Juncker: Británia, Francúzsko a Nemecko získali v novej EK významné portfóliá

Juncker: Británia, Francúzsko a Nemecko získali v novej EK významné portfóliá

Brusel 10. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Juncker vytvoril sedem podpredsedníckych miest, pričom štyri patria komisárom z východnej Európy

Eurokomisári z Francúzska, Británie a Nemecka získali v novej Európskej komisii (EK) tri veľké a významné hospodárske portfóliá. Pierre Moscovici bude mať na starosti hospodárske a menové záležitosti, Jonathan Hill finančné služby a Günther Oettinger oblasť digitálnej ekonomiky.

Reklama

Nastupujúci šéf EK Jean-Claude Juncker vytvoril sedem podpredsedníckych miest (štyri boli obsadené komisármi z východnej Európy), ktoré mu majú pomôcť riadiť hlavné priority Európskej únie.

Bývalý fínsky premiér Jyrki Katainen bude mať na starosti rast a zamestnanosť a Lotyš Valdis Dombrovskis, ktorý je zástancom fiškálnych úspor, bude koordinovať politiku spoločnej európskej meny a sociálneho dialógu. Podľa Junckerových slov Dombrovskis bude úzko spolupracovať s Moscovicim, aby pomohli riešiť problémy rozpočtovej disciplíny.

Reklama

Tri zo siedmych podpredsedníckych postov Juncker ponúkol ženám. Okrem novej šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej tam bude aj bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová, ktorá dostala na starosť koordináciu rozpočtu a ľudských zdrojov, a bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková. Tá bude zodpovedať za energetickú úniu. Juncker za svoju pravú ruku, čiže prvého podpredsedu EK, označil holandského eurokomisára Fransa Timmermansa.

Medzi “veľké priority” EK, ako povedal Juncker pred novinármi, patrí zahraničná politika s dôrazom na krízu na Ukrajine, boj proti nadmernej byrokratizácii, podpora rastu, zamestnanosti a investícií a dosiahnutie jednotnej energetickej politiky.

 

V novej Európskej komisii je päť bývalých premiérov a 13 exministrov

Ďalšie významné ekonomické portfóliá získali Španielsko, Švédsko a Dánsko. Miguel Arias Caňete dostal energetiku a klimatické zmeny, švédska eurokomisárka Cecilia Malmströmová bude mať na starosti obchodnú politiku a rokovania so zahraničnými partnermi o dohodách o voľnom obchode a Dánka Margrethe Vestagerová sa bude zaoberať konkurencieschopnosťou Európanov. Za domáci trh EÚ a priemyselnú politiku bude zodpovedná poľská eurokomisárka Elžbieta Bieňkowská a Belgičanka Marianne Thyssenová sa bude venovať otázkam zamestnanosti a sociálnych vecí.

Reklama
Na snímke novozvolený prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker

Istým prekvapením je pridelenie imigračnej problematiky gréckemu eurokomisárovi Dimitrisovi Avramopulusovi, lebo Grécko spolu s Talianskom a Španielskom patria medzi najexponovanejšie krajiny z hľadiska migračných tokov v Stredomorí, pričom Atény sú často kritizované, že nával imigrantov a azylantov nezvládajú. 

 Maďarský eurokomisár Tibor Navracsics, ktorý sa ocitol v centre sporu medzi Bruselom a Budapešťou kvôli spornej reforme súdnictva, získal jedno z menej “významných” kresiel, keď bude šéfovať rezortu vzdelávania, kultúry a občianstva.

Česká republika, ktorá očakávala pre Věru Jourovú nejaký ekonomický post v komisii, sa napokon musí uspokojiť s významovo širokým rezortom spravodlivosti, spotrebiteľskej politiky a rodovej rovnosti.

Novú EK možno označiť za viac politickú, ako je tá odchádzajúca pod vedením Josého Manuela Barrosa. Je v nej päť bývalých premiérov a 13 exministrov. Šesť z bývalých eurokomisárov, medzi nimi aj Maroš Šefčovič, prechádza do novej exekutívy EÚ. Šefčovič v nej bude služobne najstarší, keďže stihol úradovať niekoľko mesiacov ako náhradník za prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa v prvom Barrosovom kabinete. V novej EK bude deväť žien, čo je tretina z 28-členného Junckerovho kabinetu. 

 

Reklama

Nová komisia bude mať sedem podpredsedov

Novozvolený prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes oficiálne predstavil svoj tím a nový tvar budúcej exekutívy EÚ. Podľa jeho slov bude jednou z najväčších úloh presvedčiť občanov únie, že sa veci zmenia.

Juncker naznačil, že nová komisia bude zjednodušená, aby sa zamerala viac na riešenie veľkých politických výziev, ktorým Európa čelí: vrátiť ľuďom dôstojné pracovné miesta – čo znamená väčšie investície; ubezpečiť sa, že banky požičiavajú reálnej ekonomike; vytvoriť prepojený digitálny trh; zabezpečiť dostatočné dodávky energie; viesť dôveryhodnú zahraničnú politiku; a postaviť Európu na nohy.

“Chceme ukázať, že komisia sa môže zmeniť. To, čo vám predstavujem dnes, je politická, dynamická a efektívna Európska komisia, prichystaná dať Európe nový začiatok. Rozdelil som portfóliá osobnostiam, nie krajinám. Predstavujem vám 27 hráčov, z ktorých každý má svoju špecifickú úlohu – toto je môj víťazný tím,” oznámil Juncker.

Nová komisia bude mať nakoniec sedem podpredsedov vrátane vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorým sa na summite EÚ stala Federica Mogheriniová z Talianska.

Každý z podpredsedov komisie bude vedúcim tímu pre konkrétne projekty. Budú riadiť a koordinovať prácu viacerých komisárov v zložení, ktoré sa môžu meniť podľa potreby a podľa toho, ako sa budú nové projekty vyvíjať v priebehu času.

 

Eurokomisárov po získaní portfólií čaká vypočúvanie pred europoslancami 

Po priradení portfólií budú musieť komisári z členských štátov únie podstúpiť proces vypočúvania v príslušných výboroch Európskeho parlamentu, tzv. híring. Dostavia sa do výborov majúcich na starosti politiku a oblasť, ktorým sa budú eurokomisári venovať najbližších päť rokov.

Komisári budú predstupovať pred europoslancov v období od 29. septembra do 3. októbra. Europarlament by mal hlasovať o novej zostave Európskej komisie počas októbrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu (20. a 23.10), pravdepodobne v stredu 22. októbra.

Reklama

Nová komisia začne oficiálne fungovať od 1. novembra 2014.

 

Zloženie novej komisie, vrátane rozdelenia funkcií:

(meno — krajina– funkcia / agenda)

 

Reklama

Jean-Claude Juncker — Luxembursko — predseda

Frans Timmermans — Holandsko — prvý podpredseda / lepšia regulácia, medziinštitucionálne vzťahy, vymáhanie práva a charta základných práv

Federica Mogheriniová — Taliansko — podpredsedníčka / vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku

Andrus Ansip — Estónsko — podpredseda/ jednotný digitálny trh

Alenka Bratušeková — Slovinsko — podpredsedníčka / energetická únia

Reklama

Valdis Dombrovskis — Lotyšsko — podpredseda / euro a sociálny dialóg

Kristalina Georgievová — Bulharsko — podpredseda / rozpočet a ľudské zdroje

Jyrki Katainen — Fínsko — podpredseda — zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť

Vytenis Andriukaitis — Litva — zdravie a bezpečnosť potravín

Dimitris Avramopulos — Grécko — migrácia a vnútorné záležitosti

Elžbieta Bieňkowská — Poľsko — vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP

Miguel Arias Caňete — Španielsko — klimatická agenda a energetika

Reklama

Corina Creţu (Creţová) — Rumunsko — regionálna politika

Johannes Hahn — Rakúsko — európske susedstvo a rokovania o rozšírení

Jonathan Hill — Spojené kráľovstvo — finančná stabilita, finančné služby a kapitálové trhy

Phil Hogan — Írsko — poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka

Věra Jourová — Česká republika — spravodlivosť, spotrebitelia a rodová rovnosť

Cecilia Malmströmová — Švédsko — obchodná politika

Neven Mimica — Chorvátsko — medzinárodné vzťahy a rozvoj

Reklama

Carlos Moedas — Portugalsko — výskum, veda a inovácie

Pierre Moscovici — Francúzsko — hospodárske a menové záležitosti, dane a colná politika

Tibor Navracsics — Maďarsko — vzdelávanie, kultúra, mládež a občianstvo

Günther Oettinger — Nemecko — digitálna ekonomika a spoločnosť

Christos Stylianidis — Cyprus — humanitárna pomoc a krízové situácie

Maroš Šefčovič — Slovensko — doprava a vesmírna agenda

Marianne Thyssenová — Belgicko — zamestnanosť, sociálne otázky, zručnosti a pracovná mobilita

Reklama

Karmenu Vella — Malta — životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov

Margrethe Vestagerová — Dánsko — konkurencieschopnosť

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali