Kubánca, ktorý údajne pomáhal trhať Castrov portrét, odsúdili na desať rokov

Kubánca, ktorý údajne pomáhal trhať Castrov portrét, odsúdili na desať rokov

Miami/Havana 22. októbra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ramon Espinosa)

 

Kubánec, ktorý počas júlových protivládnych protestov roztrhol plagát s vyobrazením Fidela Castra, bol odsúdený na desať rokov väzenia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA

plagát Fidela Castra
Ilustračné foto

O treste pre Roberta Péreza Fonsecu rozhodol ešte koncom septembra súd v meste José de las Lajas ležiacom neďaleko Havany. Odsúdený muž bol obvinený z pohŕdania, výtržníctva, podnecovania k spáchaniu trestného činu a napadnutia. Prokuratúra pre obžalovaného žiadala 12-ročný trest.

Reklama

Trest pre 38-ročného Péreza Fonsecu, otca dvoch detí, je doteraz najdlhším vyneseným v súvislosti s protivládnymi protestmi, ktoré sa v ostrovnom štáte odohrali v júli.

V dokumentoch zo súdu nie je zmienka o tom, že by sa odsúdený pridal k trhaniu Castrovho portrétu, jeho príbuzní sú však presvedčení, že práve to je príčina jeho tvrdého trestu. Žalobca sa v tejto časti prípadu opieral o výpoveď jediného svedka, miestneho policajta Jorgeho Luisa Garcíu Montera.

Reklama

Nemal riadny proces. Je to jeho slovo proti slovu policajta a podľa kubánskeho práva ani to orgány činné v trestnom konaní nezbavuje povinnosti získať dôkazy” na potvrdenie obvinenia, povedala kubánska právnička Laritza Diversentová, riaditeľka organizácie Cubalex, ktorá ponúka právnu pomoc zadržaným. V súvislosti s júlovými protestmi eviduje 1124 zatknutí.

Je to ukážkový rozsudok na umlčanie národa” pred ďalším protivládnym pochodom naplánovaným na 15. novembra, dodala Diversentová.

Podľa dokumentov súdu najzávažnejší trestný čin spáchaný Pérezom Fonsecom bolo údajne to, že hodil kameňom do Garcíu Montera.

Kameň síce policajta zasiahol do zápästia, ale nespôsobil mu žiadne zranenie. Za tento čin a za to, že druhý kameň vraj hodil na hliadkovacie auto, mu sudcovia vymerali sedem rokov väzenia.

K trestu pridali aj ďalšie roky, pretože podľa policajtovho tvrdenia Pérez Fonseca údajne nabádal ďalších demonštrantov, aby hádzali “kamene a fľaše” do štátnej predajne, kde sa platí dolármi, a vykrikovali urážky.

Reklama

Sudcovia považovali za priťažujúci faktor i to, že Pérez Fonseca nerešpektoval nariadené obmedzenia pohybu súvisiace s pandémiou vyvolanou chorobou COVID-19, keď sa pripojil k demonštrantom.

Počas júla toto roku vyšli do ulíc miest na Kube tisíce ľudí, ktorí protestovali proti komunistickej vláde, ale požadovali aj potraviny a vakcíny v čase nedostatku základných potrieb a nárastu prípadov covidu na ostrove.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel vyhlásil, že za protestmi v jeho krajine stoja Spojené štáty.

Kuba zažíva najhorší ekonomický pokles za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva. Sankcie USA obmedzili krajine dôležité zdroje financií, pričom tohtoročné menové reformy vyhnali nahor infláciu a v krajine sa stali bežnými dlhé rady na potraviny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali