JUSTÍCIA: Z úradníkov, ktorí vracajú väzňov do bežného života, zostala polovica

JUSTÍCIA: Z úradníkov, ktorí vracajú väzňov do bežného života, zostala polovica

Bratislava 18. augusta (TASR) – Recept na to, ako odbremeniť preplnené slovenské väznice, je v legislatíve upravený už roky. Umožňuje efektívne trestať a zároveň má pozitívne účinky pre spoločnosť, previnilcov aj štátny rozpočet. Ľudia z praxe sa však zhodujú v tom, že k úspechu chýba podpora kompetentných. Zamestnancov súdov, ktorí majú odsúdeným na tresty povinnej práce nájsť miesto alebo sprostredkovať mediáciu medzi obvinenými a ich obeťami, je stále menej a často nemajú adekvátne pracovné podmienky. Potvrdzujú to štatistiky aj oni sami. Počas existencie Probačných a mediačných úradníkov (PaMú) ich počty zoškrtali o polovicu, niektorí tvrdia, že svoje opodstatnenie musia obhajovať.

"Pôvodný stav bol taký, že na jednom okresnom súde boli minimálne dvaja PaMú a na okresnom súde v sídle krajského boli minimálne traja. Súčasný stav je taký, že je nás o polovicu menej," povedal pre TASR Vladimír Cehlár z Okresného súdu v Žiline. V počte takto špecializovaných pracovníkov súdov sa podľa neho Slovensko presunulo do stavu, aký bol v Anglicku v roku 1925. Pre porovnanie v Českej republike, v ktorej je pomer počtu väzňov na obyvateľov len o málo vyšší ako na Slovensku, je počet takýchto úradníkov šesťkrát vyšší.

V čase vzniku probačnej a mediačnej agendy na Slovensku prijali na súdy približne 120 úradníkov. Vtedy ešte ani neexitoval trest povinnej práce. V súčasnosti ich reálne v justícii pracuje 62 a len agenda trestov povinnej práce sa medzi rokmi 2010 a 2011 zdvojnásobila. Práca namiesto väzenia pritom šetrí štátne peniaze. Podľa Cehlára dve hodiny povinnej práce nahrádzajú jeden deň vo väzení. Vlani mali odsúdení odpracovať takmer 300.000 hodín, čim teoreticky nahradili spolu necelých 150.000 dní vo väzení. Ak sa to vynásobí číslom 35, čo je suma v eurách, ktorú treba v priemere vynaložiť na jedného väzňa za deň, vyjde úspora 5,25 milióna eur, vysvetlil Cehlár. K tomu je možné pripočítať ušetrené peniaze miest, obcí a ďalších organizácií za prácu, ktorú by inak museli zaplatiť zo svojho. "Pri nepodmienečnom treste odňatia slobody odsúdený stratí zamestnanie, prichádza odlúčenie od rodiny, tá môže prísť o živiteľa a je odkázaná na sociálne dávky. Po príchode z väzenia nastáva problém zamestnať sa. Pri aplikácii trestu povinnej práce je všetko v opačnom postavení," povedal Cehlár. Potrestať prácou nemožno každého. Ide o menej závažné prípady, kde horná hranica trestnej sadzby neprevyšuje päť rokov.

Približne 30 až 45 percent kriminálnikov sú nezamestnaní a recidivisti. Tento fakt je najvýraznejší v majetkovej kriminalite, píše sa v materiáli, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra. O probácii ako jednom z najdôležitejších komponentov pri resocializácii páchateľov trestnej činnosti hovorí Martin Lulei z Katedry sociálnej práce a sociálnych vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. "Probácia je profesionálny dohľad nad trestanými osobami a zároveň profesionálna pomoc trestaným osobám," vysvetlil. PaMú majú odsúdeným pomôcť nájsť si prácu a zaradiť sa do normálneho života. Probácii v slovenských podmienkach však podľa Luleia chýbajú štandardy. Za najväčšiu prekážku považuje manažment a koordináciu PaMú zo strany ministerstva spravodlivosti, ktorú označil za nedostatočnú, nesystémovú a nekontinuálnu. Vlani bolo PaMú pridelených vyše 5000 probácií a ďalších takmer 7000 prípadov im zostalo z predchádzajúceho obdobia.

Reklama

Ľudia z praxe, ktorých TASR oslovila, sa zhodujú v tom, že agenda PaMú je zo strany ministerstva spravodlivosti už roky zanedbaná. Rezort pod novým vedením ministra Tomáša Boreca sľubuje zlepšenie. "Snahou ministerstva spravodlivosti je daný stav zanalyzovať a vytvoriť efektívne modely fungovania jednotlivých činností a úloh PaMú," povedal Pavol Kubík z tlačového odboru rezortu. Podklady a analýzy by mali byť hotové už v septembri. "Možnosť zvýšenia počtu probačných a mediačných úradníkov je otvorená," dodal. Prioritou rezortu podľa neho je vytvoriť pre PaMú vhodné metodické podmienky, ktoré budú reflektovať súčasný stav.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali