Zemetrasenie pokračuje: Rastislav Káčer odchádza z funkcie. A čo Budaj?

Zemetrasenie pokračuje: Rastislav Káčer odchádza z funkcie. A čo Budaj?

Bratislava 5. mája 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Martin Baumann)

Aktualizované 5. mája 2023 17:04

Dočasne poverený minister Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. Pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec

Ján Budaj Rastislav Káčer
Na snímke Ján Budaj a Rastislav Káčer

“Poverený minister Rastislav Káčer poslal dnes predpoludním zo zahraničnej služobnej cesty prezidentke Zuzane Čaputovej sken listu, v ktorom ju požiadal o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí,” priblížil hovorca. Oficiálnu žiadosť Prezidentský palác ešte nedostal, keďže Káčer je na pracovnej ceste v zahraničí.

Reklama

Vláde Eduarda Hegera vyslovila Národná rada (NR) SR nedôveru ešte v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do predčasných parlamentných volieb. Odvtedy už z vlády odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽANO Igor Matovič. Vedením oboch rezortov je nateraz poverený premiér. Aktuálne je na odchode z ministerského postu aj Samuel Vlčan.

 

Reklama

Budaj je po kontrole Reko Recycling pripravený vyvodiť aj osobnú zodpovednosť

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj neplánuje nateraz pre medializovanú kauzu firmy povereného agroministra Samuela Vlčana Reko Recycling odstúpiť z ministerského postu. Po kontrole dotácie pre Vlčanovu firmu a po prípadnom pochybení envirorezortu je však pripravený vyvodiť osobnú zodpovednosť. Budaj tak reagoval v piatok na brífingu potom, čo ho viaceré strany vyzvali na odstúpenie z funkcie.

Priblížil, že ministerstvo financií vykoná v kauze dôkladnú kontrolu. “Kontroly de facto začali, zrejme začnú v utorok (9. 5.). Ak by sa preukázali pochybenia na strane Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, som pripravený z toho vyvodiť aj osobnú zodpovednosť. Som však presvedčený na základe poznatkov, ktoré mám, že moji pracovníci ma nepodvádzali a postupovali v zmysle zákona,” spresnil Budaj.

Odstúpenie z funkcie ministra by Budaj podľa svojich slov “považoval za podraz dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi, ktorý je odhodlaný túto garnitúru držať do volieb”. “Tento podraz by som mu nechcel urobiť,” podčiarkol.

Budaj vysvetlil, že o dotácii pre Reko Recycling sa dozvedel už v apríli. “Ja som sa o tom, že by bol pán Vlčan spojený s nejakými eurofondami, dozvedel 20. apríla z článku, ktorý som si prečítal na stránke odpady-portal.sk. Na základe tohto článku, ktorého pravdivosť som si okamžite overil, som sa obrátil na pána Vlčana s osobným listom, kde som prejavil názor, že toto považujem nie za nezákonné, ale za reputačné riziko,” povedal. Listom z 21. apríla, ktorý podľa svojich slov poslal aj dočasne poverenému premiérovi, Vlčana požiadal o jednostranné odstúpenie od zmluvy o pridelení dotácie.

Budaj reagoval aj na krok šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera, ktorý požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. “S pánom Káčerom som sa rozprával pred pár dňami. Uisťujem, že to s tými vecami (Vlčanovou dotáciou, pozn. TASR) vonkoncom nesúvisí. Je to jeho osobné rozhodnutie a on určite dá vysvetlenie,” dodal Budaj.

Reklama

MŽP 3. mája priblížilo, že Vlčanova firma podala žiadosť spolu s ostatnými žiadateľmi ešte pred rokom a žiadosť posudzovali hodnotitelia pridelení žrebom. “Vedenie Sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP SR konštatovalo, že pri žiadosti spoločnosti Reko Recycling prebehlo hodnotenie v súlade s pravidlami EÚ pre poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP),” uviedlo MŽP.

Envirorezort dodal, že hoci zmluva o poskytnutí príspevku bola podpísaná Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) ešte v závere minulého roka, spoločnosti neboli zatiaľ uvoľnené žiadne finančné prostriedky. SAŽP skúma prostredníctvom európskeho systému ARACHNE aj riziká súvisiace s konečným užívateľom výhod.

Keďže opozícia spochybňuje vylúčenie väčšiny uchádzačov o NFP, minister životného prostredia rozhodol, že priebeh administratívneho a odborného posudzovania žiadateľov o NFP, ktorí sa prihlásili v 17. kole 16. výzvy podporujúcej opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov, bude podrobený auditu.

Z ôsmich žiadateľov o NFP neprešli administratívnym hodnotením traja žiadatelia, keď dvaja nepredložili na výzvu o doplnenie požadované dokumenty a jeden ich predložil, ale po lehote. Zo zvyšných piatich ale štyria neprešli odborným hodnotením.

 

Reklama

Pellegrini: Nechať hniť ústavnú krízu niekoľko dní je veľká chyba

Odísť na korunováciu do Veľkej Británie a nechať hniť ústavnú krízu niekoľko dní je veľká chyba. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v súvislosti s aktuálnou situáciou vo vláde a odchodom prezidentky Zuzany Čaputovej do zahraničia.

“Hegerova vláda sa totálne zrútila a na Slovensku zavládla ústavná kríza. Každý zodpovedný politik a štátnik musí vždy uprednostniť vlastnú krajinu a vrátiť sa do vlasti, keď sa dejú takéto vážne situácie,” tvrdí Pellegrini. Prezidentka sa podľa neho rozhodla uprednostniť korunováciu anglického kráľa a nechať riešenie problému až na budúci týždeň.

Viaceré opozičné strany vyzvali prezidentku, aby vymenovala úradnícku vládu. Urobili tak po rozhodnutí Samuela Vlčana vzdať sa riadenia rezortu pôdohospodárstva. Po Vlčanovi požiadal o odobratie poverenia riadiť rezort aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Strany bývalej koalície OĽANO a Sme rodina tvrdia, že úradnícka vláda by spôsobila ešte väčší chaos. Rovnako to vníma aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. Naopak, SaS by úradnícku vládu podporila. Prezidentka avizovala, že svoj ďalší postup oznámi v úvode ďalšieho týždňa.

 

Prezidentka:Postup v aktuálnej politickej kríze oznámim po stretnutí s premiérom

Svoje kroky v aktuálnej politickej kríze bude prezidentka SR Zuzana Čaputová komunikovať po stretnutí s dočasne povereným predsedom vlády SR Eduardom Hegerom. Rozprávať sa s ním bude po svojom návrate do vlasti. Hlava štátu to uviedla v krátkom mediálnom vyjadrení v Londýne, kde sa zúčastňuje na oslavách korunovácie britského kráľa Karola III.

“S dočasným premiérom i predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom budem hovoriť čo najskôr po mojom návrate z Londýna,” zdôraznila prezidentka. V súvislosti so svojou návštevou britskej metropoly zvýraznila možnosť zúčastniť sa na “veľkej udalosti diplomatického a protokolárneho významu”, akou je korunovácia britského kráľa. “Sme radi, že môžeme reprezentovať SR na tomto stretnutí a verím, že aj s lídrami iných krajín budeme môcť na ňom diskutovať o dôležitých témach pre Slovensko i svet,” dodala Čaputová.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Minister Vlčan je pripravený odísť z funkcie. Vráť aj štedrú dotáciu, vyzývajú ho

Reklama

Mimoparlamentné strany KDH a SNS žiadajú odchod Budaja z funkcie

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali