Minister Vlčan je pripravený odísť z funkcie. Vráť aj štedrú dotáciu, vyzývajú ho

Minister Vlčan je pripravený odísť z funkcie. Vráť aj štedrú dotáciu, vyzývajú ho

Bratislava 4. mája 2023 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

Aktualizované 4. mája 2023 17:04

Poverený minister pôdohospodárstva SR Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) dnes oznámil, že po odhalení kauzy s dotáciou pre jeho firmu v hodnote 1,4 milióna eur je pripravený odísť zo svojej funkcie a vzdať sa poverenia na riadenie rezortu. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Samuel Vlčan
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO)

Samuel Vlčan vyhlásil, že si nemyslí, že porušil nejaký zákon a etické princípy. O svojom rozhodnutí informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu vlády Eduarda Hegera a predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Reklama

“Zo svojej strany nevidím ani porušenie akýchkoľvek etických princípov. Nechcem zotrvávaním vo svojej funkcii spôsobovať problémy danej komunite ľudí na južnom Slovensku. Nechcem zároveň, aby výsledky, ktoré sme dosiahli na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za ostatné takmer dva roky, čo som ministrom, boli znevažované. Z toho dôvodu som informoval prezidentku SR, premiéra, aj predsedu Národnej rady SR, že podám demisiu, respektíve požiadam o odobratie poverenia,” oznámil Vlčan.

 “Nechávam na rozhodnutie prezidentky SR, respektíve premiéra, ako budú vo veci konať. Nechcem vyvolávať chaos, som si vedomý, že ako krajina sme v zložitej situácii. Rozumiem aj tomu, že úradnícka vláda nie je najlepším riešením. Pre mňa je ale dôležité, aby sa štrukturálne reformy, ktoré sa dosiahli na rezorte pôdohospodárstva ochránili,” dodal Vlčan. Spoločnosť Reko Recycling ani on osobne podľa neho zatiaľ žiadne peniaze od štátu doteraz nedostali.

Reklama

 

 

Vlčanova skládka je bezpochyby najvyšším geografickým bodom v širokom okolí, kde sa udomácnilo príslovie: Iža je ryža. Skládka je v tesnej blízkosti 4. ochranného pásma a miestni aktivisti už proti nej bojujú roky. “Toto je kultúra závisti a hejtu,” povedal okrem iného Vlčan. Reči o rastúcich ziskoch jeho spoločnosti označil za čisté klamstvá, za ktoré by sa mali ich šíritelia ospravedlniť. O tom kedy, v akom projekte a na akú sumu bola podaná žiadosť vraj Vlčan nevedel.

Vlčanová ministerská kolegyňa Veronika Remišová zo strany Za ľudí však upozornila na to, že Vlčan by nemal len odísť z funkcie, ale mal by tiež vrátiť kontroverznú dotáciu z ministerstva životného prostredia.

Reklama

“Kolega Vlčan oznámil odchod z funkcie po tom, ako sa prevalila kauza s dotáciou pre jeho firmu. Pán kolega, nie odchod z funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu je riešením a signálom pre ľudí, že to s dôveryhodným vládnutím myslíte vážne!” Odkázala Vlčanovi na sociálnej sieti podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.

“Pani Čaputová, kto bude po Vlčanovi minister pôdohospodárstva? Zase Heger?! Prestaňte už kryť týchto zlodejov a amatérov. Tento bordel už musí skončiť!” Komentoval Vlčanovu tlačovú konferenciu europoslanec a šéf hnutia Republika Milan Uhrík.

Túto kauzu včera 3. mája zverejnil opozičný Smer-SSD. Predseda strany Robert Fico okrem dotácie 1,4 milióna eur, ktorú pridelil Vlčanovej firme Reko Recycling retort životného prostredia ministra Jána Budaja, informoval aj o tom, že zisky danej firmy začali zázračne rásť po vstupe Vlčana do vlády (viac v článku).

Karahuta si myslí, že Vlčanov odchod z funkcie spôsobí nervozitu a nespokojnosť farmárov, dodal, že na prácu rezortu prijímal pozitívne reakcie. Poslanec argumentuje, že viacero politikov má vlastné firmy. Zdôraznil, že Vlčan si nevyplatil dotáciu z vlastného rezortu. “Niekto tu žiadosť poslal, ale niekto tu žiadosť vyhodnotil a ten prísľub niekto musel dať. Nech sa postaví pred kamery ten, kto prísľub dal. Nech povie, na základe čoho bola dotácia prisľúbená, či to bolo oprávnené alebo neoprávnené,” povedal Karahuta novinárom v parlamente.

Líder OĽANO Igor Matovič očakáva od Vlčana, ako aj od dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja podrobné vysvetlenie prípadu. “Žiadosť Samuela Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považujeme len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera,” napísal Matovič na sociálnej sieti. OĽANO tiež očakáva od prezidentky Zuzany Čaputovej, že Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva.

Reklama

Poslanec Juraj Šeliga reagoval, že Vlčan nemal nikdy o takúto dotáciu žiadať. Kritizoval reakcie niektorých členov bývalej koalície a prehadzovanie si zodpovednosti za nomináciu Vlčana. Zdôraznil, že žiadne peniaze neodišli a vykonajú sa kontroly. Úradnícka vláda by podľa jeho slov v tejto situácii znamenala chaos.

 

Smer: Evidentné rodinkárstvo

Predstavitelia Smeru ku téme zorganizovali ďalšiu tlačovku aj vo štvrtok a to priamo pri predmetnej skládke ministra Vlčana, na ktorú mu bola pridelená nenávratná dotácia.

“Pán Vlčan je človek z prostredia hnutia OĽaNO. Nastúpil ako štátny tajomník za OĽaNO, potom na chvíľu odišiel, no bol následne nominovaný za OĽaNO ako minister pôdohospodárstva do vlády pána Hegera. To, že si ho potom Heger privlastnil a vtiahol medzi Demokratov, to ešte nič neznamená, pretože toto je typická politika OĽaNO – pľuť, kydať, obviňovať, zatvárať nevinných ľudí, ale popri tom pekne pod najväčšou lamou kradnúť ako sa len dá.“

Fico hovorí, že je „neadekvátne a neakceptovateľné“, aby Vlčan z pozície ministra prijal takúto nenávratnú dotáciu pre vlastnú firmu. “Je to evidentné rodinkárstvo, evidentná schéma, kedy došlo ku porušeniu všetkých pravidiel aké existujú.”

V Smere-SSD sa pridávajú ku výzvam, aby Vlčan vrátil takmer 1,5-miliónovú dotáciu. “No to je výborný deal… O päť mesiacov končí ako minister, možno by dostal dokopy 24-tisíc mzdu, tak on sa láskavo – aby to dobre vyzeralo – vzdá tejto mzdy, ale nechá si 1,4 milióna eur, lebo ako to povedal on na tlačovej konferencii, iba blázon by vracal 1,4 milióna. Dámy a páni, takže nie, že on sa teraz pozerá a hovorí, ja vám ponúkam funkciu, pani prezidentka a robte si čo chcete. Po prvé, za tento bordel zodpovedá Čaputová a Vlčan musí vrátiť 1,4 milióna eur,” vyhlásil stanovisko Smeru Robert Fico.

 

 

Opozícia očakáva od prezidentky vyvodenie zodpovednosti v prípade Vlčana

Hlas-SD považuje rezignáciu Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá podľa strany nepomáha ľuďom a sústreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. “Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu,” uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Reklama

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) takisto očakáva vyvodenie zodpovednosti zo strany prezidentky aj voči Budajovi. Pre Smer-SD je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Blanár zároveň kritizuje OĽANO, ktoré podľa neho zvykne ostatných obviňovať z korupčného či klientelistického správania. Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že ide o typický obraz biedy vládnutia posledných troch rokov. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) krok Vlčana neočakávala, ale považuje to za prejav politickej kultúry. “V poslednom období čelil viacerým kauzám a nespokojnosti. Táto dotácia bola asi len vyvrcholením,” povedala v parlamente novinárom.

 

Premiér rešpektuje rozhodnutie Vlčana, avizuje rokovanie s prezidentkou

Dočasne poverený premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) odísť z funkcie pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti. Avizuje rokovanie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

“V najbližších dňoch budem rokovať s prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám,” uviedol Heger v stanovisku, ktoré TASR zaslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Reklama

 

Budaj by privítal, ak by Vlčan odstúpil z projektu a neprevzal dotáciu

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan by mal v súvislosti s medializovanou kauzou odstúpiť od projektu a neprevziať financie zo štátnej dotácie. Očakáva to dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj. Tvrdí, že zo strany ministerstva životného prostredia nedošlo k pochybeniu pri vyhodnocovaní projektov. Neeviduje ani žiaden lobing zo strany Vlčana v súvislosti so získaním dotácie.

“Nikdy by som sa ako člen vlády nepokúšal podnikať s peniazmi, o ktorých rozhoduje štát. Myslím si, že to je rizikové,” uviedol Budaj. Poznamenal, že by možno bolo dobré zvážiť prípadné legislatívne zmeny týkajúce sa konfliktu záujmov.

Budaj tvrdí, že všetky podmienky v súvislosti s dotknutou dotáciou splnila iba jedna firma a druhá nezískala potrebný počet bodov. Poukázal pritom na jednotlivé kritériá vyhodnocovania projektov aj na úradnícky postup. “Podľa súčasnej miery preskúmania ešte neviem povedať, či došlo k pochybeniu,” uviedol. Deklaroval, že využije všetky možnosti preverenia a bude čo najrýchlejšie konať.

Postup pri tejto kauze podľa Budaja dokázal, že vo vláde nie je chaos. Skonštatoval, že aktuálne je na prezidentke Zuzane Čaputovej, komu pridelí rezort pôdohospodárstva po Vlčanovom odchode.

Reklama

 

Ďalší postup po doručení Vlčanovej žiadosti oznámi prezidentka budúci týždeň

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup po doručení žiadosti povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o odobratie poverenia na budúci týždeň. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

“Poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan dnes doručil do prezidentskej kancelárie žiadosť o odobratie svojho poverenia,” uviedol Strižinec. Ozrejmil, že prezidentka sa v najbližších dňoch stretne s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Ďalší postup oznámi začiatkom budúceho týždňa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali