Kto vlastne vládne v tomto štáte: Vláda a parlament alebo Lajčák?

Kto vlastne vládne v tomto štáte: Vláda a parlament alebo Lajčák?

Bratislava 12. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Národná rada v stredu schválila zákon, ktorý posilňuje ochranu prírody a právomoci ochranárov. Pri prijímaní tohto zákona však opäť vystúpil do popredia problém: poslanci mali rozhodovať o niečom, k čomu nesmeli vidieť pripomienky Bruselu. Lenže kto im to zakázal?

Na snímke Miroslav Lajčák

Parlament včera schválil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá posilňuje právomoci Štátnej ochrany prírody SR. Odteraz má byť zabránené plošnej ťažbe v národných parkoch a vzácnych územiach, o výrube drevín mimo zastavaného územia obce nebudú rozhodovať obce, ale okresný úrad a Štátna ochrana prírody SR, novela zavádza aj nový systém hodnotenia území, nový systém prístupu k hospodáreniu v lesoch, atď.

Reklama

Poslanec Mostu-Híd Zsolt Simon, bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, však ešte pred schvaľovaním tejto novely zákona navrhol, aby sa o nej nehlasovalo. Prečo? Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) prinieslo stanovisko európskych inštitúcií z Bruselu k nášmu zákonu, o ktorej však tvrdí, že táto informácia z Bruselu je neprístupná, a to aj pre poslancov Národnej rady. Lenže ako majú poslanci rozhodnúť o zmene tohto zákona, keď nesmú vedieť, čo by mohli bruselskí úradníci neskôr napadnúť ako v rozpore s európskym právom?

Zsolt Simon: „Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú prijímať a meniť zákony, ktoré platia pre každého, majú mať z titulu svojej funkcie právo oboznamovať sa aj s utajovanými skutočnosťami, majú mať prístup ku všetkým dokumentom. Nie je možné, že nejaká inštitúcia nedá poslancom nejaký dôležitý materiál a oni majú zodpovedne rozhodnúť o veciach, ktorých sa týka. Ak je novela zákona odôvodnená nariadením z Bruselu, musím vedieť, čo je obsahom toho nariadenia, aby som vedel, či pripravený návrh zákona naozaj reflektuje tie výhrady Bruselu. Teraz je to tak, že úradník z MZV mi povie, je to tak a tak. Ale rozhodovaciu právomoc nemá úradník ministerstva a ani minister. Existujeme v parlamentnej demokracii, kde vláda zodpovedá parlamentu a jednoducho nie je prípustné, aby poslanci parlamentu rozhodovali o niečom, čo nemôžu ani vidieť.“

Reklama

Na otázku, či sa obrátil na MZV so žiadosťou o sprístupnenie príslušného materiálu, Simon uviedol, že áno, ale ministerstvo nereagovalo. Na výhradu, že poslanci predsa môžu o návrhu rozhodovať podľa toho, či je dobrý alebo zlý, Simon odpovedal: „Nedávno napríklad Národná rada SR prijala zákon o obchodných reťazcoch. Varovali sme dopredu, že Brusel spustí proti nám infringement (upozornenie, že ak nedôjde k náprave, tak sa začne proti danej krajine kárne konanie). Po pár mesiacoch sme to zrušili, lebo ten infringement spustili. A teraz tu riešime novelu zákona, ktorá vyplynula z hrozby infringementu, ale nevieme povedať, či navrhované riešenie je dobré alebo nie, či je to v súlade s požiadavkou Bruselu, alebo nie.“

