Kollárovi neprekáža Čižnár v čele generálnej prokuratúry: Je mi úplne jedno, či skončí teraz v júni, auguste alebo o tri roky

Kollárovi neprekáža Čižnár v čele generálnej prokuratúry: Je mi úplne jedno, či skončí teraz v júni, auguste alebo o tri roky

Bratislava 13. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) neprekáža Jaromír Čižnár v čele Generálnej prokuratúry (GP) SR. V rozhovore pre TASR skonštatoval, že mu je jedno, kedy Čižnár skončí vo funkcii generálneho prokurátora. Kollár nemá pocit, že by Čižnár nekonal podľa zákona. Navrhované zmeny pravidiel výberu šéfa prokurátorov víta. Sme rodina pravdepodobne nebude navrhovať kandidáta na tento post. Voľbu nového šéfa prokurátorov by mohol vyhlásiť na september alebo október

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár

“Mne pán Čižnár neprekáža. Je mi úplne jedno, či skončí teraz v júni, auguste alebo o tri roky,” povedal pre TASR Kollár, ktorý nemá pocit, že by šéf prokurátorov nekonal podľa zákona. Čižnárovi vyprší funkčné obdobie v júli tohto roka.

Reklama

Kollár súhlasí, aby sa výber kandidátov rozšíril aj o neprokurátorov. “Aby sme nevyberali iba z prokurátorov, ktorí sa navzájom poznajú a všetci sú tam dlhé roky a je to úzka skupina len prokurátorov, ale aby sme to otvorili,” priblížil šéf parlamentu s tým, že je možné, že Sme rodina nenavrhne žiadneho kandidáta na tento post. “Mne je jedno, či to bude pán Lipšic, pán Žilinka, pán Šanta. Najlepší zvíťazí,” doplnil. Chce si počkať na verejný híring, na ktorom chce kandidátom klásť otázky.

V parlamente je aktuálne novela zákona o prokuratúre, ktorá má zmeniť pravidlá výberu generálneho prokurátora. Predložili ju koaliční poslanci, opozícia ju kritizuje. Problematické je, že by do funkcie mohol kandidovať aj neprokurátor. Prokurátora v čele GP preferujú aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a tiež prezidentka Zuzana Čaputová. Kollár uviedol, že ak by hlava štátu zákon poslancom vrátila, parlament jej veto prelomí. Ak to bude potrebné, zvolá na tento účel schôdzu aj v auguste.

Reklama

 

Boris Kollár s riaditeľom SIS sa stretáva, riešia bežné politické veci

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár priznal, že za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) navrhol Vladimíra Pčolinského. V rozhovore pre agentúru SITA Kollár povedal, že sa s riaditeľom tajnej služby stretáva, riešia bežné politické veci. „Však s Vladimírom Pčolinským sme zakladali hnutie Sme rodina,“ uviedol Kollár.

Vladimír Pčolinský je brat poslanca Sme rodina Petra Pčolinského. Poslankyňa Sme rodina Adriana Pčolinská je zase manželkou šéfa SIS. Kollár odmietol, že by tieto vzťahy mali byť príkladom rodinkárstva.

„Rodinkárstvo je vtedy, keby som si ja zamestnával v parlamente ľudí z rodiny. Pani Adriana Pčolinská prešla parlamentnými voľbami, ľudia jej dali hlasy. Toto rodinkárstvo nie je. Vladimír Pčolinský je nominant premiéra. Navrhuje ho vláda a vymenúva prezident. Musela ho odsúhlasiť celá vláda, keby sa jej to nepáčilo, tak ho neodsúhlasí,“ povedal šéf parlamentu. Keby sa to podľa neho nepáčilo prezidentke Zuzane Čaputovej, tak Pčolinského nevymenuje do funkcie.

Reklama

Kollár netajil, že na počiatku to bol on, kto navrhol Pčolinského do vedenia SIS. „Rozhodne, lebo je to odborník, ktorý robí v bezpečnostnej oblasti desiatky rokov a má veľmi dobré renomé. Predsa tam nedám záhradkára len preto, že sa nebude volať Pčolinský, ale Mrkvovič,“ vyjadril sa šéf parlamentu.

Predseda strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico tvrdil, že je veľké riziko, ak má riaditeľ tajnej služby blízko ku Kollárovi. „Pre Roberta Fica musí byť všetko veľké riziko, toľko majú toho za ušami, že ja by som sa naozaj bál,“ podotkol Kollár.

Predseda parlamentu je zo zákona príjemcom správ od SIS. Na otázku, či už dostal správu od tajnej služby, ktorá by sa dotýkala jeho alebo jeho príbuzných, odpovedal, že nie.

Šéf parlamentu vysvetlil, ako je to so správami od tajnej služby a reagoval aj na otázku, čo by robil, keby dostal informáciu SIS priamo o sebe. Povedal, že nemá právo dávať pokyny SIS. „Dostanem informáciu, prečítam si ju, podpíšem, vrátim do knihy a ide späť k odosielateľovi. Deje sa to za prísnych bezpečnostných opatrení, kedy sa tá kniha ku mne dostane. Vonku pred kanceláriou čaká kolegyňa, ktorá má previerky na tajné. Tá si odsleduje, že v miestnosti som sám, prečítam si to, podpíšem a vrátim jej to späť. Keby som si aj niečo prečítal sám o sebe, tak asi viem, čo robím, aký život žijem. Nepotrebujem si to čítať od SIS,“ uzavrel šéf parlamentu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

V lete si môžu študenti na Slovensku zarobiť v priemere päť až šesť eur na hodinu. V zahraničí je to takmer trojnásobok. Pri ponukách práce je pre brigádnikov stále najdôležitejšia mzda. V pondelok o tom informoval pracovný portál Kariéra.sk.

13:36

Palestínska samospráva by sa mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozpadnúť, uviedol v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. Dôvodom je údajne nedostatok finančných prostriedkov, pokračujúce násilie a skutočnosť, že pol milióna Palestínčanov nesmie pracovať v Izraeli.

13:35

Experiment umožňujúci fajčiarom marihuany v Holandsku legálne si zapáliť sa v pondelok rozšíril do ôsmich ďalších miest, informovala agentúra AFP.
Doplnila, že v zahraničí panuje názor, že marihuana je v Holandsku legálna, pretože v niektorých svetoznámych coffee shops si ju možno kúpiť, čo priťahuje množstvo užívateľov z cudziny. 

13:24

Vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o potrebe uviesť jadrové zbrane Aliancie do stavu bojovej pripravenosti je ďalšou eskaláciou napätia, uviedol v pondelok na brífingu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

To, čo Stoltenberg povedal, “zjavne nezapadá do kontextu” vyhlásenia prijatého v nedeľu po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa píše o neprípustnosti takejto rétoriky. Preto podľa Peskova v prípade Stoltenbergovho výroku nejde o nič iné ako “o ďalšiu eskaláciu napätia”.

13:22

Polícia už začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní. Informoval o tom v pondelok v Banskej Bystrici minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD), ktorý v máji podal v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Zároveň potvrdil, že sa začalo s intenzívnym spracúvaním kalamity, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu lykožrúta, ako aj s budovaním vodozádržných opatrení na ochranu obyvateľov Čierneho Balogu.

Richard Takáč
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
13:21

Poľnohospodári už môžu požiadať o bezúročnú pôžičku od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) za nevyplatené podpory.

Pôžička je určená pre poľnohospodárov, ktorým Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nestihne spracovať a vyplatiť priame podpory za rok 2023 do konca júna tohto roka a súčasne títo oprávnení poľnohospodári nemôžu čerpať obdobný preklenovací úver poskytnutý na rovnaký účel, aký je predmetom tejto pomoci. Informovala Adriána Páchniková, špecialistka pre komunikáciu a PR zo SZRB. Lehota na predkladanie žiadostí je do 23. júna.

13:18

Ministerstvo dopravy (MD) SR pripravuje vyhlášku o regulácii cien nájmu bytov vo verejnom sektore. Cieľom návrhu je nastaviť nový spôsob určenia maximálnej výšky regulovaného nájomného bytov vo verejnom sektore, ktorá pokryje reálne náklady na prevádzku nájomného bývania. Vyplýva to z návrhu vyhlášky MD, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Návrh vyhlášky sa vzťahuje na byty vo vlastníctve štátu, vyšších územných celkov a obcí.

12:11

Dánsko uvažuje, ako obmedziť plavbu starých tankerov prevážajúcich ruskú ropu cez Baltské more, uviedol v pondelok vo vyhlásení dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rasmussen pre Reuters povedal, že Dánsko vytvorilo skupinu spojeneckých krajín, ktoré posudzujú opatrenia zamerané na takzvanú tieňovú flotilu starnúcich lodí prepravujúcich ruskú ropu. Neuviedol, o akých opatreniach sa uvažuje. Medzi krajinami, ktoré sa zúčastnili na rozhovoroch, boli aj ďalšie štáty regiónu Baltského mora a členovia Európskej únie, informoval dánsky minister.

12:01

Čína sa v pondelok ohradila proti vyhláseniu zo summitu G7, na ktorom sa diskutovalo aj o zhoršujúcich sa obchodných vzťahoch s Pekingom, ako i o napätí okolo Ukrajiny a Juhočínskeho mora.

Lídri G7 vyzvali Peking, aby Rusku prestal posielať komponenty na výrobu zbraní. Kritizovali aj militarizáciu, nátlakové a zastrašovacie aktivity Číny v Juhočínskom mori, doplnila agentúra AFP.

Peking v reakcii na vyhlásenie G7 uviedol, že tento dokument je plný “arogancie, predsudkov a klamstiev” a ohovára a útočí na Čínu.

11:58

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet. Uviedol to v pondelok izraelský spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu.

Podľa agentúry Reuters ide o očakávaný krok po odchode Bennyho Ganca, ministra vojnového kabinetu, z izraelskej vlády.

Vojnový kabinet bol zriadený 11. októbra – štyri dni po bezprecedentnom útoku palestínskych kománd na juh Izraela – s cieľom riadiť ťaženie proti militantným hnutiam Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali