Kapitálová amnestia v Rusku: „Zrušte „schránky“, zaplaťte dane a môžete si pokojne spávať doma alebo v zahraničí“

Kapitálová amnestia v Rusku: „Zrušte „schránky“, zaplaťte dane a môžete si pokojne spávať doma alebo v zahraničí“

Moskva, 4. júla 2015 (HSP/Foto/AP/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)

 

V Rusku vyhlásili vojnu schránkovým firmám, daňovým rajom a žiadajú, aby domáce podniky ponechávali svoj zisk doma. Rozohrali šachovú partiu a nemienia tvrdo potrestať vinníkov, odpustia im viaceré hriechy – s tým, že sa v budúcnosti nebudú opakovať…

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje obyvateľom priznať utajované príjmy a iné majetky v zahraničí. Amnestia sa vzťahuje na aktíva, ktoré majitelia vyviezli do zahraničia pred 1. januárom 2015. Informácie dodatočne poskytnuté daňovým úradom budú dôverné a nebude možné ich využiť na účely kriminálneho, správneho alebo daňového vyšetrovania.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin

Ruská štátna duma príliš dlho neotáľala so schválením tejto novinky a odklepla ju už v prvom čítaní. Poslanci prízvukovali, že prijali ten „správny“ variant v tom správnom čase. Novinka o amnestii kapitálu umožní demokratizovať ruský finančný trh a bude ďalším krokom na ceste likvidácie spolupráce so schránkovými firmami. Ani samotný prezident dlho nepremýšľal: podpísal zákon o kapitálovej amnestii hneď po schválení v parlamente.

Finanční analytici vysvetľujú, že na priznanie majetku budú mať dotknuté osoby čas od 1. júla do 31. decembra 2015. Zákon o kapitálovej amnestii z dielne ruského ministerstva financií odobril prezident Putin už v marci. Viacerí autori tejto novely prízvukovali, že jej  hlavným cieľom je umožniť ľudom napraviť chyby z minulosti a stať sa bezúhonnými občanmi. Samozrejme ide aj o to, aby domáci kapitál zostával doma…

Reklama

Experti sú presvedčení: daňová amnestia by mohla podporiť ruskú ekonomiku, ktorá čelí negatívnym dopadom prepadu cien ropy, západným sankciám a prudkému oslabenia kurzu rubľa. Pád rubľa sa však podarilo zastaviť a už pár mesiacov sa nachádza približne na rovnakej úrovni voči euru a doláru. Ruskí analytici neskrývajú, že problémy v hospodárstve prehlbuje aj odliv kapitálu, ktorý by podľa vládnych odhadov mohol tento rok dosiahnuť 60 až 80 miliárd dolárov. Táto negatívna tendencia sa však spomalila: vlani čistý odliv kapitálu z Ruska dosiahol rekordných 151,5 miliárd dolárov. Ruskí experti dúfajú, že odteraz bude odlev finančných prostriedkov do zahraničia prudko klesať.

Kremeľ si od tzv. kapitálovej amnestie sľubuje, že skôr vyvezené a utajované peniaze sa vrátia späť do ruskej ekonomiky. „Podnikať v našej krajine nebolo vždy možné v právnom rámci, keďže zákony sa často menili. Za súčasnej právnej stability a predvídateľnosti je potrebné poskytnúť ľuďom možnosť pokojne a otvorene ohlásiť prostriedky, ktoré tak či inak získali, a tým pomôcť napraviť predošlé chyby,“ tvrdí premiér Dmitrij Medvedev.

Odborníci poukazujú na to, že jedným z najdôležitejších ustanovení zákona je úplné vymenovanie všetkých článkov trestného zákonníka, od ktorých je zaručená beztrestnosť, od neplatenia odvodov, cez daňové úniky a zatajovanie majetku až po nelegálne vytváranie fingovaných firiem atď. Podľa tejto novinky ten, kto prizná majetok, bude zbavený povinnosti nahradiť štátnej pokladnici vzniknutú škodu. Navyše priznaný majetok nebude môcť slúžiť na trestné, daňové či správne stíhanie. V tom je vlastne podstata tejto kapitálovej amnestie.

Analytici pripomínajú, že tento „prudký rez“ vlastne nie je až takou prekvapivou novinkou. Tento proces sa začal ešte v roku 2010 po tom, ako vtedajší premiér Vladimír Putin požiadal, aby všetky štátne spoločnosti v priebehu 2 mesiacov vykonali previerky na margo prepojenia na  schránkové firmy. Vtedy sa to dotklo aj najväčších ruských energetických gigantov ako napríklad Gazprom, Rosbefť, Transnefť, ktorým vláda rezolútne rozkázala skoncovať so spoluprácou so schránkovými firmami a podrobne informovať vedenie krajiny o splnení tohto nariadenia. Samozrejme, energetické giganti museli poslúchnuť…

Analytici však pripomínajú, že ani po 5 rokoch sa situácia príliš nezmenila a niektoré štátne spoločnosti pokračovali v spolupráci so schránkovými firmami. Preto vláda schválila nový zákon – je to šanca pre „narušiteľov disciplíny“. Môžu napraviť situáciu, vlastnú reputáciu a vyhnúť sa trestu za nie príliš čestné praktiky v minulosti. Experti ani neskrývajú, že je to silná páka, ktorá donúti mnohé podniky ponechávať finančné prostriedky doma a neposielať ich do zahraničia a daňových rajov.

Reklama

Kapitálová amnestia bude platiť v priebehu pol roka – od 1. júla do 31. decembra tohto roka. Spoločnosti, ktoré sa zapoja do tejto „akcie“, sa nemusia obávať nepríjemných následkov: keď vo svojej daňovej deklarácií uvedú pomerne citlivé informácie, tieto údaje nik nemôže prezradiť – sú tajné – a nik ich nebude môcť použiť pre začiatok trestného konania. Taktiež nemôžu byť použité ani v dôkazovom procese počas už prebiehajúceho trestného konania.

Analytici to vysvetľujú po lopate: ten, kto zdeklaruje svoje zahraničné aktíva, fakticky bude zbavený trestnej, administratívnej a daňovej zodpovednosti, ak sa týchto prehreškov spojených s priznávaním majetku spoločnosti dopustili ešte pred 1. januárom tohto roka.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali