Kto podpaľuje Poľsko? Havlov kamarát Michnik pripustil, že aj na poľskom majdane môžu strieľať

Kto podpaľuje Poľsko? Havlov kamarát Michnik pripustil, že aj na poľskom majdane môžu strieľať

Varšava 21. decembra 2016 (HSP/Foto: screenshot You Tube)
Už niekoľko dní pretrváva v Poľsku napätá situácia. V rôznych mestách sa konali protesty, hoci ich epicentrom bola budova poľského parlamentu – Sejmu – vo Varšave. Opozičné strany obviňujú vládu z údajnej snahy zadusiť slobodu slova, ba dokonca i z úmyslu ustanoviť diktatúru. Protestujúci žiadajú odstúpenie vlády a dočasné voľby a opätovné hlasovanie o niektorých zákonoch. Naopak, vláda hovorí o opozičnom pokuse o prevrat, o snahe o anarchiu a o nerešpektovaní výsledkov parlamentných volieb, ktoré boli v Poľsku vlani.

Na snímke z videa Wojciech Diduszko  hrá upadnutie do bezvedomia
Na snímke z videa Wojciech Diduszko hrá upadnutie do bezvedomia

Šéfredaktor vplyvného politického denníka Gazeta Wyborcza a člen Výboru na ochranu demokracie, 70-ročný ideový priateľ zosnulého Václava Havla Adam Michnik potvrdil, že poľská spoločnosť je rozdelená a nevylúčil poľský „majdan“, ktorý sa vraj môžu pokúsiť rozohnať silou: „V súlade s najpesimistickejším scenárom budú strieľať, pretože terajšia moc používa hrubé metódy. Opozícia je slabá a nedokáže dôstojne vzdorovať. Občianska platforma po ôsmich rokoch pri moci stratila opozičné návyky,“ povedal Michnik.

Michnik sa tiež posťažoval, že členstvo v EÚ nič na veci nemení, pretože Brusel nemôže priamo zasiahnuť, iba vyjadriť „znepokojenie“. Portál W polityce varoval čitateľov, že opozícia plánuje priviesť do poľského parlamentu Sejmu bojové oddiely a začať okupáciu budovy s pálením pneumatík a stavaním barikád. W polityce pritom tvrdí, že informáciu má z prameňov z opozičného prostredia. Podľa média plán vyzerá takto: vedenie Sejmu zvoláva do budovy parlamentu novinárov.

Následne opoziční politici uvádzajú do parlamentu bojové oddiely Výboru na ochranu demokracie. Začína sa okupácia parlamentu, budovanie barikád, pálenie vatier z pneumatík, provokovanie nepokojov, možno i so zbraňami. Hlavnou bojovou silou majú byť extrémisti z ľavicovej organizácie Antifa a tiež zo zahraničia, ako aj bývalí príslušníci tajných služieb. Dlhotrvajúca okupácia a provokovanie zrážok by mali donútiť odstúpiť vládu strany  Právo a spravodlivosť a priviesť k vypísaniu predčasných volieb.

Reklama

Konflikt zrel už vyše roka, keď bolo Poľsko svedkom triumfálneho víťazstva Kaczyńského strany Právo a spravodlivosť. Časť Poliakov a „liberálne“ médiá ho obvinili zo snahy zaviesť diktatúru a dostať do svojich rúk všetky vetvy moci. Aktivisti začali formovať Výbory na ochranu demokracie. Celý rok narastali opozičné nálady, na jeseň „liberáli“ spustili masové protesty proti snahe poľskej vlády v ešte väčšej miere chrániť ľudský život od počatia. Vládnuca strana sa hlási ku konzervatívnym hodnotám. Právo a spravodlivosť navyše splnilo predvolebné sľuby o výraznom znížení veku odchodu do dôchodku  a o vyplácaní štedrých detských prídavkov..

Opozícia už vyše roka nebola pri moci, a to nemohla zniesť. Hľadala zámienku na protestné hnutie a spustenie poľského majdanu. Zámienkou sa stali nové pravidlá regulujúce pôsobenie novinárov v parlamente, ktoré horkokrvná opozícia označila za údajný útok na slobodu tlače. Nasledovali parlamentné slovné potýčky, ktoré vyústili do toho, že opozícia obsadila rečnícky pult, ba po prvýkrát v dejinách poľského parlamentarizmu i miesto predsedu parlamentu, na čo vládna strana Právo a spravodlivosť spolu s poslancami strany Kukiz´15 odišli hlasovať do inej sály. Opozícia tvrdí, že jej poslancov tam vraj už nepustili, čo koalícia popiera. Opozícia tiež spochybňuje hlasovanie v „náhradnom priestore“, počas ktorého bol prijatý štátny rozpočet na budúci rok, ale aj schválené skresanie dôchodkov niekdajším agentom komunistickej poľskej tajnej služby.

Reklama

Opozícia bleskurýchlo zvolala protestnú demonštráciu, ktorá však, ako hovoria viaceré znaky, vonkoncom nebola spontánna, ale dopredu pripravená. Ukázalo sa, že už tri dni pred piatkovým majdanom bol od varšavskej radnice vyžiadaný súhlas na konanie demonštrácie, že protestujúci na miesto činu dorazili nielenže neprirodzene rýchlo, ale navyše aj s hotovými transparentmi a s plagátmi s aktuálnymi heslami. Ba čo viac, z ničoho nič  sa v parlamente objavilo tisíc chlebíčkov, ktoré si opozícia vopred objednala, aby počas okupácie parlamentu jej poslanci nezomreli od hladu. Aj poslankyňa strany Kukiz´15 Anna Maria Siarkowska povedala, že „akcia opozície nebola spontánna a že bývalá premiérka Ewa Kopaczová a iní poslanci z Občianskej platformy mali za cieľ „podpáliť Poľsko“.

Zhromaždený dav poľských majdanistov skandoval mierne obmenené heslo francúzskej revolúcie z roku 1789, v ktorom slovo bratstvo nahradila „ľudovláda“ –  „Sloboda, rovnosť, demokracia!“  Je zrejmé, že pred parlamentom bolo veľa rozmanitých provokatérov. Aby svet videl dôkaz, že poľská vláda proti demonštrantom použila silu, jeden z podporovateľov Výboru na ochranu demokracie počkal, kým ho minie polícia a vzápätí si ľahol na zem neďaleko zapálenej sviece a hral zraneného, dokonca – ležiaceho v bezvedomí.

Portál niezalezna.pl informoval, že človek, ktorý zahral úlohu zranenej obete, ktorá upadla do bezvedomia počas piatkových manifestácií pri Sejme, bol Wojciech Diduszko, muž novinárky a kultúrnej aktivistky spojenej s ľavicovým médiom Krytyką Polityczna. Diduszko je filmový kritik, bol pracovníkom TVP Kultura, ktorý sa s televíziou rozišiel nedávno a nemá vládnu stranu v obľube. Zábery s filmovým kritikom Diduszkom filmujúcim zranenie a bezvedomie využila vo svojom spote opozičná Občianska platforma, aby tak dokázala, aká brutálna vláda vládne v Poľsku. Podvod však vyšiel najavo – celé divadielko zaregistrovala jedna z kamier.

Akom sme už spomínali, protivládne protesty neboli len vo Varšave. V Krakove sa niekoľko stoviek demonštrantov s výkrikmi hanba pokúšalo zablokovať autá podpredsedu parlamentu Terleckého i predsedu vládnucej strany Jaroslawa Kaczyńského. Incident sa udial v blízkosti zámku Wawel, kde si Jaroslaw Kaczyński každý mesiac prichádza uctiť pamiatku svojho brata, poľského prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul v leteckej katastrofe pri Smolensku. Tu len pripomíname, že Kaczyński a jeho strana, ako aj veľká časť poľskej spoločnosti, si z havárie pri Smolensku, pri ktorej zahynula veľká časť významných poľských predstaviteľov, bez dôkazov urobili nekonečný festival protiruskej hystérie. Vládne Právo a spravodlivosť síce na rozdiel od opozície odmieta multi-kulti a diktát Bruselu,  no na druhej strane spolu s opozíciou približne rovnako inklinujú k USA a NATO a spoločne pestujú nenávisť voči Rusku. Politikmi a médiami vypestovaná nenávisť časti občanov Ukrajiny voči Rusku sa pre Ukrajinu skončila krvavým majdanom a nasledujúcou katastrofou. Čím sa všetko skončí pre  Poľsko?

Vladimír Mohorita

Reklama

Na videu si môžete pozrieť opozičnú provokáciu a filmové predstavenie Wojciecha Diduszka pred budovou poľského parlamentu 17.12.2016. Diduszkovo náhle „upadnutie do bezvedomia“ na opozičnej demonštrácii „Výboru na ochranu demokracie“ malo byť dôkazom toho, aká brutálna vláda vládne v Poľsku a rozpútať plnokrvný poľský majdan. 17. novembra 1989 podobná provokácia odštartovala takzvanú „Nežnú revolúciu“ vo vtedajšom Československu, keď havlistická opozícia tvrdila, že polícia údajne zavraždila študenta Martina Šmída, ktorého úlohu hral agent-provokatér

https://youtu.be/mNu82aDpQF0

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali