Kresťania na celom svete slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého

Kresťania na celom svete slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého

Bratislava 20. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto: TASR- Michal Svítok)

 

Kresťania na Slovensku, ale i vo svete slávia v nedeľu sviatok Zoslania Ducha Svätého, ktorý sa ľudovo nazýva aj Turíce

Ilustračné foto

Veriaci si počas bohoslužieb pripomínajú udalosť, keď na 50 deň po Kristovom zmŕtvychvstaní Duch Svätý zostúpil na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme. V tento deň bol zjavený ako tretia božská osoba Svätej Trojice.

Reklama

Následne po Zoslaní Ducha Svätého apoštol Peter predniesol kázeň, na základe ktorej sa dalo pokrstiť vyše 3000 ľudí. Preto je svätodušná nedeľa aj spomienkou na založenie prvého kresťanského cirkevného zboru v Jeruzaleme.

Veriaci si počas sviatku pripomínajú aj sedem darov Ducha Svätého, a to dary múdrosti, rozumu, rady, sily, poznania, nábožnosti a bázne Božej.

Reklama

Nedeľu Päťdesiatnice – Zostúpenie Svätého Ducha slávia aj veriaci gréckokatolíckej cirkvi. Tí si v pondelok 21. mája pripomenú Pondelok Svätého Ducha.

V katolíckej cirkvi sa pri príležitosti sviatku Zoslania Ducha Svätého konajú tradičné turíčne vigílie a púte. Na Slovensku je známa napríklad turíčna púť v národnej Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Slávnostnú svätú omšu o 10.30 h bude v nedeľu celebrovať bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Program turíčnej púte ukončia v pondelok (21.5.), keď je v programe púť seniorov a chorých, informovala TK KBS. “Na Svätodušný pondelok sa uskutoční púť seniorov a chorých. Hlavnú pútnickú svätú omšu o 10.30 h bude celebrovať arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch,” uvádza sa na internetovej stránke baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Svätodušná nedeľa sa slávi 50 dní po Veľkej noci aj v iných kresťanských cirkvách. Svätodušné sviatky sú po Vianociach a Veľkej noci tretie najvýznamnejšie kresťanské sviatky, uviedol portál Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Sviatok Zoslania Ducha Svätého je známy aj pod názvom Turíce, Letnice, grécky Pentecoste. Tieto sviatky približujú udalosť, ktorou vrcholí spasiteľské dielo Ježiša Krista, počnúc jeho narodením, cez smrť a zmŕtvychvstanie až po jeho návrat do neba a zaujatie miesta po pravici Boha Otca. Odtiaľ Ježiš zosiela na apoštolov Ducha Svätého, aby ich posilnil a usmernil, ako majú šíriť svedectvo o Ježišovi Kristovi všetkým národom.

Reklama

Bola to svätodejinná udalosť, lebo vtedy v Jeruzaleme pod pôsobením Ducha Svätého prijalo vieru v Ježiša Krista okolo tritisíc ľudí. Kniha Skutky apoštolov približuje skutočnosť, keď sa objavil prudký vietor, zvuk z neba a ohnivé jazyky na hlavách apoštolov. Kázni apoštola Petra o Spasiteľovi Ježišovi Kristovi vtedy porozumeli aj všetci cudzinci, ktorí tam boli prítomní. Prijali Ducha Svätého a dali sa pokrstiť. Preto si veriaci v tento sviatok pripomínajú aj vznik a začiatok pôsobenia kresťanskej cirkvi.

K Turíciam sa viazali na Slovensku aj viaceré tradície a pranostiky. Napríklad, už pred príchodom týchto sviatkov sa ľudia v chotároch starali o vyčistenie vodných tokov, mali vyčistiť aspoň jeden prameň alebo studničku. Podľa pranostík ľudia mali radosť z jasného a slnečného počasia počas Svätodušných sviatkov, pretože mohli dúfať v hojnosť úrody. Naopak, mokré Turíce vyvolávali obavy z ohrozenia kvality sena i obilia.

 

Svätodušné sviatky evanjelikov vyzývajú, aby verili Ježišovým zasľúbeniam

Svätodušné sviatky pripomínajú veriacim Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku nielen narodeniny cirkvi, ale ich zároveň vyzývajú, aby verili Ježišovým zasľúbeniam, podobne ako sa to uvádza v Evanjeliu podľa Jána. V evanjelických kostoloch v nedeľu počas slávnostných služieb Božích čítajú Pastiersky list Zboru biskupov ECAV určený na dnešnú Prvú slávnosť svätodušnú.

Reklama

“Sú udalosti, ktoré sa hlboko zapísali do ľudských dejín. Medzi ne nepochybne patrí aj zoslanie Ducha Svätého a vznik kresťanskej cirkvi,” píše sa v liste, ktorý veriacim adresovali generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, biskup Západného dištriktu ECAV Milan Krivda a biskup Východného dištriktu ECAV Slavomír Sabol. Pripomenuli, že na desiaty deň po vstúpení Ježiša Krista na nebo Duch Svätý naplnil všetkých učeníkov. “Dal im skutočnú múdrosť a odvahu naplno svedčiť o Pánovi Ježišovi. Odvtedy ich možno nazývať apoštolmi, teda Božími poslami a svedkami Pána Ježiša Krista. Mnohí ľudia, ktorí ich počuli, zatúžili stať sa tiež kresťanmi a nasledovníkmi Pána Ježiša. To, že učeníci dokázali niesť evanjelium a konať nezištne dobré skutky, spôsoboval vtedy a aj dnes spôsobuje pri verných nasledovníkoch Pána Ježiša Duch Svätý,” uvádza sa ďalej v liste.

“Ak ako kresťania máme veriť a svedčiť o Pánovi Ježišovi ostatným, musíme byť sami touto živou vierou zapálení. Nemôžeme sa dať ničím a nikým znechutiť, ale prosme v každodenných modlitbách o Radcu – Ducha Svätého, ktorý nám ukáže, ako máme svedčiť o Kristovi, vedie nás k pokániu, učí nás navzájom si odpúšťať, nezištne konať skutky lásky a milosrdenstva,” uvádzajú biskupi s tým, že je potrebné veriť v Pána Ježiša Krista a spoznávať jeho vôľu skrze každodenné čítania Biblie. Zároveň tvrdia, že ak budú veriaci v modlitbách prosiť o Radcu Ducha Svätého, potom dokážu zapáliť vieru aj v ostatných. “Potom aj spoločnosť, v ktorej žijeme, bude pozitívne ovplyvnená kresťanským životom, a tým sa z nej stane slušná spoločnosť v tom pravom slova zmysle,” doplnili biskupi.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali