K vojnovej eskalácii v Sýrii sa vyjadrili cirkevní predstavitelia regiónu

K vojnovej eskalácii v Sýrii sa vyjadrili cirkevní predstavitelia regiónu

Sýria 16. apríla 2018 (HSP/TK KBS/RV/Foto:Pixabay)

 

Ozbrojené sily USA, Veľká Británia a Francúzsko podnikli raketový útok na vládne vojenské objekty v Sýrii ako odvetu za použitie bojových chemických látok, z ktorého obvinili režim prezidenta Assada. K útoku, ktorý prezident Trump vyhlásil za „perfektne prevedenú misiu“ a ruský prezident Putin za „agresiu“, sa vyjadrili niektorí cirkevní predstavitelia regiónu.

Ilustračné foto

Ako pre Vatican News uviedol chaldejský katolícky biskup Aleppa Mons. Antoine Audo, je prekvapivé, že útok sa uskutočnil tesne predtým, ako sa mala v Sýrii začať misia inšpektorov OSN povolaných preskúmať použitie chemických zbraní pripisovaných režimu v Damasku. Podľa biskupa útok zakrýva mocenské ambície Západu živené obchodovaním so zbraňami, ako aj saudských spojencov v regióne, pretože by bolo absurdné, keby Damask použil smrtiace zbrane práve v čase, keď jeho vojsko získalo región Ghouta. Podľa Mons. Audu Sýria na regionálnej úrovni platí za „konflikt na diaľku“ medzi Saudskou Arábiou a Iránom, podobne ako sa to stalo aj v neďalekom Iraku, a dúfa, že dôjde k dohode medzi USA a Ruskom.

Reklama

Maronitský patriarcha Libanonu, krajiny paralyzovanej záplavou sýrskych utečencov, kardinál Bechara Rai, reagoval na vojnovú eskaláciu v rozhovore pre Vatican News vyhlásením:

„Apelujeme na diplomatické a politické riešenie. Stačilo ničenia! Stačilo milióny a milióny ľudí vyhodených na cesty sveta. (…) My v Libanone znášame všetky konsekvencie. Všetky libanonské cesty smerom na arabský svet sú blokované vojnou v Sýrii.“
Na otázku, či sa neobáva eskalácie vojny v celom regióne po vyjadreniach zo strany Ruska a Iránu, že útok nezostane bez následkov, patriarcha Rai odpovedá:

Reklama

„Žiaľ USA, Irán, Rusko a všetci tí, čo ich podporujú z Európy a z Orientu, nikto z nich nehovorí o mieri. Títo sú nenásytní, sú hladní po vojne. Pápež František povedal, stále pripomínam jeho slová, že ide o obchod so zbraňami…  majú záujem viesť vojnu, aby predali zbrane. V tom je to všetko. Pre dosiahnutie reforiem v Sýrii nie je potrebné zničiť celú Sýriu alebo pre zmenu prezidenta nie je potrebné zničiť celú Sýriu a poslať do sveta 6 či 7 miliónov utečencov. Žiaľ, svedomie je mŕtve. Toto všetko, čoho sme svedkami, sú regionálne a medzinárodné záujmy.

Našou povinnosťou je stále apelovať a hovoriť „nie“ vojne: nemáte pravdu, nemáte žiadne ospravedlnenie na vedenie vojny. Je to vojna, ktorá nemá žiaden zmysel. Hovoria, že bojujú za nastolenie demokracie v Sýrii, v Iraku… Teda, ak chcete demokraciu, uplatnite ju a počúvajte ľudí, čo hovoria. Chcete vedieť, aký je osud Assada? Nechajte rozhodnúť sýrsky ľud. Nie je na vás rozhodnúť kto bude prezidentom v Sýrii, v Iraku, v Libanone… Nechajte rozhodnúť ľud, ak chcete uplatniť demokraciu. Demokracia, to nie sú len slová, musí sa uplatňovať.“

Kardinál Rai sa s veľkou trpkosťou vyjadril ohľadom úlohy OSN v sýrskom konflikte: „OSN stráca zmysel svojej existencie…“

Patriarcha zopakoval slová pápeža Františka na adresu vojny v Sýrii: „Svätý Otec to povedal, a bola to jeho prvá reakcia k vojne v Sýrii. Povedal to svojím jednoduchým a priamym štýlom: «Ide o obchod so zbraňami.» Všetko ostatné je na zaslepenie očí, aby povedali celému svetu, že čosi robia… Ničia všetko!“

Deň pred raketovým útokom troch západných veľmocí na sýrske vojenské objekty apoštolský nuncius v Sýrii kardinál Mario Zenari v rozhovore pre Vatican News kritizoval vyhrážky úderom zbraní a zároveň aj zlyhanie OSN, ktoré nebolo schopné zareagovať prostredníctvom Bezpečnostnej rady.

Reklama

S odstupom týždňa stále zostávajú mementom slová pápeža Františka z nedele 8. apríla 2018 v jeho reakcii na správy o obetiach chemického útoku, zodpovednosť za ktorý sa stala predmetom propagandy:

„Neexistuje jedna vojna dobrá a iná zlá, a nič, nič nemôže ospravedlniť použitie takých vraždiacich nástrojov proti bezbranným osobám a obyvateľstvu. Modlime sa, aby sa politickí a vojenskí predstavitelia rozhodli pre inú cestu, cestu rokovania, ktorá jediná môže doviesť k takému mieru, ktorý nebude znamenať smrť a deštrukciu.“

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali