Lekárka vysvetlila, ktorá zelenina môže výrazne znížiť riziko mŕtvice
Moskva 2. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP – Gerry Broome)
Odborníčka na výživu Sarah Pflugradtová uviedla, ktorá zelenina pomáha o 24 % znížiť riziko mŕtvice u človeka
Ilustračná snímka
Podľa jej slov dochádza v poslednej dobe k zostupnému trendu v počte úmrtí na mozgovú mŕtvicu. Stalo sa tak vďaka dodržiavaniu diéty a opatreniam na zlepšenie zdravia kardiovaskulárneho systému.
Najlepšími potravinami na prevenciu mŕtvice sú zemiaky a batáty.
Lekárka upozornila, že táto zelenina má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha udržovať zdravý krvný tlak, čo je hlavný rizikový faktor pre mŕtvicu. Okrem zemiakov a batátov by váš jedálniček mal obsahovať paradajky, sušené slivky, banány, tekvicu a sójové bôby.
Lekár a televízny moderátor Alexander Mjasnikov už skôr uviedol, že potraviny obsahujúce palmový olej zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Upresnil, že táto prísada sa často používa v potravinárstve, napríklad pri príprave cukrárskych a pekárenských výrobkov.
Varovanie
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.