V reakcii na pripomienku, že to takto bývalo aj v minulosti, že MZV neposkytovalo utajené materiály z Bruselu poslancom, Simon uviedol: „Existuje medzinárodný dohovor, ktorý hovorí o tom, že všetky záležitosti týkajúce sa životného prostredia občania majú právo vedieť, a ten je nadradený všetkým podobným nariadeniam. Preto som dal návrh riešenia tejto situácie: ak nie je možné, aby tie pripomienky poslanci videli, tak nech sa o návrhu zákona nerokuje, a nech ho ministerstvo pošle do Bruselu na posúdenie, či rieši všetky výhrady. Riešenia existujú, ale nie je možné to robiť tak, že niekto príde a povie ,lebo Brusel‘. To jednoducho nie je a nemôže byť dôvod. To je to isté, ako keby sme zbavili Národnú radu SR slobodného rozhodovania.“

MZV teda dostáva informácie z Bruselu, o ktorých tvrdí, že ich nesmie poskytnúť poslancom slovenského parlamentu. Dobre informovaný zdroj z MZV však tvrdí, že diplomati v Bruseli určite tieto svoje stanoviská neposielajú ako informácie, ktoré sa nesmú dostať do rúk poslancom. Napokon, tí sú v určitom zmysle nadriadení úradníkom MZV. Samozrejme, každá takáto diplomatická pošta je vedená ako dôverná, ale zrejme je svojvôľou úradníkov MZV, že si nálepku „dôverné“ účelovo vykladajú ako určené iba pre nich a dané informácie si nechávajú pre seba.

Zdá sa teda, že sa nič nezmenilo na stave z minulých mesiacov, keď MZV pôsobilo ako akési nezávislé centrum riadenia, ako akýsi samostatný štát v štáte, čo sa prejavovalo napríklad v jeho stanovisku ku kríze vo Venezuele, k marrákešskému dohovoru a podobne, ktoré boli odlišné a nezávislé od stanoviska vlády a parlamentu.

Tu teraz nejde len o podozrivé, utajené pripomienky k návrhu zákona, o ktorých sa občan môže iba dohadovať, čoho sa tak asi mohli týkať: išlo tam o „ochranu investorov“, ktorí by chceli na území národného parku napríklad ťažiť zlato či ropu? Alebo o možnosť pre cudzincov kúpiť si územie v národnom parku, napríklad za účelom poľovačky? Ten problém je iný: keďže toto nebol prvý takýto prípad, dá sa usudzovať, že tu ide zo strany mocenského centra na MZV o systematickú snahu marginalizovať Národnú radu SR ako nástroj uplatňovania vôle občanov.

Reklama

Keby tie veci naozaj boli tak nesmierne vážne a citlivé, že by sa nesmelo o nich z nejakého dôvodu hovoriť, tak predsa nemôže byť problém usporiadať uzavreté zasadnutie. Tu je aj chybou parlamentu, konkrétne zahraničného výboru NR SR, ako aj výboru pre európske záležitosti, že dôsledne netrvajú na tom, aby MZV s nimi komunikovalo a zodpovedalo sa za takéto maniere.

Podobný problém nedávno vyvstal v súvislosti s inou veľmi závažnou vecou: pripravovanou zmluvou s Američanmi o našich vojenských letiskách. Aj v tomto prípade sa poslanci domáhali aktuálneho textu zmluvy, o ktorej ministerstvo jedná, avšak neúspešne. Nikto teda nevie a nesmie vedieť, o čom si Lajčákovci s americkými vojnovými jastrabmi už niekoľko rokov hrkútajú…

Aby ani poslanci Národnej rady nesmeli vedieť o dôležitých skutočnostiach, ktoré pred nimi nejaký, v podstate podriadený orgán utajuje, to je škandálne a absurdné. Inštitúcia, ktorá takéto obštrukcie robí (a konkrétne jej šéf) už dávno mala byť predmetom riešenia a je nezodpovedanou, veľmi vážnou otázkou: ako je možné, že je tento stav zo strany predsedu vlády a zo strany parlamentu trpený? Kto tu chráni doslova „pirátske“ mocenské centrum, ktoré nehorázne a bezočivo prekračuje svoje kompetencie? Kto a prečo na Slovensku dlhodobo týmto spôsobom deformuje fungovanie inštitúcií a výkonu moci delegovanej občanmi?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali