Lavrov v Pretórii. Juhoafrické ozbrojené sily uskutočnia spoločné cvičenia s ruským a čínskym námorníctvom

Lavrov v Pretórii. Juhoafrické ozbrojené sily uskutočnia spoločné cvičenia s ruským a čínskym námorníctvom

Pretória 25. januára 2023 (HSP-Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

 

Lavrov bol v Pretórii na rokovaniach s juhoafrickým partnerom Naledim Pandorovou, keďže Rusko sa snaží posilniť vzťahy s najrozvinutejšou africkou krajinou a historickým spojencom uprostred prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine, informuje agentúra AP

Sergej Lavrov Naledi Pandorová
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) si podáva ruku so svojou juhoafrickou rezortnou partnerkou Naledi Pandorovou po spoločnej tlačovej konferencii v rámci ich stretnutia v Pretórii

Juhoafrická republika bola považovaná za najvýznamnejšiu z viacerých afrických krajín, ktorá zaujala neutrálny postoj k vojne a odmietla odsúdiť ruskú inváziu – na sklamanie USA a ďalších západných partnerov, ktorí tiež považujú Juhoafrickú republiku za kľúčovú pre svoje plány budovania vzťahov v Afrike.

Reklama

Lavrov sa stretol s Pandorovou v hlavnom meste Juhoafrickej republiky a očakáva sa, že počas svojej cesty navštívi aj ďalšie africké krajiny. Je to druhá návšteva ruského ministra v Afrike v priebehu šiestich mesiacov, keďže Moskva sa snaží získať podporu.

Očakávalo sa, že vojna Ruska na Ukrajine a jej vplyv na 1,3 miliardy ľudí v Afrike, ktorý zahŕňa aj rastúce ceny ropy a potravín, budú počas rokovaní Lavrova s Pandorovou v centre pozornosti.

Reklama

“Plne si uvedomujeme, že konflikt, kdekoľvek na svete existuje, má negatívny vplyv na nás všetkých a na nás ako rozvojový svet má vplyv najmä ako na africký kontinent,” povedal Pandorová pred rokovaniami. “Preto ako Juhoafrická republika dôsledne vyjadrujeme, že budeme vždy pripravení podporovať mierové riešenie konfliktov na kontinente a na celom svete.”

Lavrov zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenie, že Západ je zodpovedný za prudký nárast svetových cien potravín.

Juhoafrická republika naďalej udržiava silné väzby s Ruskom po tom, ako Sovietsky zväz podporoval súčasnú vládnucu stranu v krajine, Africký národný kongres, keď bol oslobodzovacím hnutím bojujúcim za ukončenie systému apartheidu, ktorý potláčal černošskú väčšinu v Juhoafrickej republike.

Práve tieto vzťahy viedli Juhoafrickú republiku k tomu, že sa minulý rok zdržala hlasovania v OSN, ktoré odsúdilo konanie Ruska na Ukrajine, hoci pred budovou, kde Lavrov a Pandorová rokovali, protestovala malá skupina ľudí proti Rusku a jeho plnohodnotnej invázii na Ukrajinu.

Napriek vyjadrenej neutralite Juhoafrickej republiky vo vzťahu k Ukrajine prichádza Lavrovova návšteva niekoľko dní po tom, ako juhoafrické ozbrojené sily oznámili, že budúci mesiac uskutočnia spoločné cvičenia s ruským a čínskym námorníctvom pri východnom pobreží Juhoafrickej republiky, pričom ruské a čínske vojenské lode sa budú plaviť cez Indický oceán.

Reklama

Lavrov v pondelok zdôraznil, že námorné cvičenia budú “transparentné” a budú sa riadiť medzinárodným právom.

“Tri suverénne krajiny usporiadajú cvičenia bez porušenia medzinárodného práva a nerozumiem, u koho to môže vyvolať zmiešané reakcie,” citovala Lavrova ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Lavrov počas svojho minuloročného afrického turné navštívil Etiópiu, Egypt, Ugandu a Konžskú republiku. V tesnom závese za tým nasledovala návšteva amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Juhoafrickej republike, ktorá bola vnímaná ako snaha Washingtonu čeliť rozširujúcemu sa ruskému vplyvu na strategicky dôležitom kontinente.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali