Kiskov poradca a bývalý veľvyslanec v USA Bútora: Trump berie medzinárodné rokovania len ako transakcie. Ani USA presne nevedia, čo je vo vnútri kórejských jadrových zariadení

Kiskov poradca a bývalý veľvyslanec v USA Bútora: Trump berie medzinárodné rokovania len ako transakcie. Ani USA presne nevedia, čo je vo vnútri kórejských jadrových zariadení

Bratislava 5. marca 2019 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Jeden z hlavných členov poradného tímu prezidenta Kisku – Martin Bútora, ktorý bol v minulosti veľvyslancom Slovenska v Spojených štátoch, v rozhovore pre rádio Express uviedol, že prezident USA Donald Trump berie vyjednávania so svetovými lídrami čisto ako ekonomické transakcie, čoho dôkazom bol aj nedávny summit s lídrom KĽDR v Kimom v Hanoji.

Na snímke Martin Bútora

Bútora sa vyjadril, že mnohí analytici vnímajú posledný summit Trumpa a Kima ako “neúspech, fiasko či zlyhanie”. Uviedol, že dôvodom je to, že americký prezident Trump dopredu avizoval veľké úspechy rokovaní, ktoré sa ale celkom nenaplnili.

Reklama

Trump podľa Bútoru rokuje s vodcom Severnej Kórey aj z toho dôvodu, že má záujem získať Nobelovú cenu mieru.

Dôvodom veľkej aktivity Trumpa na medzinárodnej úrovni je vraj aj to, že “sa pomaly postupuje” vo federálnom vyšetrovaní v súvislosti s kontaktmi Trumpa s Ruskom v posledných prezidentských voľbách v USA.

Reklama

Chybou Donalda Trumpa bolo podľa neho to, že už dopredu vyzdvihol úspechy, ktoré sa v rokovaniach s KĽDR doteraz dosiahli. “Povedal aj jednu vec, ktorá podľa mňa nesedí. Uviedol, že Severná Kórea požadovala zrušenie úplne všetkých sankcií a za to ponúkala iba odstavenie svojho kľúčového jadrového zariadenia.” Bútora dodal, že zástupcovia KĽDR s vyhlásením Trumpa nesúhlasili a údajne žiadali len zrušenie niekoľkých sankcií.

“Tam je tých sankcií niekoľko, je toho proste veľa – 11 sankcií OSN…” Martin Bútora tvrdí, že Kórejci síce ponúkali zatvorenie a zničenie najväčšieho zariadenia, no podľa jeho slov “sú tam minimálne ďalšie dve a možno až desiatky ďalších základní”. “My by sme teraz chceli, aby toto všetko prešlo pod medzinárodnú inšpekciu, aby sa KĽRD v pravom slova zmysle denuklearizovala,” dodal.

O jadrových zariadeniach KĽDR ďalej poznamenal, že Američania majú zmapované, kde sa tieto systémy nachádzajú, avšak ako tvrdí, ani USA “celkom nevedia, čo sa vo vnútri nachádza,” a teda sa nevie aký je reálny jadrový potenciál tejto krajiny.

“On (prezident Trump) naozaj vnútroštátnu politiku, ale hlavne medzinárodnú politiku vo svojej funkcií berie len ako transakciu, ako obchod. To znamená, že si predstavoval, že v osobných rozhovoroch sa mu podarí o krok postúpiť,” uviedol Bútora.

Trump v tejto fáze podľa Bútoru považoval za lepšie nepodpísať dohodu so Severnou Kóreou, pretože očakáva, že ekonomický tlak USA a “katastrofálna ľudská a humanitárna situácia bude v budúcnosti ešte horšia”.

Reklama

Prezident USA podľa Bútoru Kimovi ukázal cestu napríklad Vietnamu, že ekonomické otvorenie krajiny nemusí znamenať stratu moci vedúcich predstaviteľov krajiny.

“Kim je veľmi sofistikovaný politik, veľmi dobre vie, čo robí. Nie je to žiadny hlupák,” vyjadril sa bývalý veľvyslanec vo Washingtone na adresu lídra KĽDR.

Bútora v závere zdôraznil, že “je veľkou dilemou pre všetky v zásade demokratické krajiny,” rokovať s lídrami krajín, ktorí väznia, mučia a vyhľadúvajú svoj vlastný národ. Ako príklad uviedol “nešťastné rokovania” západných lídrov s Adolfom Hitlerom pred druhou svetovou vojnou.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali