Kandidáti na prezidenta nie sú jednotní pri udeľovaní milosti politikom

Kandidáti na prezidenta nie sú jednotní pri udeľovaní milosti politikom

Bratislava 10. marca 2019 (TASR/HSP/Foto: Facebook)

 

Kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová, Štefan Harabin, Marian Kotleba a Maroš Šefčovič nemajú jednotné stanovisko v tom, či by vo funkcii hlavy štátu udeľovali odsúdeným politikom milosť alebo zmierňovali ich tresty

Na snímke zľava Štefan Harabin, Marian Kotleba, Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová

Kým Čaputová by k žiadosti politika o milosť pristupovala nestranne a ako k akejkoľvek žiadosti občana, Harabin by postupoval na základe predloženého návrhu a poznatku o veci.

Reklama

Šefčovič hovorí nie milostiam pre bývalých politikov a Kotleba deklaruje, že túto právomoc by ako prezident nevyužíval vo vzťahu k žiadnemu politikovi. Kandidáti to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii na TV Markíza.

Čaputová tvrdí, že v prípade udeľovania milostí alebo pri zmierňovaní trestu odsúdených by ako prezidentka postupovala nezaujato. Deklaruje, že tak by sa zachovala aj vtedy, ak by o to požiadal odsúdený politik. “Pristupovala by som k tomu ako ku každej žiadosti občana,” vyhlásila.

Reklama

Podľa Harabina by sa dobrý prezident nemal vopred vyjadrovať, čo urobí, ak nemá na stole konkrétny návrh a nemá poznatok o veci.

“Nevidím reálne, aby som túto kompetenciu využíval vo vzťahu k akémukoľvek politikovi,” povedal Kotleba.

Šefčovič považuje otázku, či by ako prezident vymenoval poslanca Národnej rady SR, predsedu Smeru-SD a bývalého premiéra Roberta Fica za sudcu Ústavného súdu SR, za irelevantnú. “Fico jasne povedal, že kandidovať na post ústavného sudcu nebude,” podotkol Šefčovič.

Harabin v relácii vyhlásil, že Šefčovič používa titul JUDr. podvodne. “Nech predloží žiadosť, na základe ktorej žiadal o uznanie doktorátu,” vyzval ho s tým, že by Šefčovič mal okamžite odstúpiť z boja o post prezidenta SR a mala by sa tým zaoberať aj Generálna prokuratúra SR. Šefčovič obvinenie odmietol a reagoval s tým, že Harabin sa chce klamstvami dostať do prezidentského úradu. Poukázal pritom na svoje vysokoškolské diplomy, ktoré doniesol aj do relácie. Deklaroval, že má čistý štít.

 

Reklama

Zahraničná orientácia

Kandidáti sa venovali aj otázke zahraničnej orientácie. Čaputová tvrdí, že jej orientácia je proeurópska a proatlantická. Ak by však dostala ako prezidentka na stôl návrh na vyhlásenie referenda za vystúpenie Slovenska z EÚ, rešpektovala by ho, ak by spĺňal všetky podmienky.

“Hoci by som sa s ním nestotožňovala, konala by som v súlade s ústavou,” poznamenala. Ak sa stane prezidentom Kotleba, chce ako prvé stiahnuť slovenských vojakov z hraníc s Ruskom, pretože tam podľa neho nemajú čo robiť. “Potom by som osobne zvesil tie dve európske vlajky, okupačné handry, spred Prezidentského paláca,” vyhlásil.

Brusel podľa jeho slov na Slovensko tlačí liberalizmus, LGBTI či genderovú ideológiu. Eurofondy podľa neho nie sú rozdeľované spravodlivo a sú s nimi spojené korupcia a klientelizmus. Kotleba poukázal aj na Harabina, podľa neho nemôže hovoriť o boji za suverenitu Slovenska, a pritom v minulosti podporiť Lisabonskú zmluvu. “Ja som jediný národný a kresťanský kandidát,” deklaruje Harabin s tým, že aj keď podporil Lisabonskú zmluvu, SR nezradil.

Bruselské elity podľa neho dostali migrantov aj na Slovensko. Čaputovú a Šefčoviča považuje za “ultraliberálov”, milovníkov migrácie, ktorí by akceptovali cudzie vojská v SR.

Reklama

“Ako prezident nedovolím, aby sa koncentrovali akékoľvek cudzie vojská v SR,” povedal. Šefčovič argumentuje tým, že kým Harabin bojoval proti migrantom vo videách, on sedel za rokovacím stolom a bojoval proti povinným prerozdeľovacím kvótam, ktoré sú dnes už “mŕtve”. Čaputová tvrdí, že nie je za cudzie vojská na Slovensku a ani za “navozenie” migrantov.

Šefčovič na záver relácie uviedol, že chce byť silný prezident pre silné Slovensko. Čaputová povedala, že jej ponuka oslovuje všetkých, pre ktorých sú súcit k blížnemu, ľudskosť, slušnosť a túžba po férovom Slovensku rovnako dôležité ako pre ňu.

Kotleba vyhlásil, že ľudia si doteraz volili menšie zlo a rozhodovali sa podľa toho, kto mal viac bilbordov či koho viac pretlačili médiá. Vyzval preto, aby sa voliči teraz nenechali oklamať. Harabin povedal, že chce, aby Slovensko malo hrdého prezidenta, ktorý bude hájiť národné, kresťanské a demokratické hodnoty.

 

Hlavnými témami prezidentskej diskusie bola Európska únia, či milosti pre politikov

Kým Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová sú za proeurópske smerovanie Slovenska, podľa Mariána Kotlebu a Štefana Harabina iba prezentujú liberálne hodnoty a nie záujmy Slovenska.

Čaputová vníma Európsku úniu ako dobrý projekt. Maroš Šefčovič pripomenul, že bol z pozície eurokomisára pri všetkých dôležitých rokovaniach a obhajoval slovenské záujmy. Podľa Harabina Šefčovič klame, pretože hlasoval za vytvorenie povinných kvót na prerozdelenie nelegálnych migrantov. Kotleba v týchto otázkach vníma kriticky aj Harabina, keď hlasoval za Lisabonskú zmluvu a prijatie spoločnej európskej meny. Okrem iných tém chcú všetci štyria kandidáti reprezentovať v prezidentskom paláci záujmy všetkých občanov.

“Moja orientácia je v týchto otázkach proeurópska. Je dobré, že sme súčasťou Európskej únie. Osobne som za hlbšiu integráciu, ale v takých témach, pri ktorých to ide tak, aby bola zachovaná slovenská suverenita,” povedala Čaputová. Šefčovič priblížil, že sa chce venovať najmä spájaniu spoločnosti.

“Prezident musí zmierňovať spoločnosť. Toto je téma, ktorú musíme riešiť a nie sa stále pohybovať v minulosti,” uviedol Šefčovič. Eurokomisár odpovedal aj na otázky o pôsobení expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) v slovenskej politike. Sám by podľa vlastných slov v byte v komplexe Bonaparte nebýval.

Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin považuje sám seba za jediného národného kandidáta. “Som jediný kresťanský a národný kandidát, ktorý bude dôstojne zastupovať slovenské záujmy v Európe,” pripomenul Harabin. Podľa Mariána Kotlebu nie je medzi Šefčovičom a Čaputovou žiaden rozdiel. “Čo sa týka diktátu z Bruselu medzi pani Čaputovou a pánom Šefčovičom nie je žiaden rozdiel. Obaja sú za prijímanie migrantov, partnerstvá homosexuálov a podobné záležitosti,” povedal Kotleba.

Reklama

Kandidáti odpovedali aj na prípadné milosti v pozícii prezidenta. “Pri každej žiadosti by som postupovala rovnako, spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako,” odvetila Čaputová. Šefčovič, ktorý prišiel s touto témou, by milosť neudelil politikom. “V prípade politikov je potrebné povedať jasné nie,” tvrdí Šefčovič.

Harabin by v tejto otázke postupoval až v prípade, že by mal žiadosť na stole, preto či by prípadne udelil milosť Vladimírovi Mečiarovi neodpovedal. “Kým nemám spis sa nemôžem vyjadriť’,” povedal.

Rovnakú otázku dostal aj Marián Kotleba v prípade obžalovaného poslanca NR SR Milana Mazureka. “Prezident má možnosti, ale nevidím reálne, aby som túto kompetenciu využíval vo vzťahu k politikom, či už ide o Fica, Mečiara, alebo Mazúreka,” odpovedal Kotleba. Zároveň doplnil, že obžaloba Mazúreka je účelová.

Na záver relácie dostali všetci kandidáti minútový priestor na vlastnú prezentáciu. Šefčovič vie byť podľa svojho názoru prezidentom od prvej minúty. Čaputová vyzvala občanov, aby prišli 16. marca k volebným urnám. Kotleba vyzval ľudí, aby sa pozreli na zvyšných kandidátov a na to, kde sa nachádza Slovensko v súčasnosti. Harabin pripomenul, že dlhé roky pôsobí v súdnej sieni, kde platí právny poriadok a nie dohady.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali