K výročiu blahorečenia Alfonzy Eppingerovej vyšla kniha a audioknihy

K výročiu blahorečenia Alfonzy Eppingerovej vyšla kniha a audioknihy

Bratislava 10. septembra 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Pred dvomi rokmi bola vyhlásená za blahorečenú Alfonza Mária Eppingerová, zakladateľka dvoch kongregácií, ktoré pôsobia aj na Slovensku – Kongregácie sestier Najsvätejšieho Spasiteľa a Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa. Pri príležitosti výročia vyšla kniha jej príhovorov a audioknihy o blahoslavenej Matke Eppingerovej

K výročiu blahorečenia Alfonzy Eppingerovej vyšla kniha a audioknihy
Na snímke blahorečená Alfonza Mária Eppingerová, zakladateľka dvoch kongregácií

Výnimočnosť, duchovnú hĺbku a nadčasovosť príhovorov Matky Alfonzy Márie Eppingerovej, zakladateľky Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa, jedinečne pochopil Ignace-Claude Busson, kňaz a očitý svedok jej života svätosti a vydal ich knižne. Svojím duchovným zrakom videl, že sa stretol so svätou ženou, ktorá neobyčajnou citlivosťou na vanutie a podnety Ducha Svätého poznačila svoju dobu a svojou angažovanosťou vedela odpovedať na jej potreby práve vynikajúcou formáciou sestier. Knihu si môžu záujemcovia zakúpiť vo Vydavateľstve ZAEX a v Kníhkupectve Zachej.

Reklama

Audioknihy o blahoslavenej Alfonze Márie Eppingerovej vyšli vo Vydavateľstve Dobrá kniha. Ide o nahrávky z Rádia LUMEN, ktoré vznikli v rokoch 2016, 2018 a 2019. Podieľali sa na nich slovenské herečky Hilda Michalíková a Ľudmila Swanová, zvukový majster Matúš Brilla a redakčno-dramaturgickú prácu a výber hudby zrealizovala Andrea Eliášová, dlhoročná redaktorka Rádia LUMEN a členka Duchovnej rodiny Kongregácie SDR.

Ctihodnú Matku Alfonzu Máriu Eppingerovú blahorečili 9. septembra 2018 v Štrasburgu. Bol to v deň, na ktorý pripadalo 204 rokov od jej narodenia. Postulátorkou procesu blahorečenia je Slovenka sr. M. Katarína Krištofová z Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa. Svätou omšou za dar blahorečenia budú ďakovať sestry 12. septembra 2020 o 8:00 v Kostole Milosrdných bratov, Nám. SNP v Bratislave.

Reklama

 

Matka Alfonza Mária

Matka Alfonza Mária, vlastným menom Alžbeta Eppingerová, pochádzala z hlboko zbožnej katolíckej rodiny, ktorá žila uprostred protestantského prostredia. Od útleho veku sa rada modlievala, rozmýšľala nad významom modlitieb a ako každé dieťa kládla rodičom veľa otázok.

Ako 5-ročná hľadiac na kríž sa pýtala: „Mama, prečo ukrižovali Pána?“ odpoveď znela: „Moje dieťa, toto spôsobili naše hriechy“. Na to s veľkou rozhodnosťou svojej malej duše si zaumienila: „Potom sa chcem vyhnúť všetkému, čo je hriech!“ Toto konštatovanie predurčilo celý jej život. Predčasná zrelosť v otázkach viery ju viedla k tomu, že ako 14-ročná zložila sľub panenstva, a to hneď po prvom svätom prijímaní. Duchovný život rozvíjala a viedla pod dôverným dohľadom svojho spovedníka.

V mladom veku Alžbeta trpela na viaceré choroby a počas týchto rokov choroby nadobudla veľmi silnú duchovnú skúsenosť. Bola priťahovaná rozjímať o Ježišovi, jeho živote a utrpení a objavila, ako veľmi Boh miluje všetkých ľudí. Z vlastnej skúsenosti vedela, že utrpenie nemôže byť prekážkou stretnúť túto lásku.

Reklama

Po prvých troch rokoch ťažkého utrpenia sa v nej prejaví túžba pomáhať trpiacim. V roku 1841 vytvára so svojimi priateľkami malú skupinu, ktorá si kladie za cieľ, pod vedením svojho farára, starať sa o chorých vo farnosti. Boh si ju pripravuje na svoje dielo.

Pri tejto práci s chorými, chudobnými a núdznymi zbiera prvé skúsenosti. Netrvá to však dlho. Nastáva ďalšie utrpenie, ktoré trvá 4 roky a celkom ju pripútava na lôžko. Je to pre ňu veľmi bolestné obdobie, avšak stáva sa pre ňu obdobím milosti. Mladá Alžbeta osobným utrpením vyzrieva. Samota a prebdené noci jej pomáhajú dozrieť v mimoriadne silnú osobnosť.

Vždy viac sa spája s trpiacim Kristom Vykupiteľom a od marca 1846 dostáva dar „videnia“ – bola to reťaz videní, zvlášť o politickej situácii a o jej vplyve na náboženský život. O Alžbete sa začínalo hovoriť v šírom okolí a pri jej lôžku sa striedali mnohí ľudia. Boli medzi nimi úprimne súcitní, ale aj posmievační, alebo čisto iba zvedaví na beh budúcich udalostí.

Alžbeta neodmietla nikoho. Mnohí sa po rozhovore s ňou vydali na cestu úprimného pokánia. Na všetky tieto mimoriadne udalosti okolo Alžbety dohliadalo skúsené oko diecézneho biskupa Rässa a spovedníka Dávida Reicharda.

V mladosti prišla Alžbeta do kontaktu s misionármi z rehole redemptoristov. U ich zakladateľa sv. Alfonza ju veľmi oslovila jeho láska k chudobným. Nadchla ju natoľko, že neskôr si ho vybrala za jedného z patrónov kongregácie.

Reklama

V jednej extáze počula jeho hlas, aby založila kongregáciu na pomoc opusteným a úbohým. Hlboká úcta k nemu ju viedla aj k tomu, že po prijatí rehoľného rúcha prijala rehoľné meno Alfonza a novej kongregácii dala pomenovanie Dcéry Božského Vykupiteľa.

Pán ju na založenie novej kongregácie pripravoval utrpením, ktoré trvalo sedem a pol roka. Dňa 25. februára 1849 jasne počuje Vykupiteľove slová: „Netráp sa kvôli tomu, to je moje dielo a práve tým, že si nevzdelaná, chcem, aby iní prostredníctvom teba poznali moje milosrdenstvo.“ Tu sa už Alžbete rysuje jasná cesta.

Nová kongregácia bude mať za úlohu priblížiť sa k chudobným a trpiacim v ich príbytkoch, venovať sa tým najopustenejším, nevedomým deťom a tým, ktorí trpia akúkoľvek núdzu. Toto predstavuje charizmu, ktorú daroval Božský Vykupiteľ svetu cez Matku Alfonzu Máriu.

Všetko, čo podnikala, zverovala Pánovi. Od mladosti si uctievala svätú Teréziu Avilskú a od nej sa učila veľkej dôvere v Boha, pokoju a radosti. Napriek apoštolskej činnosti viedla svoje sestry k stálemu prehlbovaniu duchovného života a prebúdzala v nich snahu po dokonalosti. Učila ich spájať kontempláciu s činnosťou. V jednej z extáz jej Pán odporúčal modliť sa za tri veci: za obrátenie hriešnikov, za duše v nebezpečenstve hriechu a za umierajúcich.

Pri opatrovaní chudobných nerobila nijaký rozdiel medzi vyznaniami. Konala v duchu evanjelia, i keď nepoznala slovo ekumenizmus“. Po každej návšteve chorého učila sestry tichému poďakovaniu pred bohostánkom. Ctihodná Matka Alfonza Mária sa narodila pre nebo vo veku 53 rokov, dňa 31. júla 1867. V roku 2011 Cirkev úradne potvrdila jej heroické cnosti a rímska fáza procesu blahorečenia ďalej napreduje.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:52

Bývalý prezident USA Donald Trump považuje za oprávnené kritizovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabrániť vlaňajšiemu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Povedal to v rozhovore pre americký týždenník Time.

17:24

Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami.

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

17:11

Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní. Uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Pablo Hernández de Cos.

16:59

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.

16:37

Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali