Klaus a Weigl o Menasseovi: Je to radikálny nepriateľ existencie európskych národov a zástanca ich urýchleného zničenia všetkými možnými spôsobmi

Klaus a Weigl o Menasseovi: Je to radikálny nepriateľ existencie európskych národov a zástanca ich urýchleného zničenia všetkými možnými spôsobmi

Česko 1. februára 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Podľa bývalého českého prezidenta Václava Klausa a českého ekonóma Jiřiho Weigla je Európa v súčasnosti veľmi zreteľne rozdelená na zástancov a propagátorov silou pretlačovaného európskeho zjednocovania (dvojica radšej hovorí o unifikácii) a na odporcov tohto – síce s komunizmom nič spoločné bezprostredne nemajúceho, ale takmer komunisticky koncipovaného – konštruktivizmu ľudskej spoločnosti à la these. Tých prvých je síce menej, ale je ich ďaleko viac počuť, uvádza dvojica na webe Inštitútu Václava Klausa

Na snímke Václav Klaus

Podľa ich slov nemá zmysel bojovať s mnohými europeistami a euronadšencami, no názory niektorých extrémistov, ktorí sú medzi nimi však netreba prehliadať. Medzi takúto skupinu ľudí radia Klaus a Weigl aj rakúskeho spisovateľa Roberta Menasseho.

Reklama

Menasse je nositeľom niekoľkých prestížnych literárnych cien, ale známejší je tým, že verejne a veľmi aktívne vystupuje k politickým témam. V marci 2007 vzbudil pozornosť jeho prejav „Kritika európskeho rozumu“ v Európskom parlamente k šesťdesiatemu výročiu Rímskych zmlúv.

V rozhovore s názvom „Tieto kliešte nacionalistov rozpučia“, ktorý uverejnili Literárni noviny,  sa Menasse podľa Klausa a Weigla prezentuje ako radikálny nepriateľ samotnej existencie európskych národov a ako zástanca ich urýchleného zničenia všetkými možnými spôsobmi.

Reklama

Menasse sa navonok tvári na všetky strany kriticky a určite si o sebe myslí, že nie je žiadnym apologetom Európskej únie. Svojimi názormi však predvádza nepochopenie Európy, nepochopenie jej 20. storočia a nepochopenie odlišnosti medzi originálnym európskym konceptom národného štátu a agresívnym nacionalizmom hitlerovho typu. Toto nepochopenie je pre exprezidenta intelektuálnym defektom. “Nemecky typické zbožštenie európskeho “rozumu” (už od Kanta a Hegela) je niečo iné ako rešpekt k európskej histórii. A európsku históriu, vrátane jej vzniku národných štátov, obhajujeme my,” uvádza dvojica.

Klaus a Weigl ďalej upozorňujú, že pod zámienkou nacionalizmu Menasse odmieta národný štát, a preto sa stavia aj proti myšlienke národných štátov ako základných stavebných kameňov európskej integrácie. “Odmieta nielen dnešnú EÚ, ale aj federalizáciu EÚ, rovnako ako myšlienku Spojených štátov európskych (v tom sme s ním na jednej lodi), pretože by sa tým – podľa neho – petrifikovala existencie ním nenávidených národných štátov a ním odmietaných rôznych národných záujmov údajne štiepiacich Európu (v tom už s ním na jednej lodi nie sme),” vysvetľujú.

K národným štátom chová Menasse podľa Klausa i Weigla dešpekt, čo ukazuje na príklade Česka, o ktorom hovorí: „Česká republika po Havlovi zažíva neblahé obdobie nacionalistických politických vodcov“. “Nevieme, ktorých českých “politických vodcov” má na mysli, my zasa vždy odmietali naivne inžiniersky globalismus Havlovho typu, ktorý bol napokon veľmi blízky názorom Menasseho,” dodávajú.

“Toto utopické sociálne inžinierstvo je uchvátené ideou kozmopolitného europanstva a vysneného zjednotenia kontinentu chce dosiahnuť rýchlou a radikálnou cestou. Tou je premena EÚ na kontinent približne rovnako veľkých regiónov (bez akéhokoľvek ohľadu na dnešné štátne a národné hranice), čím by sa podľa neho odstránil rozdiel medzi váhou a mocou malých a veľkých štátov a Európa by sa mohla naďalej nivelizovať a centralizovať,” ozrejmujú Menasseho zmýšľanie.

Menasse má podľa nich všetko premyslené a je presvedčený, že od stredoveku sú európske regióny rovnako veľké. Bolo by preto pre neho rozumné aby z regiónov spravil správne jednotky budúcej Európy.

Reklama

“Ako jednu z ciest k uskutočneniu svojich vízii vidí Menasse postoj a názory podobne svojvoľného a agresívneho politika francúzskeho prezidenta Macrona. Či si niečo také obyvatelia Európy želajú, ho vôbec nezaujíma. On sám vie najlepšie, čo je pre nich dobré. Chce zaviesť mocenskú diktatúru, nový európsky absolutizmus. Podobne ako Macron Menasse vo svojom texte dôsledne politicky korektne strieda obrat “európski občania a občianky” s obratom “európske občianky a občania,” porovnáva Klaus a Weigl.

Menasseho názory teda odrážajú mutáciu, ku ktorej v súčasnej EÚ došlo – z inštitúcie, ktorá pôvodne hlásala ibaspoluprácu a partnerstvo medzi európskymi národmi a ich národnými štátmi (a väčšina ľudí v Európe si bohužiaľ myslia, že to platí aj naďalej), sa dnešná EÚ stala svojim členom nepriateľskou silou, ktorá chce zničiť ich existenciu a identitu.

EÚ podľa slov Weigla i Klausa pokladá štáty za prekážku realizácie aprioristických utopických, ľavicových, sociálno-inžinierskych projektov svojich lídrov. Menasse úprimne a nahlas hovorí to, čo sa bruselská byrokracia a s ňou spolčené elity členských krajín neodvážia občanom a voličom vo svojich krajinách povedať priamo, ale čo potajomky, salámovou metódou, uskutočňujú. Je dôležité to vedieť, až vlci v rúchu baránka zase prídu s novými návrhmi, kvótami, zmenami zmlúv atď. Nechcú totiž pre našu republiku nič dobré. Chcú ju urobiť nedôležitú, zbytočnú, a tým ju zničiť.

“Verejnosť v členských krajinách EU je politikmi i médiami upokojovaná, že sa nič nedeje, že ľudia, ktorí nám vládnu, uskutočňujú normálnu a racionálnu politiku, ku ktorej dostali vo voľbách mandát. My sa naopak obávame, že Menasseho Európa umelých protinárodných regiónov je jednou z realizovateľných ciest ako zničiť európske národy. Druhou cestou je preoranie etnickej štruktúry dnešnej Európy cestou moslimskej migrácie, ktorou elity ovládané ľavičiarskym avanturistickým extrémizmom dlhodobo organizujú a uskutočňujú, oháňanie sa myšlienkami solidarity a ľudských práv, ktoré však totálne prekrútili a sprofanovali,” vysvetľuje dvojica.

V závere Klaus a Weigl konštatujú, že je dobré, ak takéto rozhovory vychádzajú, pretože je dobre vedieť, ako vyzerá súčasný ľavicový extrémizmus, kto sú jeho hlásatelia a kto im tlieska.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali