Kiska obviňuje poslancov NR z hrubého porušovania ústavy. Matovič “prezident odmietne šaškarádu a nevymenuje ústavných sudcov”

Kiska obviňuje poslancov NR z hrubého porušovania ústavy. Matovič “prezident odmietne šaškarádu a nevymenuje ústavných sudcov”

Bratislava 15. apríla 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Prezident Andrej Kiska v nedeľnej diskusnej relácii V politike televízie TA3 uviedol, že parlament sa v prípade návrhu kandidátov na sudcov ÚS dopustil porušenia ústavy. Podľa Igora Matoviča z OĽaNO preto Kiska nevymenuje za sudcu ÚS nikoho z predložených kandidátov

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO)

Kiska priznal, že príchodom nedávnej víťazky prezidentských volieb Zuzany Čaputovej z Progresívneho Slovenska do prezidentského paláca nastane “kontinuita” s jeho prácou.

Reklama

Slovensko podľa neho voľbou Čaputovej ukázalo, že “zvíťaziť môže aj slušnosť a túžba po spravodlivosti”.

Moderátor TA3 Dolinský hneď v úvode smeroval na Kisku otázku, či sa Čaputovej podarí spájať spoločnosť, ako to sľubuje, keďže podobné predsavzatie si dal po svojom zvolení aj Kiska, no to sa mu nepodarilo naplniť. Kiska pri tom priznal, že aj on sám je dôvodom polarizácie. “Snažil som sa náladu ukľudniť, spoločnosť zjednocovať. Ale na to treba dve strany, ochotu a vôľu prezidenta, ale aj ostatných politikov. Žiaľ, u mňa sa to nepodarilo, útoky Smeru začali veľmi rýchlo a dá sa povedať, že aj ja som tú spoločnosť polarizoval, pretože som v tom súboji pokračoval,” uviedol.

Reklama

Kiska uviedol, že pozitívom prezidentských volieb bolo podľa neho to, že sa do druhého kola nedostal žiadny z antisystémových kandidátov.

Zopakoval špekuláciu, ktorú nedávno vyhlásil v rozhovore pre denník SME, že podľa jeho informácií Štefan Harabin zakladá politickú stranu. Kiska tvrdí, že to vie od starostov obcí z regiónov. “Starostovia mi potvrdili, že za nimi chodí Harabin, aby s ním išli do novej politickej strany. Ja som presvedčený, že je to pravdivá informácia.”

Novú stranu zakladá aj prezident Kiska, ktorý čelí kritike, že tak urobil ešte počas vykonávania mandátu prezidenta. Moderátor TA3 taktiež naznačil, že Kiska oznámenie načasoval tak, aby sa “zviezol na úspechu Zuzany Čaputovej”. Kiska toto tvrdenie odmietol a dodal, že oficiálne stranu predstaví až v lete, po ukončení mandátu a chce svoju funkciu dokončiť apoliticky.

“Predstava je taká, že táto strana bude stranou centristickou,” povedal Kiska s tým, že je stále zástancom zlatej strednej cesty. “Nemám rád žiaden extrém. Žiaden extrém nie je dobrý. Aj ľudia, ktorí mi sľúbili účasť v strane sú presne takí ľudia.”

Kiska vyzýva na spájanie síl opozície. Hnutia KDH, OĽaNO, Progresívne Slovensko, Spolu, SaS a jeho nový subjekt by sa údajne mali zjednotiť, aby prevzali moc a zabránili možnej hrozbe vzniku koalície Smeru-SD, ĽSNS, SNS a novej strany Štefana Harabina, ktorá však zatiaľ nie je oficiálne potvrdená.

Reklama

Okrem toho poopravil svoje vyhlásenia pre TV Markíza, že má jasnú ambíciu byť novým predsedom vlády. “To, či bude premiér Sulík, alebo Matovič, Turban, Hlina, alebo ja to je skutočne vecou volieb, to je ďaleko. Základ je byť spolu a vytvárať spoločný front,” uviedol s tým, že chce byť predsedom a volebným lídrom svojej strany.

“Idem do toho s plnou energiou, s plnou chuťou, normálne sa na to, po tých rokoch v prezidentskom paláci, keď som mal možnosť stretnúť toľko úžasných ľudí, a na druhej strane vidieť toľko vecí, ktoré sa v našej krajine neriešia… vyložene, sa na to až teším,” vysvetlil.

 

Ústavní sudcovia

Podľa Kisku je “najsmutnejším konštatovaním, že Národná rada porušuje ústavu – hrubým spôsobom”. Povinnosťou poslancov bolo podľa Kisku dodať 18 kandidátov na ústavných sudcov

Reklama

“Vedeli sme o tom 12 rokov, napriek tomu koalícia nebolo ochotná a schopná sa dohodnúť a bolo tam dostatok super dobrých kandidátov na to, aby mi 18 mohli dať a ja by som 9 mohol vybrať.”

“Došlo k tomu najhoršiemu zásadnému porušeniu demokracie, k porušeniu ústavy a v tomto Národná rada zlyhala veľmi škaredým spôsobom. Teraz som sa ja ako prezident dostal do veľmi nepríjemnej situácie, že napriek tomu, že nemám navolených 18, mám navolených len 8 a na druhej strana musím ako prezident dbať o riadny chod ústavných orgánov,” dodal.

Priznal, že stojí pred dilemou, ako nenarušiť chod ústavných orgánov, no vybrať si vraj nemôže z tak málo kandidátov.

 

Matovič: Mazák má pravdu, Kiska by mal odmietnuť hru koalície

Líder opozičnej strany OĽaNO Matovič v pondelok na sociálnej sieti napísal, že súčasťou očakávaného vyhlásenia prezidenta Kisku ku voľbe sudcov Ústavného súdu bude správa, že Kiska si z predložených 8 kandidátov nevyberie nikoho, pretože vraj ide o hru súčasnej vládnej koalície ako ovládnuť ÚS.

Jána Mazák, poradca prezidenta v oblasti práva, napísal komentár, z ktorého podľa Matoviča vyplýva, že “prezident dnes odmietne šaškarádu zlepenca s ôsmimi kandidátmi a bude trvať na tom, aby si Národná rada splnila povinnosť a navolila plný počet, t.j. 18 kandidátov”.

“Mazák má recht, lebo, ak by dnes Kiska na túto podlú hru pristúpil, tak následne by mu kapitán posielal vždy len navolenú dvojičku, z ktorej by si Kiska musel vždy jedného vybrať,” myslí si Matovič.

“Ak by chlapci, ktorým tečie do bot, dotiahli svoju zvrhlosť do dokonalosti, vždy by bol súčasťou dvojičky napr. Kaliňák a druhým vo dvojičke ten, koho by musel Kiska alebo Čaputová vymenovať ako menšie zlo.”

Podľa Matoviča ide o “krásnu a jednoduchú (aj keď trošku pracnú) cesta, ako ovládnuť ÚS svojimi ľuďmi”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali