Kočner sa môže dostať na slobodu!? Vo vyšetrovacom spise sa objavil záhadný znalecký posudok

Kočner sa môže dostať na slobodu!? Vo vyšetrovacom spise sa objavil záhadný znalecký posudok

ZnaBratislava 16. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Podnikateľ Marian Kočner je stále vo väzbe v súvislosti s údajným falšovaním zmeniek TV Markíza. Je otázne, či v nej pobudne aj naďalej, keďže vo vyšetrovacom spise sa záhadným spôsobom objavil znalecký posudok, ktorý tam údajne predtým nebol. Tento fakt môže zvrátiť vyšetrovanie prípadu.

Na snímke Marián Kočner

Portál Pluska informuje, že podnikateľovi obhajcovia našli vo vyšetrovacom spise dokument, ktorý tam pôvodne nebol. “Nik netuší ako sa dokument, ktorý zohral dôležitú úlohu pri rozhodovaní súdu, do zložky dostal,” uvádza sa v článku.

Reklama

“Vo vyšetrovacom spise obvineného známeho podnikateľa Marian Kočnera a bývalého šéfa TV Markíza Pavla Ruska sa vyskytol dôkaz, o ktorom nevie ani sám vyšetrovateľ, ktorý spis eviduje. Kto doložil podivný znalecký posudok, na základe ktorého vzal sudca Mozner Kočnera do väzby? Údajne existujú aj kamerové záznamy o tom, ako tento doklad do spisu vkladali neidentifikované osoby,” uviedol na svojej stránke na sociálnej sieti investigatívny novinár Martin Daňo už včera. 

Daňo k vzniknutej situácii ďalej dodal: “Marián Kočner bude zrejme čo nevidieť na slobode! Médiá o chybách vo vyšetrovaní odmietajú verejnosť informovať.”

Reklama

 

Znalecký posudok

Mariana Kočnera, ktorého obvinili z falšovania zmeniek, poslal do vyšetrovacej väzby senát Najvyššieho súdu 28. júna tohto roka. Súd sa stotožnil s návrhom prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry Jána Šantu, ktorý tvrdil, že Kočner bude na slobode mariť vyšetrovanie.

Rozhodovanie súdu ovplyvnil okrem iného aj znalecký posudok miliónových zmeniek, ktorý mal vypracovať Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. V uznesení o vzatí do väzby z dielne Najvyššieho súdu sa píše, že posudok si dala vypracovať televízia Markíza v rámci civilného sporu s Kočnerom. Z neho vraj vyplýva, že je dôvodné podozrenie, že zmenky neboli podpísané v roku 2001, ako tvrdia Kočner s Pavlom Ruskom.

Reklama

V čase, keď o väzbe rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici – teda 23. júna 2018 – sa posudok vo vyšetrovacom spise oficiálne nenachádzal. Najvyšší súd však naň len o päť dní neskôr pri svojom rozhodovaní prihliadal. Dokument sa mal v spise objaviť po návrate z Najvyššieho súdu. Obhajcovia Kočnera to zistili až pri nazretí do spisu. Podľa nich ide o nezákonne zabezpečený dôkaz, a teda aj samotná väzba je nezákonná.

“Svedčí o tom úradný záznam vyšetrovateľa NAKA zo dňa 19. 7. 2018, v ktorom vyšetrovateľ konštatuje, že znalecký posudok objavil dňa 19. 7. 2018 a sám ho do vyšetrovacieho spisu nezakladal,“ povedal pre Plusku obhajca Michal Mandzák. Podľa neho existuje podozrenie, že doposiaľ nestotožnená osoba v snahe ovplyvniť rozhodnutie súdov o väzbe nezákonným spôsobom založila do spisu znalecký posudok. Obhajca dodal, že o vysvetlenie požiadali Najvyšší súd a ak sa situácia nevysvetlí, zvažuje vo veci aj trestné oznámenie.

Advokáti Kočnera tvrdia, že ich klient sa do väzby dostal nezákonne a to preto, že so spisom sa manipulovalo. “Zistil som to z úradného záznamu, ktorý vypracoval vyšetrovateľ, ktorý skonštatoval, že posudok sa v spise objavil. To je manipulácia, ktorá nemá obdobu v súdnictve,” vraví jeden z advokátov.

Prokuratúra to odmieta a za pravdu dáva aj odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. “Ak vychádzame z toho, že prokurátor je pánom konania, tak má právo zakladať do spisu aj veci, ktoré získal v inom konaní.”

TV Markíza v súvislosti s prípadom Mariana Kočnera zároveň informuje, že v jeho dvoch spoločnostiach pre podozrenia z daňových deliktov Finančná správa pripravuje hĺbkové kontroly. “Už niekoľko týždňov majú na stole aj zaistené účtovníctvo týchto firiem. Tento krok súvisí s kauzou zmenky, pre ktorú Kočner sedí vo väzbe,” dodala televízia.

Reklama

 

Technopol

V posledných dňoch nastal posun aj vo vyšetrovaní ďalšej kauzy spojenej s podnikateľom Kočnerom. V kauze vypovedali dvaja novinári Zuzana Petková a Adam Valček, ktorí tvrdia, že výsluch bol neštandardný a polícia resp. inšpekcia inšpekciou ministerstva vnútra chcela podľa ich slov zistiť informácie o ich zdrojoch, ktoré novinárom prezradili, že Kočner dostal na účet pol milióna eur krátko po vytunelovaní Technopolu.

“Nič z článku nenasvedčovalo, že by sa mal nejaký policajt dopustiť trestného činu. Mala som podozrenie, že takto sa chce inšpekcia dostať k mojim zdrojom,” povedala pre TV Joj Petková. “Vôbec nemám informáciu, že by polícia riešila, čo Marián Kočner urobil s tým pol miliónom a za akým účelom mu to vyplatili,” dodal novinár Valček. V prípade však išlo o prezradenie bankového tajomstva, ale to už novinári neuvádzajú.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali