré im v Perzskom zálive hrozia (stratili by pravdepodobne lietadlovú loď a cca 30% svojej flotily).

V decembri roku 2011 sa uskutočnilo v Perzskom zálive (Ormuzský prieliv) cvičenie iránskych námorných síl a bojová skupina vedená lietadlovou loďou John Steinis demonštrovala pri iránskom cvičení svoju prítomnosť. Irán vtedy dosť tvrdo reagoval na aktivity amerického námorníctva a následne posilnil svoje obranné kapacity. Pripomínam, že Ormuzský prieliv je oblasťou, kadiaľ prechádzajú tankery s ropou a je podobne ako námorné trasy v Juhočínskom mori „nožom na tepne svetovej ekonomiky“.

Podľa Alexandrova má akcia amerických lietadlových lodí najmä propagandistický charakter. Americké lietadlové lode podľa jeho slov nemajú možnosť  priblížiť sa k ruským brehom do takej bojovej vzdialenosti, aby mohli použiť svoje palubné lietadlá. Bojové operácie v oblasti Ochotského mora nemôžu Američania vykonávať kvôli Kurilám a Sachalinu, kde sú rozmiestnené raketové systémy slúžiace na ochranu pobrežia. Ak by mal vzniknúť ozbrojený konflikt, USA vo východnom Stredomorí a v Baltickom mori určite žiadnu lietadlovú loď nenasadia, pretože  v týchto regiónoch je lietadlová loď pomerne jednoduchým cieľom na zničenie.

 

Wall Street Journal okomentoval nasadenie americkej flotily

Včera sa v americkom denníku Wall Street Journal objavila informácia, že nasadenie mohutnej flotily lietadlových lodí má byť vpodstate signálom Rusku, aby brzdilo svoje aktivity.  Záujemcovia o presné znenie článku sa môžu pozrieť TU.

Reklama

Podľa amerického denníka ide aj o signál k spojencom NATO, že sa môžu na USA spoľahnúť.

Tento signál však môže byť prečítaný aj tak, že USA musia byť veľmi nervózne, keď kvôli necelému ruskému leteckému pluku a obmedzenému kontingentu ruských vojakov v Sýrii povolali do akcie cca 60% svojho bojového loďstva.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali