Juraj Draxler vystavil účet vládnemu kabinetu Igora Matoviča: “Nie je pravda, že vláda nezvláda len čisto epidemiologické opatrenia. Zlyháva na všetkých frontoch”

Juraj Draxler vystavil účet vládnemu kabinetu Igora Matoviča: “Nie je pravda, že vláda nezvláda len čisto epidemiologické opatrenia. Zlyháva na všetkých frontoch”

Bratislava 27. februára 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Exminister školstva Juraj Draxler, ktorý v posledných mesiacoch začal s organizovaním protestných akcií proti vláde na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), vo svojom piatkovom komentári zhrnul body, v ktorých podľa jeho názoru súčasná vláda zlyháva.

Juraj Draxler
Na snímke Juraj Draxler

Juraj Draxler vo svojom texte hovorí o “katastrofálnom vládnutí” súčasnej vládnej garnitúry. “Doterajší účet? Nie, nie je pravda, že vláda nezvláda len čisto epidemiologické opatrenia. Zlyhávajú na všetkých frontoch,” tvrdí bývalý minister z druhej vlády Roberta Fica s tým, že upozornil na chyby jednotlivých rezortov.

Reklama

Ako prvé si zobral pod drobnohľad rezort práce, sociálnych vecí a rodiny pod vedením Milana Krajniaka zo Sme rodina. Podnikatelia podľa Draxlera čakajú na Krajniakovu pomoc aj tri mesiace. “Mnohí sa k nej nedostanú vôbec pre úplne nezmyselné formality.”

“Ministerstvo začalo “dôchodkovú reformu” neuveriteľným znásilnením legislatívnych procedúr (poslaneckým prílepkom k ústavnému zákonu) vo forme, akú by neodporučil žiaden slušnejší ekonóm. Inšpektoráty práce fungovali nie bohvieako už za minulých vlád, teraz je to ešte trápnejšie. Nečudo, vedie ich nejaká slečna de facto bez vysokoškolského vzdelania,” uviedol svoj pohľad na vec Draxler.

Reklama

Dodal, že podnikatelia sa napríklad smejú údajne na tom, že inšpektori idú do terénu kontrolovať bez toho, aby mali so sebou certifikáty o negatívnom teste na koronavírus. “A tak ich k sebe do prevádzok nepúšťajú,” smeje sa Draxler, ktorý v poslednom čase organizoval napríklad osadenie symbolickej klietky hanby pred Úradom vlády, či tzv. Deň hnevu, ktorý sa uskutočnil túto stredu.

 

Hodnotenie ministerstiev vnútra a obrany

V tomto rezorte, ktorý v súčasnosti vedie Roman Mikulec z OĽaNO sa podľa Juraja Draxler rok od volieb veľa nemení. “Čiže nefunguje o nič lepšie, ale ani horšie ako predtým. Dráždivým prvkom je samotný minister, ktorý lezie väčšine slušných ľudí na nervy svojím neobratným vystupovaním a neschopnosťou.”

“Na jednej strane arogantne avizuje, koho môžu zatýkať, ak nebude dobrý (a bude napríklad zbierať podpisy za referendum), na druhej strane nevie zabezpečiť prakticky žiadne vymáhanie lockdownu,” dodal Juraj Draxler ku vnútru.

Podľa názoru Draxlera zase Ministerstvo obrany “funguje ako hodinky”. “Zbrojné kšefty sa zabezpečujú jeden za druhým.”

Reklama

“Minister má navyše oveľa väčšie právomoci, ako hociktorý iný ústavný činiteľ, napríklad dokáže garantovať beztrestnosť, ako povedal, keď sa pokúsil vypátrať, kto zverejnil záznamy o ošetrení gen. Lučanského. Je niečo ako superman,” komentuje aktivity ministra Jaroslava Naďa (taktiež OĽaNO).

 

Pôdohospodárstvo

Tu sa Draxler zmohol len na krátke konštatovanie: “Nekonečná katastrofa”. Uviedol, že z ministerstva, ktoré riadi Ján Mičovský z OĽaNO už odišli prakticky všetci známejší vonkajší experti, ktorí mali v teréne nejakú autoritu.

“Minister komunikuje úplne zmätočne, a tak vyrobil chaos aj v zmene priamych platieb, kde sa mu začali veľmi vážne búriť farmári, a v podstate nič neurobil v oblastiach, ktoré sa týkajú 2. piliera CAP.”

 

Reklama
Kritika na adresu ministra školstva

Juraj Draxler si myslí, že súčasný šéf rezortu, ktorý kedysi sám Draxler viedol, Branislav Gröhling zo SaS je miláčikom novinárov. “Ničím komplikovaným ich nezaťažuje, periodicky si vymyslí nejakú “reformnú myšlienku” (napríklad, či by nebolo treba menej ročníkov základnej školy), takže môžu písať, že sa na ministerstve niečo deje. Fakt, väčšine táto impotentnosť naozaj imponuje.”

“Reálna situácia? Hrôza: totálne nezvládnutá pandemická situácia (minimálne snaha školy reálne počas pandémie manažovať a zisťovať, čo sa tam deje, krach spolupráce s mobilnými operátormi pri zabezpečovaní dát pre chudobnejšie deti, minimu snahy školám materiálne pomôcť).”

“Novely školských zákonov úplne arogantne zostavené bez akejkoľvek diskusie so školským prostredím, ktoré je proti, rovnako arogantný postup pri vysokoškolských zákonoch, kde univerzity začínajú vyhlasovať štrajkovú pohotovosť, rozpad analytickej jednotky, dosadzovanie neskúsených aktivistov a iných ministrovi kamarátsky naklonených ľudí, arogantné stop financiám na výskum, atď. Ak raz budete chcieť niektorým novinárom napľuť do tváre za neschopnosť, urobte za to, ako dlho držali tohto plagiátora vo funkcii,” nešetril kritikou Draxler.

 

Hegerove financie

Podľa názoru Juraja Draxlera, vďaka tomu, že Ministerstvo financií SR, ktoré dnes vedie Eduard Heger z OĽaNO bolo v minulosti nastavené na profesionálne fungovanie, bez straníckych vplyvov, funguje aj teraz bez zjavnejších problémov.

“Dokonca sa pripravujú niektoré užitočné veci, najmä v daňovej oblasti (niektoré nepopulárne). Problémom je minister, ktorý nie je práve majstrom makroekonomických súvislostí, preto aj katastrofálne podcenil manažment pandémie, kde takmer všetko nechal na nedostatočné schémy na práci a hospodárstve. A najmä, pod jeho “velením” sa pripravil paškvil zvaný Plán obnovy, ktorý sa jednoducho nesmie zrealizovať, bude to sedem miliárd v podstate vyhodených do vzduchu.”

 

Spravodlivosť

Uviedol, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) bola ešte donedávna vychvaľovaná ako “najreformnejšia ministerka”. “A najmä, kaviareň si šťastím odgrgla, keď ministerka v jednej televíznej diskusii s Ficom arogantne prekrížila ruky. Im naozaj viac netreba, trojročné deti… Bola hrdinkou.”

“Treba byť fér, veľká časť jej reformného snaženia má aj nejaký zmysel, problém je, že to robí zbrklo a manažérsky slabo. A preto vyprovokovala obrovskú časť sudcovského stavu, aby sa proti nej vzbúrili, navyše realita začína naivne nastavené reformné plány vykoľajovať, napríklad práve tento týždeň sa ukázalo úplne zjavne, že sa sotva podarí rozbehnúť pilier správneho súdnictva tak, ako to ministerka chcela.”

 

Reklama
Ďalšie rezorty

“Treba pokračovať? K ministerke kultúry nech sa vyjadria ľudia z umeleckej branže, k Doležalovi ľudia z finančnej skupiny, ktorá si ministerstvo kúpila. K Remišovej som už v ostatných týždňov povedal viac ako dosť a Krajči sa komentuje sám. Nie pandémia, všetky tieto ostatné veci budú pre krajinu vyslovene zničujúce,” myslí si bývalý minister Juraj Draxler.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali